NCL lab technician exam prepration 2020,


Exam: Laboratory Technician Gr II
Medium of Question: English

PART OF GK

Question1:-Which is a biodiversity hotspot in India ?
A:-Eastern Himalayas B:-Thar Desert
C:-Eastern Coast D:-Ganga Basin

Correct Answer:- Option-A
Question2:-Indian Institute of Advanced Studies is situated at
A:-New Delhi
B:-Kolkata C:-Shimla
D:-Bengaluru
Correct Answer:- Option-C

Question3:-Black soil is normally found in
A:-Sivalik Hills B:-Lakshadweep
C:-Deccan Plateau D:-Northern Plains
Correct Answer:- Option-C


Question4:-Mahabalipuram is located in the State of
A:-Telangana
B:-Karnataka
C:-Maharashtra
D:-Tamil Nadu
Correct Answer:- Option-D

Question5:-The Play Neel Darpan was published during indigo revolt of Bengal by
 A:-Aurobindo Ghosh
B:-Shisir Kumar Ghosh C:-Dinabandhu Mitra
D:-Rabindranath Tagore
Correct Answer:- Option-C

Question6:-Gadhar Party was formed by
A:-Lala Har Dayal
B:-Bagat Singh
C:-S.C. Bose
D:-Motilal Nehru
Correct Answer:- Option-A

Question7:-Which is not a bird sanctuary in Kerala ?
A:-Thattekkad
B:-Kadalundi
C:-Mangalavanam
 D:-Kottakkunnu
Correct Answer:- Option-D

Question8:-The capital of Tipu Sultan in Malabar
A:-Arakkal
B:-Feroke C:-Kappad
D:-Tirurangadi
Correct Answer:- Option-B


 Question9:-Kerala Kalamandalam is a
A:-Deemed University
B:-Private University
C:-State University
D:-Central University
Correct Answer:- Option-A

Question10:-How many times Gandhiji visited Kerala during freedom struggle ?
A:-2
B:-3
C:-4
D:-5
Correct Answer:- Option-D

Question11:-The Golden Ball Winner of FIFA World Cup 2018
 A:-Lionel Messi
B:-Luca Modric
C:-Kylian Mbappe
D:-Eden Hazard
Correct Answer:- Option-B

Question12:-Tham Luang cave is situated in
A:-Thailand
B:-Indonesia
 C:-Philippines
D:-Malaysia
Correct Answer:- Option-A


Question13:-Secretary of States of America
A:-James Mattis
B:-Mike Pompeo
 C:-Rex Tillerson
D:-Condoleezza rice
Correct Answer:- Option-B

Question14:-President Ramnath Kovind previously served as the Governor from 2015 to 2017 of A:-U P
B:-Bihar C:-Odisha
D:-Jharkhand
Correct Answer:- Option-B

Question15:-Who is the `53^(rd)` Jnanpith Award winner ?
A:-Balchandra Nemade
B:-Raghuveer Chaudhari
C:-Shankha Ghosh
D:-Krishna Sobti
Correct Answer:- Option-D

Question16:-Malayali Social Union (Later renamed as Malayali Sabha) established at Thiruvananthapuram in the year
 A:-1877
B:-1914
C:-1899
D:-1892
Correct Answer:- Option-A

Question17:-Ayyankali was belonging to
A:-Paraya family B:-Pulaya family C:-Cheruma family D:-Kanakka family
Correct Answer:- Option-B

Question18:-Pampadi Joseph published 'Cheramar Dhoothan' from
A:-Thiruvananthapuram
B:-Mannanam
C:-Changanassery
D:-Kayamkulam
Correct Answer:- Option-C

Question19:-The organization established at Alppuzha by the inspiration Vakkamabdulkhader Moulavi
A:-Lajnett-ul-Hamdani
B:-Rauzath-ul-uloom
C:-Lajnett-ul-Muhammadiyya Sangham D:-Dar-ul-Maarif
Correct Answer:- Option-C

