GOA MEDICAL COLLAGE EXAM QUESTION ANSWER


PART 1 GK Q 01 TO 20

Question1:-Who was the founder of Vala Samudaya Parishkarini Sabha ?
A:-Pandit Karuppan
B:-Ayyankali
C:-V.T. Bhattathirippadu
D:-Paalakkunnathu Abraham Malpan
Correct Answer:- Option-A
Question2:-Gurudas Bhanarjee was the first Indian Vice-Chancellor in                 University.
A:-Bombay University
B:-Banarus Hindu University
C:-Culcutta University
D:-Aligarh Muslim University
 Correct Answer:- Option-C
Question3:-Which Indian city is known as 'The City of Demonstrations' ?
A:-Amritsar
 B:-Delhi
C:-Srinagar
D:-Bhubaneswar
Correct Answer:- Option-B
Question4:-Roopa Bhadratha Vaadam was related to
A:-Edasseri
B:-G. Sankara Kuruppu C:-Changampuzha
D:-Mundasseri
Correct Answer:- Option-D
Question5:-The legal advisor of constituent assembly A:-B.N. Rao
B:-B.R. Ambedkar
C:-Alladi Krishnaswami Ayer
D:-B.L. Mithar
Correct Answer:- Option-A
Question6:-Name the first Chairman of Finance Commission A:-Rangaraajan
B:-K.C. Pant
C:-K.C. Niyogi
D:-John Mathai
Correct Answer:- Option-C
Question7:-Bhasha Poshini Sabha was founded by
A:-Kumaranasan
B:-Kodungallur Kunjukkuttan Thampuran
 C:-Keralavarma Valiyakoyi Thampuran
D:-Changampuzha
Correct Answer:- Option-B
Question8:-The author of Najan Oru Puthiya Lokam Kandu
A:-K.P. Vellon
B:-Makthi Thangal
C:-M.C. Joseph
D:-A.K. Gopalan
Correct Answer:- Option-D
Question9:-Jeeval Sahithya Prasthanam was the early name of
A:-Purogamana Sahithya Prasthanam
 B:-Naadaka Prasthanam
C:-Library Movement
D:-Namboothiri Movement
 Correct Answer:- Option-A
Question10:-Dharmam was a work of
A:-Dr. Ayyathan Gopalan
B:-Ayyankali
C:-Sree Narayana Guru
D:-T.K. Madhavan
Correct Answer:- Option-C
Question11:-When did the magazine Muslim Published ?
A:-1930
B:-1915
 C:-1906
D:-1920
Correct Answer:- Option-C
Question12:-Who wrote the poem 'Tagore Malayalam' ?
A:-Sumangala
B:-Panthalam Kerala Varma
C:-Raaja Ravi Varma
D:-Kumaranasan
Correct Answer:- Option-D
Question13:-Which agency was secured Krupasakaya Award of UNESCO ?
A:-NCERT
B:-Grandhasaala Sangham
 C:-NEEM
D:-Library Council
Correct Answer:- Option-B
Question14:-The leader of Yachana Yathra
A:-V.T. Bhattathirippadu
B:-A.K. Gopalan
C:-K. Kelappan
D:-P.  Krishna  Pillai
Correct Answer:- Option-A
Question15:-Representation of Travancore in the constituent assembly
 A:-15
B:-6
C:-10
D:-11
Correct Answer:- Option-B
Question16:-In which year Poor Home Society was established ?
A:-1975 B:-1919 C:-1949 D:-1937
Correct Answer:- Option-D
Question17:-The editor of the magazine Murali
 A:-T. Ammalu Amma
B:-Kadathanattu Madhavi Amma
 C:-Kesavadev
D:-S.K.  Pottakkadu
 Correct Answer:- Option-B
Question18:-The founder of 'Society for the Promotion of Education of Women'
A:-O. Chanthu Menon
B:-Appu Nedungadi
C:-Akkamma Cheriyan
D:-A.V. Kuttimalu Amma
Correct Answer:- Option-B
Question19:-In which year Deena Bandhu was started ?
A:-1924 B:-1929 C:-1934 D:-1914
Correct Answer:- Option-D
Question20:-The capital of Andhra Pradesh
A:-Vijayawada
B:-Amaravathi
C:-Chittur
D:-Gundur
Correct Answer:- Option-B

PART 2 SUBJECT Q 21 TO 100 

Question21:-The generally accepted term of community health nurse is
 A:-Public health nurse
B:-Care giver of the community
C:-Private health nurse
D:-Sector nurse
Correct Answer:- Option-A
Question22:-Water is primarily derived from
 A:-Oceans
B:-Ice-caps
C:-Ground water
D:-Rivers
Correct Answer:- Option-A
Question23:-Health assistant female may cover
A:-One sub centre
B:-One thousand population
C:-Three sub centre
D:-One PHC
Correct Answer:- Option-D
Question24:-Summative evaluation means
A:-Done before the program
B:-Done in between the program
C:-1 and 2
D:-Done at the end
 Correct Answer:- Option-D
Question25:-The study of physical and psychological changes which are incident to old age is called as A:-Geriatrics
B:-Gerontology
C:-Clinical gerontology
 D:-Clinical geriatrics
Correct Answer:- Option-B
Question26:-The head circumference in the year of 5 years will be
A:-35 cm
B:-45 cm
C:-50 cm
D:-55 cm
Correct Answer:- Option-C
Question27:-The good size of the flash card is
A:-10 × 12
B:-15 × 20
C:-22 × 28
D:-26 × 28
Correct Answer:- Option-C
Question28:-The bacteria grows in the baby intestine and prevent harmful bacteria such as E-coli from growing and causing diarrhea the bacteria called
A:-Lactoferrin B:-Lysosomes
C:-Lactobacillus bifidus D:-None of the above
Correct Answer:- Option-C
Question29:-To develop creative thinking the best method of teaching is
A:-Group discussion
B:-Tutorial method
C:-Demonstration
D:-Brain storming
Correct Answer:- Option-D
Question30:-International Red Cross Society is founded by
A:-Charles Dickson
B:-Charles Darwin
C:-Henry Dunant
 D:-Von pirguet
Correct Answer:- Option-C
Question31:-The students studies first hand objects and materials in their natural environment is known as
A:-Demonstration
B:-Learning by doing
C:-Simulation
D:-Field trip
Correct Answer:- Option-D
Question32:-ICDS programme started in
A:-1975
B:-1970
C:-1978
D:-1980
Correct Answer:- Option-A
Question33:-The optimum period of storage of river water considered to be about
A:-5-10 days
B:-10-14 days
C:-14-20 days
D:-20-25 days
Correct Answer:- Option-B
Question34:-PEP Should be initiated before
A:-24 hours
B:-72 hours
C:-48 hours
 D:-36 hours
Correct Answer:- Option-B
Question35:-MTP Act came into force in the year of
A:-1971
B:-1972
C:-1973
D:-1975
Correct Answer:- Option-B
Question36:-The albumin of the egg begins to coagulate at
A:-– 60 degree Celsius
B:-62 degree Celsius
C:-64 degree Celsius
 D:-65 degree Celsius
Correct Answer:- Option-A
Question37:-Prevention of food adulteration Act was enacted in
A:-1944
B:-1954
C:-1964
D:-1974
Correct Answer:- Option-B Question38:-NACO is the programme for
A:-TB
B:-STD
C:-AIDS
D:-All of the  above
Correct Answer:- Option-C
Question39:-Panel discussion involves
A:-1 person
B:-1-2 person
 C:-4 person
 D:-4-8 people
Correct Answer:- Option-D
Question40:-Anti sterility vitamin is
A:-Vitamin A
B:-Vitamin E
 C:-Vitamin K
D:-Vitamin D
Correct Answer:- Option-B
Question41:-An expert committee for health man power planning, production and management is known as
 A:-Shrivasthava committee
B:-Mehta committee
C:-Bajaj committee
D:-Bhore committee
Correct Answer:- Option-C
Question42:-Erogtism occurs due to
A:-Aspergillus flavus
B:-Satius
C:-Claviceps fusiformis
D:-Argemone mexicana
Correct Answer:- Option-C
Question43:-The study of anthropoids which are of medical importance is known as
 A:-Ecology
B:-Anthropology
C:-Epidemiology
D:-Medical entomology
Correct Answer:- Option-D
Question44:-Angular stomatitis is caused by
A:-Riboflavin deficiency
B:-Thiamine deficiency
C:-Pyridoxine deficiency
D:-Iodine deficiency
Correct Answer:- Option-A
Question45:-ESI Act was enforced by the Government in
 A:-1938
B:-1948
C:-1958
 D:-1968
Correct Answer:- Option-B
Question46:-MMR vaccine given at the month of
A:-12 months
B:-15 months
C:-18 months
D:-20 months
Correct Answer:- Option-B
Question47:-Slow sand or biological filtration of water is introduced in Scotland in
A:-1804
B:-1904
C:-1704
D:-1604
Correct Answer:- Option-A
Question48:-Orthotolidine test was developed in
A:-1918
B:-1920
C:-1928
 D:-1938
Correct Answer:- Option-A
Question49:-The instruments devised for measuring the cooling power of the air is
 A:-Kata thermometer
B:-Wet globe thermometer
C:-Silvered thermometer
D:-Globe thermometer
Correct Answer:- Option-A
Question50:-Clark's process is a method of removing
A:-Temporary hardness
B:-Permanent hardness
C:-1 and 2
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A
Question51:-CARE began its operation in India in
A:-1945
B:-1948
C:-1950
D:-1951
Correct Answer:- Option-C
Question52:-Un intentional torts except
A:-Negligence B:-Liability
C:-Defamation D:-Damages
Correct Answer:- Option-C
Question53:-AUGER is required in construction of
A:-Dug well latrine
B:-Water seal latrine
 C:-RCA latrine
D:-Borehole latrine
Correct Answer:- Option-D
Question54:-First referral unit for PHC is
 A:-Regional hospital
B:-Specialist hospital
C:-Taluk hospital
D:-CHC
Correct Answer:- Option-D
Question55:-ORS contains all except
A:-Sodium chloride
 B:-Calcium lactate
C:-Bicarbonate
D:-Glucose
Correct Answer:- Option-B
Question56:-The headquarters of FAO
A:-Newyork B:-Rome
C:-Switzerland D:-Australia
Correct Answer:- Option-B
Question57:-The following one is the trace elements of mineral
A:-Calcium
B:-Phosphorus
C:-Iodine
D:-Sodium
Correct Answer:- Option-C
Question58:-The freshness of the eggs may be tested by
A:-Candling
B:-Floating in saline water C:-1 and 2
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-C
Question59:-The borehole latrine is introduced in India in
A:-1930's
B:-1940's
C:-1950's
D:-1960's
Correct Answer:- Option-A
Question60:-In the hard ticks the dorsum of its body is covered by a hard shield is called
A:-Scutum
B:-Sebum
 C:-Serum
D:-Shell shield
Correct Answer:- Option-A
Question61:-The instrument used for measuring humidity
 A:-Sling psychrometer
B:-Assman psychrometer
C:-Dry and wet bulb hygrometer
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-C
Question62:-Three gram of fat gives
A:-30 calories B:-4 calories
 C:-9 calories D:-27 calories
Correct Answer:- Option-D
Question63:-The process of enabling people to increase control over and to improve health is known as A:-Specific protection
B:-Early diagnosis and treatment
C:-Health promotion
D:-Disability limitation
 Correct Answer:- Option-C
Question64:-Illicit drug trafficking is entwined with the
 A:-Asian children
B:-African children
C:-Child labour
D:-Street children
Correct Answer:- Option-D
Question65:-W.H.O. defines blindness as "visual acuity of less than"
 A:-3/60
B:-6/60 C:-6/18 D:-1/60
Correct Answer:- Option-A
Question66:-Balwadi nutrition programme was started in
 A:-1971
B:-1970
 C:-1972
D:-1973
Correct Answer:- Option-B
Question67:-The apparatus used to measure, regulate and applying chlorine in correct dosage is
A:-Chloronome
B:-Chloramine C:-Filters
D:-Berkefeld filters
Correct Answer:- Option-A
Question68:-The optimum level of fluoride in drinking water is between
A:-0.5 – 0.8 mg/liter B:-0.2 – 0.4 mg/liter
C:-0.3 – 0.7 mg/liter D:-0.6 – 0.9 mg/liter
Correct Answer:- Option-A
Question69:-Recommended light intensity in operation theatre is
 A:-75 foot candles
B:-76 foot candles
 C:-80 foot candles
D:-85 foot candles
Correct Answer:- Option-A
 Question70:-Vitamin E is termed as
A:-Tocopherol
B:-Thiamine
C:-Retinol
D:-Pyridoxine
Correct Answer:- Option-A
Question71:-The immunoglobulin can cross the human placenta is
 A:-IgM
B:-IgG
C:-IgA
D:-IgE
Correct Answer:- Option-B
Question72:-The polio vaccine should be preserved at
 A:-2 to 8 degree Celsius
B:--2 to -8 degree Celsius
 C:-0 to 4 degree Celsius
 D:-Below 0 degree Celsius
Correct Answer:- Option-B
Question73:-Mantoux (tuberculin) test was developed in
 A:-1807
B:-1907 C:-1707 D:-1910
Correct Answer:- Option-B
Question74:-In India the first case of AIDS was reported in Tamilnadu in
A:-1976
B:-1986
 C:-1989
 D:-1996
Correct Answer:- Option-B
Question75:-Lathyrism present in the human it is referred as
 A:-Osteo lathyrism
B:-Nephrolathyrism
 C:-Neurolathyrism
 D:-Genuvalgum
Correct Answer:- Option-C
Question76:-Health survey and planning committee is known as
 A:-Bhore committee
B:-Chadah committee
C:-Mudaliar committee
D:-Mukerjee committee
Correct Answer:- Option-C
Question77:-Trachoma control programme was merged with the national programme for the control of blindness in
A:-1963
B:-1966
 C:-1976
 D:-1986
Correct Answer:- Option-C

Question78:-Dryness of the eye is known as
 A:-Xerophthalmia
B:-Bitots spots
C:-Keratomalacia
D:-Night   blindness
Correct Answer:- Option-A
Question79:-Milk is a good source of all vitamins except
A:-Vitamin A
B:-Vitamin C
C:-Vitamin E
D:-Vitamin D
Correct Answer:- Option-B
Question80:-Mosquito may fly up to
A:-2 miles B:-3 miles C:-4 miles D:-5 miles
Correct Answer:- Option-B
Question81:-The Government of India has announced the National Health Policy in the year of
A:-1978
B:-1981
 C:-1983
 D:-1982
Correct Answer:- Option-D
Question82:-The major causes of MMR in India
 A:-Anemia
B:-Toxemia of pregnancy
 C:-Eclampsia
D:-Hemorrhage
Correct Answer:- Option-D
Question83:-The mosquito which transmits yellow fever is
A:-Aedes aegypti
B:-Anopheles mosquitoes
 C:-Culex
D:-Mansonoides
Correct Answer:- Option-A
 Question84:-Barbecue it is also called
A:-Grilling B:-Roasting
 C:-Baking D:-Frying
Correct Answer:- Option-B
Question85:-Schick test can be done in case of
A:-German measles
B:-Diphtheria
C:-Measles
 D:-Meningitis
Correct Answer:- Option-B
Question86:-The best method of refuse disposal is
 A:-Burning
B:-Composting C:-Dumping
D:-Controlled tipping
Correct Answer:- Option-A
Question87:-CROUP can be seen in the case of
A:-Whooping cough
B:-Acute respiratory infections
C:-Tuberculosis
D:-Meningitis
Correct Answer:- Option-B
Question88:-The recommended noise level is
A:-85 decibels
B:-90 decibels
C:-95 decibels
D:-100 decibels
Correct Answer:- Option-A
Question89:-If the first stage of labour is prolonged IV glucose is given to prevent
A:-Foetal distress
B:-Hemorrhage
C:-Maternal distress
 D:-1 and 3
Correct Answer:- Option-C
Question90:-Television and sound films are the example of
A:-Auditory aids
B:-Visual aids
C:-Combined audio visual aids
 D:-None of the above
Correct Answer:- Option-C
Question91:-The multipurpose worker scheme launched in
 A:-1964
B:-1984
C:-1974
 D:-1994
Correct Answer:- Option-C
Question92:-Radiation sickness is otherwise known as
A:-Shortening of life
B:-Leukemia
C:-Acute radiation syndrome D:-Radiation poisoning
 Correct Answer:- Option-D
Question93:-Harpendens calipers is used to measure
A:-Foot length
B:-Height
C:-Head circumference
D:-Skin fold thickness
Correct Answer:- Option-D
Question94:-A brief description of an observed behavior or incident is known as
A:-Clinical record
B:-Cumulative record
C:-Family record
D:-Anecdotal record
Correct Answer:- Option-D
Question95:-Back bone of public health nursing is
 A:-Environmental sanitation
B:-Health problems
 C:-Home visiting
D:-Planning and evaluation
Correct Answer:- Option-C
Question96:-The aldehyde test of Napier is a simple test widely used in India for the diagnosis of
A:-Yellow fever
B:-Dengue fever C:-Yaws
D:-Kala-azar
Correct Answer:- Option-D
Question97:-What is the concept of vision 2020 ?
A:-The right to healthy eye
B:-Right to reduce blindness
C:-Right to donate
D:-Right to sight
Correct Answer:- Option-D
Question98:-Minimum need programme was introduced in
 A:-`4^(th)` five year plan
B:-`3^(rd)` five year plan
C:-`2^(nd)` five year plan
 D:-`1^(st)` five year plan
Correct Answer:- Option-D
Question99:-The process of restriction of movement of persons who come in contact of diseased person is called as
A:-Active surveillance
B:-Passive surveillance
C:-Isolation
D:-Quarantine
Correct Answer:- Option-D
Question100:-Vitamin A supplementation gives to children from the age of 1 to 6 years should by every
A:-3 months
B:-8 months
 C:-Yearly
D:-6 months
Correct Answer:- Option-D




कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें