SEARCH HERE

Radiographer mcqs,important mcqs for radiographer,



RADIOLOGY Multiple Choice
Questions
Q.@ 1...    A densitometer is a device that measures
(A) OOptical densities (Chosen option)
(B) O Film latitude
(C) O Speed of a film
(o) O Film gamma

Question No.1b
Tissue compression is used in
(A) OBreast MRI
(B) O Chest Xray
(c) O xray Mammography (Chosen option)
(D) O Skull Xray


Question No.1c
Radiation induced cataract is a
(A) O Non-threshold effect
(B) ODirect ionization effect
(C) O Stochastic effect (Chosen option)
(D)Deterministic effect

Question No.2a
The functional units of the kidneys are
(A)Copuscde
(8)Renal plexus
(C) Nephrons (Chosen option)
(0) ORenal tubule


Question No.2b
Connected system of hollow cavities in the skull are
(A)O Meatuses

(B) O Fossa (Chosen option)

(C)O Sinuses

(D) OProoess

Question No.49
Which one of the following materials is used in Digital Radiography (DR)?
(A)a-Selenium
(B) Sodum iodide
(C)Barium fuorohalide
(0)Silver halide (Chosen opton)


1.The overall heart size in tetralogyy
of Fallot is usually
a) Markedly enlarged
b) Normal or relatively small
c) Slightly enlarged
d) Moderately enlarged.
Ans:b
2.Diagnosis of aortic calcification is
done by fluoroscopy by seeing
a) Side to side movement
b) Up and down movement
c) Combined movement
d) None
Ans:a

3.In Urinary tract tuberculosis,
frequent finding on plain film of
abdomen is
a) Mass
b) Ileus
c) Calcification
d) Psoas abscess
Ans:c
4.Pericardial calcification is caused
by all except
a) Radiotherapy to the mediastinum
b) Methysergide therapy
c)Anticoagulant therapy
d) dermatomyositis
Ans.D
5.Cystic dilation of collecting
tubules are seen in
a) Adult polycystic kidney
b) Medullary sponge kidney
c) Horse shoe shaped kidney
d) Nephroblastoma
Ans:b
6.During angiocardiography the
mitral valve is best visualized in the
a) Frontal view
b) Lateral view
c) Right anterior oblique view
d) None of the above.
Ans:c
7. The X-ray finding of small1
intestinal malabsorption syndrome
are all except
a) Increased transit time
a) Increased transit time
b) mucosal atrophy
c) Dilatation of bowel
d) Flocculation of Barium
Ans:a
8. Right side of mediastinal shadow
is not formed by
a) SVC
b) right innominate
c)RA
d)RV
Ans:d

9. Best mode of imaging for
suspected uric acid calculi is
a) Plain film of abdomen
b) Ultrasonography
c) Intravenous pyelography
d) Radionuclides.
Ans:c
10. Solitary nodule lung cannot be
a) Tuberculoma
b) Neurofibroma
c) Bronchogenic carcinomma
d) Lymphoma
Ans:d
RADIOLOGY
MCO
RADIOLOGY MCQs


11. Angle of trachea is increased in
which chamber of heart
enlargement
a) Left atrium
b) Right atrium
c) Left ventricle
d) Right ventricl
Ans:a
12. Medusa lock appearance in X-
ray seen in
a) ascariasis
b) Tapeworm
c) Hookworm
d) Ascaris and tapeworm
Ans:a
13. Signs of increased intracranial
tension in a child in a skull X-ray
a) Separation of the sutures
b) Tense anterior fontanelle
c) Silver beaten appearance of the
d) All of the above
Ans:d
14. Echoenecpahalography is most
useful for detecting
a) Ventricular dilatation
b) Midline shift
c)Epilepsy
d) Vascular lesions
Ans:a

15. X-rays are modified
a) Protons
b) Electrons
c) Neutrons
d) Positrons
Ans:b
16. "Sentinel loop" appearance on X-
ray is seen
a) Acute pancreatitis
b) Chronic pancreatitis
c)Intestinal obstruction
d)Acute appendicitis
Ans:a

17. The "Target Sign
sonographically means
a) Ovarian carcinoma
b) Ectopic kidney
c) Intussusception
d) Liver metastasis
Ans:c
18. Osteosclerotic bone secondaries
are seen in
a) Carcinoma thyroid
b) Carcinoma prostate
C) Carcinoma stomach
d) Carcinoma lung
Ans:b
19.Water soluble contrast media
used for myelography is
a) Metrizamide
b) Dianosil
c) Conray
d) Iohexol

Ans:a
20.Most sensitive test for metastaticC
deposit is
a) Isotope scan
b) CT Scan
c)Skeletal survey
d) Tomography
Ans:b


21.Best imaging modality to
diagnose liver mass is
a) Plain film
b) Angiography
c)C. T. Scan
d) Nuclear Scan
Ans:d
22.Characteristics of Benign tumour
of lung in X-ray is
a) Size > 5 cms diameter
b) Cavitation
c)Peripheral location
d) Concentric dense calcification.
Ans:d
.
23.Scalloping of the edges of
sigmoid colon on barium enema is
seen in
a) Diverticulitis
b) Crohn's disease
c)Pneumatosis intestinalis
d) Ulcerative colitis
Ans:c
24. Widening of the Cloop in K-ray
is diagnostic of
a) Chronic pancreatitis
b) Carcinoma head of pancreas
c)Periampullary carcinoma
d) Calculi in the ampulla of vater
Ans:b

25. AH are features of Medulloblas
toma except
a) Radio resistant
b) Highly radio sensitive
c)Occurs in first decade
d) Coarctation of aorta d)TDOT
Ans:a
26. Notching of ribs on X- ray is seen
in
a) PDA
b) ASD
c)Ebsteins anomaly
d) Coarctation of aorta
Ans:d


27. Contrast used for MRI
a)GDPA
b) Radium
c)Iridium
d)TDT
Ans:a
28. Saw tooth appearance on
abdominal X-ray is seen in
a) Prediverticular state
b) Multiple polyposis
c)Spastic colon
d) Ischemic enteritis

29. Increased radiolucency of one
sided hemithorax may be caused by
all except
a) Obstructive emphysema
b) Pneumothorax
c)Expiratory film
d) Patient rotation
Ans:c
30. Gas in biliary tract is not due to
a) Perforated gastric ulcer
b) Necrotizing enterocolitis
c) Biliary surgery
d) Post-gastrectomy
Ans:a
31. Egg shell calcification in hilar
region is seen in
a) Penumoconiosis
b) T. B.
c) Sarcoidosis
d) Aneurysms

Ans:a
32. Basal ganglia calcification is not
seen in
a) Wilson's disease
b) Berry anerurysm
C) Cysticercosis
d) Hemangioma
Ans:a
33. Calcification of meniscal
cartilage is a feature of
a) Acromegaly
b) Hyperparathyroidism
c)Reiter's syndro z
d) Pseudo gout

Ans:d
34. Sun ray appearance is seen in
a) Osteoclastoma
b) Fibrous dysplasia
c)Osteosarcoma
d) chondrosarcomna
Ans:c
35. Investigation of choice in
Traumatic paraplegia is
a) MRI
b) CT Scan
c) Myelography
d) Spine X-ray
d) Spine X-ray
Ans:a
36. Interosseous skeletal tumour is
best diagnosed by
a) Plain X-ray
b) NMR
c) CT scan
d) CT with scintiscan
Ans:b
37. Notching of Ribs is seen in
a) Tuberculosis
b)VSD
c)Coarctation of aorta
d) Bronchiectasis )
ans.
[09/11, 6:11 p.m.] TRICKER A2Z: 37. Notching of Ribs is seen in
a) Tuberculosis
b)VSD
c) Coarctation of aorta
d) Bronchiectasis
Ans:c
38.Laminated appearance of X-ray is
suggestive of
a) Ewing's sarcoma
b) Osteoid osteomaa
c)Osteoclastoma
d) Multiple myeloma
Ans:a
39.Full colonic preparation of
Barium Enema is contra indicated
in all except
a) Acute exacerbation of ulcerative
colitis
b) Irritable bowelTndrome
c)Hirschsprung'siLsease
d) Colonic obstruction
Ans:b
40.Right border of the heart in a
chest X-ray, is not formed by
a)fVC
b)SVC
c)Right atrium
d) Aorta
Ans:d
41. Pulmonary embolism is best
diagnosed by
a) X-ray chest )
b)Enzme ectimotion
b) Enzyme estimation
c)Radionucleus
d) Blood gas analysis
Ans:c
42. Right lung is seen to best
advantage on the following view
a) Right posterior oblique
b) Right anterior oblique
c)Left anterior oblique
d) Lateral
Ans:b
43. Early change of pulmonary
edema in CXR
a) Batswing appearance
b) Pleural effusion
c)Kerley B lines
d) Ground glass lung field
Ans:c
44. Investigation to differentiate
between pericardial effusion and
heart dialation includes
a) X-ray
b) Fluoroscopy
c) Echocardiogram
d) CT scan
Ans:c

45. Multiple translucent cysts on X-
ray are found in the chest.
Differential diagnosis includes all1
except
a) Congenital diaphragmatic hernia
b) Congential adenomatoid
bronchogenic diseases
c)Lobar agenesis
d) Bilateral multiple cysts
Ans:c
46. Onion peel appearance is seen in
a) Citeoclastoma
b) Chondrosarcoma
c)Osteosarcoma
d) Ewings sarcoma
Ans:d
47. IVU is not done in
a) Multiple myelo"
b) Secondaries in ie
c)Leukaemia
d) Renal tumours
Ans:a
48. When bones show a Bone within
bone' appearance this is indicative
of
a) Sickle cell anemia
b) Bone infarction
c)Osteopetrosis
d) Chronic myelogenous leukaemia
Ans:c
49. The best view to visualize
minimum pneumoperitoneum is
a) Ap view of abdomen
b) Erect film of abdomen
c)Right lateral dernbitus with
horizontal beam
d)Loft lntornl dnouhitu
Ans:d
50. In fluorescein angiography, dye
is injected in
a) Anterior cubital vein
b) Femoral artery
c) Femoral vein
d) Aorta
Ans:a


RADIOLOGY Objective Questions with
Answers.


51. All of the following are true
about iodinated intravascular
contrast media xcept
a) They are used in digital subtraction
angiography
b) They are radio opaque
c) They can cause anaphylactic
reactions
d) They are used in magnetic
resonance imaging
e) They are excreted mainly by the
kidneys
Ans:d
52. Rib notching is produced by
a) Coarctation of Aorta
b) Neurofibromatosis
c) Superior vena caval obstruction
d) All of the above
Ans:d

53. Widening of the C loop in X- ray
is diagnostic of
a) Chronic pancreatitis
b) Carcinoma head of pancreas
c)Periampullary carcinoma
d) Calculi in the ampulla of vater
Ans:b
54. Which of the following is not a
contra indication for I VP?
a) Renal infection
b) Hyperpyrexia
c) Multiple myeloma
d) Skeletal


55.Perihilar fluffy opacities on chest
X-ray is seen in
a) Pulmonary embolism
b) Pericardial effusion
c) Pulmonary arterial hypertension
d) Pulmonary venous hypertension
Ans:d
56.An aneurysm of the sinus of
Valsalva usually arise from
a) Right aortic sinus
b) Left aortic sinus
c) Posterior aortic sinus
d pulmonary outflow tract
e) Right ventricle
Ans:a

57.Sequestration lung is best
diagnosed by
a)C.TScan
b) M.R.I
c)Barium swallowv
d) Angiography
Ans:d
58.Superior Orbital fissure best
view is
a) Plain AP view
b) Cladwell
c) Townes
d) Basal view
Ans:d
59.Which imaging method is ideal in
evaluating hypertension?
a) Angiography
b) Colour flow Doppler
c) M. R. angio
d)C. T scan

Ans:c
60.Commonest cause of intracranial
calcification is
a) Pineal calcification
b) Intracranial aneurysm
c) Meningioma
d) Tuberculoma
Ans:a
61. Isotope used in myocardial
perfusion scan is
a) Technetium
b) Thallium
c) Stannous pyropSphate
d) Gallium

Ans:b
62. Best diagnostic procedure in
acute pancreatitis is
a) CT Scan
b) Ultrasound
c)M. R. L
d) Pipida scan
Ans:a
63. The most common cause of
spontaneous pneumothorax is
a) Rupture of subpleural blebs
b) Pulmonary tuberculosis
c)Bronchial adenoma
d) Bronchogenic carcinoma
Ans:a
64. Bull's eye lesion in
ultrasonography is seen in
a) Candidiasis
b) Aspergillosis
c) Sporotrichosis
d) Cryptococcosis
Ans:a
65. Newborn Chest x-ray with
Respiratory distress shows multiple
air containing lesions in Left
Hemithorax and mediastinal shift is
suggestive of
a) Neonatal empl ma
b)Diaphragmatic hernia
c) Pneumatocele
d) congential lung fcysts
Ans:b
66. Radiologically appreciable
earliest sign of osteomyelitis is
a) Loss of muscle and fat planes
b) Periosteal reaction
c) Callus formation
d) Presence of sequestrum
Ans:a

67. Hilar dance on fluoroscopy is
seen in
a)ASD
bTOF
c)VSD
dTGV
Ans:a
68.Obliteration of Left heart border
in PA chest X-ray is suggestive of
a) Lingular pathology
b) Left upper lobe lesion
c) Left hilar lymph nodes
d) Left lower lobe lesior
Ans:a

69.Which of the following is the best
test for screeninga case of proximal
internal carotid artery stenosis
a) Digital subtraction angiography
b) Magnetic resonance angiography
c)colour Doppler ultrasonography
d) CT angiogram
Ans:c
70.In a case of renal failure with
total anuria, ultrasound was found
to be normal. Next line of
investigation is
a) Retrograde pyelography
b) IVP
c) Anterograde pyelography
d) DTPA renogramn
Ans:b

71. In the plain film of the abdomen
small bowel obstruction can be
diagnosed by
a) Central location
b) Volvulae connivantes can be made
out
c) In the erect film, air fluid levels
d) All of the above
Ans:d
72.The following is not true of MRI
a) Imaging perfusion of brain
d) Superior to CT scan for bone
Scanning
c)Blood vessels visualized without
contrast
b) presence of Hydrogen ions
Ans:a


73.Hydrocephalus in children, first
seen is
a) Sutural diastesis
b) Post clinoid erosion
c) Large head
d) Thinned out vault
Ans:b
74. The characteristic X-ray feature
of Pancoast tumour is
a) Coin shadow
b) Apical consolidation
c) Apical mass lesion with erosion of
neck of 1 & 2 ribs
d) Hilar mass
Ans:c

75.In nephrogram, one sees
a) Renal capillaries
b) Renal pelvis
c) Only renal cortex
d) Collecting tubules
Ans:d
76.Ultrasonogram is not useful in
a) CBD stones at the distal end of the
CBD
b) Breast cyst
c) Ascites
d) Full Bladder
Ans:a
77.Suprasellar calcification is seen
in
a) Craniopharyngioma
b) Meningioma
c)Conray480
d) Conray 540

Ans:a
78.IVP is done using
a)Conray240
b)Conray380
c)Calcified pineal gland
d) Pituitary adenoma
Ans:c
79. Calcification in Heart Wall is
suggestive of
a) Scleroderma
b) Carcinoid Syndrome
c)Fibroelastosis
d) Endomyocardial ibrosis
Ans:b
80.Contrast used in liver scan is
a) Biligraffin
b) 1131 Rose Bengal
c)Gallium 238
d) Thallium 201


78.IVP is done using
a)Conray240
b)Conray380
c) Calcified pineal gland
d) Pituitary adenoma
Ans:c
79. Calcification in Heart Wall is
suggestive of
a) Scleroderma
b) Carcinoid Syndrome
c)Fibroelastosis
d) Endomyocardial ibrosis
Ans:b
80.Contrast used in liver scan is
a) Biligraffin
b) 1131 Rose Bengal
c)Gallium 238
d) Thallium 201
Ans:b

81.Best position for chest X-ray to
detect Left Pleural effusion is
a) Left lateral
b) Supine
c) Left lateral decubitus
d) Right lateral decubitus
Ans:c
82.The number of carpal bones seen
in a radiograph of an infant is
a)0
d)5
c)3
b)2
e)6
Ans:c

83.Investigation of choice to
demonstrate vesico ureteric reflex
a)IVP
b) Ultra sound
c) contrast MCU
d) Cystoscopy
Ans:c
84.Parallel shotgun appearance on
ultrasound is seen in
a) Portal hypertension
b) Biliary ascariasis
c) Obstructive jaundice
d) Sclerosing cholangitis
Ans:c

85.Radiolucent munilocular cyst of
the body of mandible is
a) Abscess
d) Adamantinoma
c) Dentigerous cyst
d) Adamantinoma
Ans:d
86)Best method of detecting
minimal bronchiectasis is
a) Abscess
b) Dental cyst
c) Dentigerous cyst
d) Radio nuclide lung scan
Ans:c

87.The photosensitive material used
in X-rays films consists of
a) Cellulite
b) Silver bromide
c)Zinc sulphide
d) Cadmium tungstate
Ans:b
88.Water lilly appearance in chest
X-ray is suggestive of
a) Bronchiectasis
b) Bronchopleural fistula
c)Hydatid cyst
dSequestration cyst lung
Ans:c

89. Retroperitoneal air is not
manifested by air along
a) Psoas margins
b) Perinephric area
c)Along spleen
d) Adrenals
Ans:c
90.The cause of homogenous opacity
on X-ray is all except
a) Pleural effusion
b) Diaphragmatic Hernia
c)Massive consolidation
d)Emphysema
Ans:d
91.1ntracranial calcification in skul1
X-rays may be
a) Pineal calcifications
b) Dural calcifications
c) Cysticercosis
d) All of the above
 ans. D

92.1ntracranial calcification in skull
X-rays may be
a) Pineal calcifications
b) Dural calcifications
c)Cysticercosis
d) All of the above
Ans:d
93.Parasites that may show
calcification on radiographs include
a) Cysticercosis
b) Guinea worm
c)Amoebiasis
d) Loa Lo0a
ans.A

94.Investigation of choice for
Multiple sclerosis
a) MRI
b) CT Scan
c) X-ray
d)EEG
Ans:a
95.Investigation of choice to
diagnose sub arachnoid
haemorrhage
a) MRI angiography
b) 4 vessel carotid angiography
c) CT scan
d) T2 wave MR
Ans:b


96.Pulmonary embolism is best
diagnosed by
a)ECG
b) Perfusion scan
c)Angiography
d) Plain X-ray
Ans:c
97.Radiological signs of perforated
viscus include
a) Gas under the dome of the
diagphram
b) Falciform ligament is visualized
c)Air surrounding the bowel is
present
d) All of the above
Ans:d

98.Stryker's view is used in shoulder
joint to visualize
a) Muscle calcification
b) Recurrent subluxation
c) Sub acromial calcificationn
d) Bicipital groove
Ans:b
99. The investigation of choice in
acute renal failure with complete
anuria and normal USG
a) Renal angiography
b) DPTA
c) IVP
d) Retrograde pyelography
Ans:b


100. H'shaped vertebra is seen in
a) Phenylketonuria
b) Sickle cell anemia
c) Hemangioma
d) Osteoporosis
Ans:b

कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें

google.com, pub-6066490989146594, DIRECT, f08c47fec0942fa0