Question20:-Who established 'Sidhashramam' at Alathur ?
A:-Poikayil Yohannan B:-Chattambi Swamikal C:-Pandit Karuppan
D:-Brahmanada Sivayogi Correct Answer:- Option-D

Question21:-Absolute zero of temperature corresponds to
A:-`273.15^@` C
B:-`-273.15^@` C
C:-`0^@` C D:-`100^@` C
Correct Answer:- Option-B

 lab technician test mcqs
Question22:-On removing the valve, the air escaping from a cycle tube comes cool, because
A:-It is an isothermal expansion
B:-It is an isothermal compression C:-It is an adiabatic expansion
D:-It is an adiabatic compression
Correct Answer:- Option-C

Question23:-When a capillary tube of diameter 4 mm is immersed vertically in water, water rises upto a height of 5 cm. If another capillary tube of diameter 2 mm is immersed in water, to what height water will rise to ?
A:-4 cm
B:-5 cm
C:-8 cm D:-10 cm
Correct Answer:- Option-D

Question24:-Which of the following is the unit of Universal Gravitational Constant ?
A:-`kgm^2` `s^-1`
B:-`m^3` `kg^-1` `s^-2` C:-`kgms^-2`
D:-`mkg^3s^-2`
Correct Answer:- Option-B

Question25:-What is the moment of inertia of a ring about a tangent to the circle of the ring ?
A:-3/2 `MR^2`
 B:-1/4`MR^2`
C:-2/5`MR^2`
 D:-`MR^2`
Correct Answer:- Option-A

Question26:-Which one of the following is not ferromagnetic ?
A:-Cobalt
B:-Nickel
C:-Iron
D:-Bismuth
Correct Answer:- Option-D

Question27:-The equation for the displacement of a particle in SHM is given by x = 0.04 sin (`(2pi)/(0.01)` t + `(pi)/(4)`)
Where x is in cm, t is in seconds, the maximum velocity is
A:-8`pi`
B:-2`pi`/0.01 C:-4`pi`
D:-`pi`/4
Correct Answer:- Option-A

Question28:-An electric dipole of length 2 cm is kept inclined at an angle `30^@` with an electric field of intensity
`4xx10^5` N/C. If it experiences a torque equal to 8 Nm, what is the charge on the dipole ?

A:-4 mC
B:-1 mC
C:-2 mC
D:-6 mC
Correct Answer:- Option-C
Question29:-Which of the following radiation is used to take photographs of distant objects ?
A:-Microwaves B:-X-rays
C:-UV-rays
D:-IR-radiations
Correct Answer:- Option-D
Question30:-If earth shrinks to half of its present radius without any change in its mass, then how does the duration of a day changes ?
A:-Decreases B:-Increases C:-No change
D:-May increase or decrease Correct Answer:- Option-A
Question31:-Rutherford conducted the scattering experiment using A:-`beta` -particles
B:-`alpha` -particles C:-`gamma` -particles D:-photons
Correct Answer:- Option-B
Question32:-The hybridisation of carbon in diamond is A:-`sp^2`
B:-sp
C:-`sp^3` D:-`sp^3` d
Correct Answer:- Option-C
Question33:-Permanent hardness cannot be removed by A:-Adding washing soda to water
B:-Boiling water C:-Adding calgon
D:-Passing through resin Correct Answer:- Option-B
Question34:-The shape of methane molecule is A:-tetrahedral
B:-linear
C:-pyramidal D:-planar
Correct Answer:- Option-A Question35:-Milk is an example of
A:-foam B:-gel
C:-emulsion D:-sol
Correct Answer:- Option-C
Question36:-Graphite belongs to which type of crystalline structure ?
A:-Hexagonal B:-Monoclinic C:-Triclinic
D:-Cubic
Correct Answer:- Option-A Question37:-Germanium is refined by
A:-distillation B:-liquation C:-electrolysis
D:-zone refining

Correct Answer:- Option-D
Question38:-Non-sticky coating of frying pans is made by a polymer A:-PAN
B:-HDP
C:-TEFLON
D:-Buna-N
Correct Answer:- Option-C

Question39:-Which test is used for identifying phenol ?
A:-Schiff's test B:-Tollen's test C:-Lucas test
D:-Neutral ferric chloride Correct Answer:- Option-D

Question40:-The anode of Laclanche cell is made up of
 A:-Zinc
B:-Copper
C:-Aluminium D:-Magnesium
Correct Answer:- Option-A

 Question41:-Pollination by bat is
A:-Hydrophily
B:-Cheiropterophily C:-Malacophily
D:-Entomophily
Correct Answer:- Option-B


Question42:-Pisum sativum belongs to the family
 A:-Solanaceae
B:-Fabaceae
 C:-Malvaceae
 D:-Liliaceae
Correct Answer:- Option-B

Question43:-Pyramid of number is inverted in
A:-Pond ecosystem
B:-Grassland ecosystem C:-Parasitic ecosystem
D:-Fresh water ecosystem Correct Answer:- Option-C


Question44:-In which phase of cell cycle does replication of genetic material takes place ?
A:-S phase
B:-`G_0` phase
C:-`G_(1` phase
D:-`G_2` phase
Correct Answer:- Option-A

Question45:-Which among the following represents non-sense codons ?
A:-UAA
B:-UAG
C:-UGA
D:-All of these
Correct Answer:- Option-D

Question46:-The chief pigment associated with photosynthesis is A:-Chlorophyll b
B:-Chlorophyll c C:-Chlorophyll a D:-Chlorophyll d
Correct Answer:- Option-C Question47:-Hypercalcemic hormone is
A:-Thyroxine B:-Thymosin
C:-Parathyroid hormone
D:-Adrenalin
Correct Answer:- Option-C

Question48:-The excretory organs in cockroach is
A:-Gills
B:-Malpighian tubules
C:-Book gills
D:-Book lungs
Correct Answer:- Option-B

Question49:-Aorta arises from
A:-Right atrium B:-Left atrium
C:-Right ventricle D:-Left ventricle
Correct Answer:- Option-D

Question50:-The protein portion of the enzyme is A:-Apoenzyme
B:-Prosthetic group C:-Co-factor
D:-Coenzyme
Correct Answer:- Option-A

Question51:-Which of the following cells is not a WBC ?
A:-Neutrophil B:-Basophil C:-Manocyte
D:-Thrombocyte
Correct Answer:- Option-D

Question52:-The colouring agent used in antisera AB is A:-Methelene blue
B:-Acriflavin C:-Eosin
D:-Safranin
Correct Answer:- Option-C

Question53:-Name the anticoagulant present in purple coloured vacutainer tube
A:-Heparin
B:-EDTA
C:-Sodium citrate
D:-None of these
Correct Answer:- Option-B


Question54:-pH of buffered distilled water used in Leishman's staining is
 A:-6.8
B:-7.2
C:-7.4 D:-8
Correct Answer:- Option-A

Question55:-Blood collected in CPD-A can be stored in blood bank refrigerator for days.
A:-35
B:-28
C:-21
D:-25
Correct Answer:- Option-A

 lab technician test mcqs

Question56:-HDN due to Rh incompatibility can be prevented by giving anti-D antibody to Rh negative mother within
  hours of delivery of Rh positive infant.
A:-48 hrs
B:-72 hrs
C:-24 hrs
 D:-36 hrs
Correct Answer:- Option-B

Question57:-Which of the following is not an RBC diluting fluid ?
A:-Normal saline
B:-Dacies fluid
C:-Turkes fluid
 D:-Toissons fluid
Correct Answer:- Option-C

Question58:-During donor screening persons having history of malaria should be avoided for a period of                     years.
A:-1 week
B:-2 years
C:-1 year
D:-3 years
Correct Answer:- Option-D

Question59:-Bombay blood group persons have antigen in their blood.
A:-A Ag
B:-B Ag
C:-h Ag
D:-H Ag
Correct Answer:- Option-C

Question60:-Depth of improved neubauer counting chamber is
A:-0.1 mm
B:-.01 mm
C:-.001 mm
D:-1 mm
Correct Answer:- Option-A

Question61:-Name the enzyme estimation done in semen sample to analyse the secretory function of prostate
A:-alanine transaminase
B:-asparte transaminase
C:-acid phosphatase
D:-alkaline phasphatase
Correct Answer:- Option-C

Question62:-The only cell in normal CSF is A:-Neutrophil
B:-Lymphocyte C:-Manocyte
D:-None of these
Correct Answer:- Option-B

Question63:-Name the tests used to detect bile salt in urine.
A:-Benzidine test
 B:-Fouchet's test
C:-Ehrlich's test
D:-Hays test
Correct Answer:- Option-D

 Question64:-Ketone bodies in urine are
A:-acetone
B:-`beta` hydroxy butyric acid
C:-Both 1 and 2
D:-None of these
Correct Answer:- Option-C

Question65:-Normal sperm count is
A:-80 - 160 millions / ml
B:-40 - 80 millions / ml
C:-100 - 120 millions / ml
D:-140 - 200 millions / ml
Correct Answer:- Option-A

Question66:-Name the hormone detected in pregnancy.
A:-ADH
B:-GH
C:-TSH
D:-hCG
Correct Answer:- Option-D

Question67:-Specific gravity of urine less than 1.010 indicates
A:-Diabetes millitus
B:-Diabetes insipidus
C:-Diabetic ketoacidosis
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question68:-'Glucose memory test' is
A:-GCT
B:-Hb`A_1` C
C:-GTT
D:-PPBS
Correct Answer:- Option-B

Question69:-Which of the following is not a renal function test ?
A:-Serum urea
B:-Serum creatinine C:-Cystatin - C
D:-Total cholesterol
Correct Answer:- Option-D

Question70:-Who is known as 'father of microbiology' ?
A:-Louis Pasteur
B:-Robert Koch
C:-Alexander Fleming
D:-Edward Jenner
Correct Answer:- Option-A

Question71:-Serum electrolytes are analysed using
A:-Calorimeter
B:-Flamephotometer
 C:-Spectrophotometer
D:-None of these
Correct Answer:- Option-B

Question72:-Van-den-Bergh reaction is used to detect
A:-Serum creatinine
B:-Serum urea
C:-Serum bilirubin
 D:-Blood glucose
Correct Answer:- Option-C

Question73:-Cob-Web appearance of clot in CSF indicates
A:-Jaundice
B:-Haemorrhage
C:-Spinal constriction
D:-Tuberculous meningitis
Correct Answer:- Option-D

Question74:- is otherwise known as 'bad cholesterol'.
A:-LDL
B:-HDL
C:-VLDL
D:-Chylomicrons
Correct Answer:- Option-A

 lab technician test mcqs

Question75:-All the following are motile bacteria except
A:-E.Coli
B:-Klebsiella
C:-Vibrio
D:-Proteus
Correct Answer:- Option-B


Question76:-Oils and grease can be sterilised using
A:-autoclave
B:-vaccine bath
C:-hot air oven
D:-none of these
Correct Answer:- Option-C

Question77:-Solidifying agent of a culture media is
A:-peptone
B:-meat extract
C:-sodium chloride
 D:-agar
Correct Answer:- Option-D


Question78:- is added to Mac Conkeys agar to inhibit the growth of gram positive bacteria.
A:-Bile salt
B:-Peptone
C:-Neutral red
D:-Agar
Correct Answer:- Option-A

Question79:-All the following are examples of transport media except A:-VR medium
B:-Thioglycollate medium C:-Stuarts medium
D:-Amies medium
Correct Answer:- Option-B

Question80:-Which of the following tests come under IMViC tests ?
A:-Coagulase test
B:-Catalase test
C:-Citrate utilisation test
D:-None of above
Correct Answer:- Option-C

Question81:-The type of immunoglobulin which provides local immunity is
A:-`I_g` M
B:-`I_g` D
C:-`I_g` G
D:-`I_g` A
Correct Answer:- Option-D

Question82:-Confirmatory tests for AIDs is
A:-Western blot
B:-Southern blot
C:-ELISA
D:-CLIA
Correct Answer:- Option-A

Question83:-The bacteria which require 'X' and 'V' factors for its growth is
A:-staphylococcus
B:-haemophilus
C:-brucella
D:-salmonella
Correct Answer:- Option-B

Question84:-RPR and VDRL tests are done for the diagnosis of
A:-AIDs
B:-Hepatitis
C:-Syphilis
D:-Malaria
Correct Answer:- Option-C

Question85:-All the following are examples of blood parasites except
A:-Plasmodium
B:-Brugia malayi
C:-Leishmania
D:-Giardia lamblia
Correct Answer:- Option-D

Question86:-The fixative used for blood containing specimen is
A:-Carnoy's fluid
B:-95% ethyl alcohol
C:-10% formalin
D:-Zenker's fluid
Correct Answer:- Option-A

 lab technician test mcqs


Question87:-Staining technique for assessment of hormonal status is
A:-Pap stain
B:-Shorrs stain
C:-H & E stain
D:-JSB stain
Correct Answer:- Option-B

Question88:-The 'word' which refers to the 'closeness of a result on repeated analysis' is
A:-accuracy
B:-sensitivity
 C:-precision
D:-specificity
Correct Answer:- Option-C

Question89:-'Mycology' means the study of
A:-bacteria
B:-immunity
C:-parasites
D:-fungus
Correct Answer:- Option-D


Question90:-Infections induced by a 'physician' is known as
A:-iatrogenic
B:-nosocomial
C:-congenital
D:-subclinical
Correct Answer:- Option-A

Question91:-The enzyme estimation done for the diagnosis of pancreatitis
A:-acid phosphatase
B:-amylase
C:-alkaline phosphatase
D:-creatinine kinase
Correct Answer:- Option-B

Question92:-The basic component of Leishman's stain is
A:-cosin
B:-malachite green
C:-methelene blue
D:-none of the above
Correct Answer:- Option-C

Question93:-Name the blood cells increased in asthma
A:-basophil
B:-neutrophil
C:-lymphocyte
D:-cosinophil
Correct Answer:- Option-D

Question94:-Intermediate host of plasmodium is
A:-man
B:-female anopheles mosquito
 C:-male anopheles mosquito
D:-none of the above
Correct Answer:- Option-A

Question95:-Which of the following is a Romanowsky stain
A:-Leishmans stain
B:-Giemsas stain C:-Jenners stain
 D:-All the above
Correct Answer:- Option-D

Question96:-In wintrobes mixture, ammonium oxalate and potassium oxalate is mixed in the ratio A:-2 : 3
B:-3 : 2
C:-1 : 4
D:-2 : 1
Correct Answer:- Option-B

Question97:-The anticoagulant used in OFT is
A:-EDTA
B:-Citrate C:-Heparin
D:-Sodium flouride-potassium oxalate mixture
Correct Answer:- Option-C

Question98:-The bacteria showing swarming growth is
A:-E.coli
B:-Salmonella C:-Proteus
D:-All the above
Correct Answer:- Option-C

Question99:-To remove blood clots from blood pipette, it is immersed in
A:-KOH
B:-`NH_4OH`
C:-INHCl
D:-3% acetic acid
Correct Answer:- Option-A


Question100:-Incomplete antibodies are detected using
A:-Electrophoresis
B:-Coombs test
C:-Agglutination test
 D:-VDRL test
Correct Answer:- Option-B

Study Notes
OTHER JOB NOTIFICATION LINK
SBI BANK JUNIOR ASSOCIATES POST
AIIMS PATNA NURSING OFFICER
AIIMS NAGPUR NURSING OFFICER
Click Here
APGS VARIOUS 
DSSSB 2020 RECRUITMENT

free study Books & Question paper

HOST – SHAILESH GUPTA (INDIA)C.G. Thanks to visit site🙏
MY YOUTUBE CHANNELS
WHATSAPP GROUP
SARKARI RESULT
MEDICAL TUBER
FACEBOOK PAGE
MEDICAL TUBER
SARKARI RESULTS FAST
TELEGRAME

  

           

                 

कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें