SEARCH HERE

Lab Technician Previous Year Paper Pdf,Paramedical lab technician question papers,

 1. Which of the following is known as Guardian of genome?

(1) p53

(2) PTEN

(3) ATM

(4) MDM 2

ANSWER- 1

2. Cells most sensitive to hypoxia are

(1) Myocardial cells

(2) Neurons

(3) Hepatocytes

(4) Renal tubular epithelial cells

ANSWER- 2

 

3.Fibrosis is due to

(1) TGF-β

(2) IL-7

(3) IL-10

(4) VEGF

ANSWER- 1

 

4.Leiden factor is

(1) Factor VI

(2) Factor IV

(3) Factor VIII

(4) Factor V

ANSWER- 4

 

5.Macroglossia is seen in

(1) Amyloidosis

(2) Folic acid deficiency

(3) Iron deficiency

(4) Motor neurone disease

ANSWER- 1

6. Lines of Zahn occur in

(1) Coralline thrombus

(2) Embolus

(3) Infarct

(4) Post Mortem Clot

 ANSWER- 1

 

7. Basement membrane consist of

(1) Type I collagen

(2) Type II collagen

(3) Type III collagen

(4) Type IV collagen

ANSWER- 4

 

8. Tubercle bacilli in caseous lesions are best demonstrated in

(1) Caseous centre

(2) Margin of necrosis with viable tissue

(3) Epithelioid cells

(4) Langhans' giant cells

ANSWER- 2

 

9. Transudate differs from exudate in having the following, except:

(1) No inflammatory cells

(2) Low protein content

(3) Low specific gravity

(4) Low glucose content

ANSWER- 4

 

10. Granuloma is formed by

(1) Neutrophil

(2) Cytotoxic cell

(3) Helper T cell

(4) NK Cells

ANSWER- 3

 

11. HIV is which type of virus?

(1) Pox virus

(2) Herpes virus

(3) Picorna virus

(4) Retro virus

ANSWER- 4

12. The causative organisms of plague are

(1) Yersinia pestis

(2) Haemophilus ducreyi

(3) Bordetella pertusis

(4) Pseudomonas aeruginosa

ANSWER- 1

 

13. Malignant cerebral Malaria caused by

(1) P. vivax

(2) P. falciparum

(3) P. ovale

(4) P. malariae

ANSWER- 2

 

14. Elevation of carcino embryonic antigen (CEA) level is seen in

(1) Liver Cell Cancer

(2) Ovarian Cancer

(3) Breast Cancer

(4) Carcinoma of Colon

ANSWER- 4

15. In Good pasture disease, the antigen is

(1) Basement membrane collagen IV

(2) Bacterial products

(3) Cationic products

(4) DNA

ANSWER- 1

 

16. Most common paraneoplastic syndrome associated with squamous cell carcinoma of Lung :

(1) Hypercalcemia

(2) Cushing syndrome

(3) Carcinoid syndrome

(4) Hypoglycemia

ANSWER- 1

 

17. Most common tumour of Heart is

(1) Leiomyosarcoma

(2) Myxoma

(3) Fibroma

(4) Rhabdomyosarcoma

ANSWER- 2

 

18. Popcorn cell seen in which type of Hodgkin's Lymphoma ?

(1) Nodular Sclerosis type

(2) Mixed Cellularity type

(3) Lymphocyte predominance type

(4) Lymphocyte depletion type

ANSWER-3

 

19. Chronic gastritis is caused by all, except:

(1) Alcohol

(2) Overuse of salicylates

(3) Helicobacter pylori

(4) Pernicious anaemia

ANSWER- 2

 

20. Mallory bodies seen in

(1) Primary biliary Cirrhosis

(2) Hepatitis C infection

(3) Post necrotic cirrhosis

(4) Amebic liver abscess

ANSWER- 1

 

21. Kimmel stiel-Wilson characteristic of:

(1) Diabetic nephropathy

(2) HIV nephropathy

(3) Malignant Hypertension

(4) Renal Cell Carcinoma

ANSWER- 1

 

22. In 50-80 percent cases of acute appendicitis, the inflammatory lesion initiated by

(1) Bacterial infection

(2) Luminal obstruction

(3) Viral infection

(4) Ischemia

ANSWER- 2

 

23. Malakoplakia of Urinary bladder is a form of

(1) Dysplasia

(2) Metaplasia

(3) Papillary hyperplasia

(4) Chronic inflammation

ANSWER- 4

 

24. Heubner arteritis is

(1) Endarteritis Obliterans

(2) Cerebral Syphilitic arteritis

(3) Hypersensitivity vasculitis

(4) Giant cell arteritis

ANSWER- 2

 

25. Curschmann spirals are seen in

(1) Chronic Bronchitis

(2) Bronchiectasis

(3) Bronchial Asthma

(4) Wegner's Granulomatosi

ANSWER- 3

 

26. Type of Emphysema associated most often with α-1 antitrypsin deficiency is

(1) Panacinar Emphysema

(2) Distal Emphysema

(3) Centrilobular Emphysema

(4) Irregular Emphysema

ANSWER- 1

 

27. The most common Lung cancer in women and non-smokers is

(1) Small Cell Carcinoma

(2) Squamous Cell Carcinoma

(3) Adenocarcinor

(4) Large Cell Carcinoma

ANSWER- 3

 

28. Lichen Planus is characterized by following, except :

(1) Lymphocytic infiltrate at damoepidermal junction

(2) Resolution of Basal layer

(3) Presence of elongated and broad rete ridges

(4) Presence of Civatte bodies

ANSWER- 3

 

29. Patients of AIDS have the following  type of oral leukoplakia:

(1) Speckled

(2) Hairy

(3) Nodular

(4) Wrinkled

ANSWER- 2

 

30. Bilaterally Symmetrical Contracted Kidney is seen in

(1) Nephrosclerosis

(2) Chronic Pyelonephritis

(3) Chronic Glomerulonephritis

(4) End stage renal disease

ANSWER- 3

 

31. Cowdry body seen in

(1) Astrocytes

(2) Neuron

(3) Oligodendroglia

(4) Microglia

ANSWER- 2

 

32. Seminoma is a

(1) Benign tumour

(2) Borderline tumour

(3) Malignant tumour

(4) Locally aggressive tumour

ANSWER- 3

 

33. Caplan's syndrome may develop in the following types of pneumoconiosis, except:

(1) Berylliosis

(2) Asbestosis

(3) Coal-Worker's pneumoconiosis

(4) Silicosis

ANSWER- 1

 

34. Crohn's disease is characterised by the following histopathologic features, except

(1) Stricture formation in chronic cases

(2) Widening of submucosa due to oedema

(3) Superficial mucosal ulceration

(4) Non-caseating sarcoid like granulomas

ANSWER- 3

 

34. Crohn's disease is characterised by the following histopathologic features, except:

(1) Stricture formation in chronic cases

(2) Widening of submucosa due to oedema

(3) Superficial mucosal ulceration

(4) Non-caseating sarcoid like granulomas

ANSWER- 3

 

35. Marker of level of progressive liver damage in case of hepatitis B is

(1) IgG anti HBs

(2) Anti HCV antibodies

(3) HBV DNA

(4) HBc Antigen

ANSWER- 3

 

36. Psammoma bodies are found in

(1) Follicular Carcinoma Thyroid

(2) Adenocarcinoma Breast

(3) Adenocarcinoma Stomach

(4) Serous ovarian tumour

ANSWER- 4

 

37. Paget's Disease has a risk for

(1) Osteoma

(2) Osteosarcoma

(3) Fibrosarcoma

(4) Fibroadenoma

ANSWER- 2

 

38. Osteoclasts are stimulated by

(1) Calcitonin

(2) Parathyroid hormone (PTH)

(3) Estrogen

(4) Thyroxin

ANSWER- 2

 

39. The following types of carcinoma of the Breast is characterized by Single file pattern of tumour cells:

(1) Infiltrating duct carcinoma

(2) Invasive lobular carcinoma

(3) Medullary Carcinoma

(4) Tubular Carcinoma

ANSWER- 2

 

40. BRCA 2 not associated with

(1) Breast cancer

(2) Pancreatic cancer

(3) Ovarian cancer

(4) Vulval cancer

ANSWER- 4

 

41. Which of the following is post inflammatory pseudotumour of Ear?

(1) Otosclerosis

(2) Cholesteatoma

(3) Chondrodermatitis nodularis

(4) Paraganglioma

ANSWER- 2

 

42. Molluscum Contagiosum caused by

(1) Human Papilloma Virus

(2) Pox Virus

(3) Herpes Simplex Virus

(4) Ebstein Bar Virus

ANSWER- 2

 

43. Conn Syndrome is

(1) Chronic hypercortisolism

(2) Secondary hyperaldosteronism

(3) Primary hyperaldosteronism

(4) Adrenogenital Syndrome

ANSWER- 3

 

44. Strap Cells in histopathology are seen in

(1) Rhabdomyosarcoma

(2) Rhabdomyoma

(3) Histiocytoma

(4) Leiomyosarcoma

ANSWER- 1

 

45. Sjogren's syndrome produces the following pathological change in the Eуе

(1) Uveitis

(2) Glaucoma

(3) Keratoconjunctivitis

(4) Phthisis bulbi

ANSWER- 3

 

46. The following tumour is characterized by biphasic pattern of growth

(1) Osteosarcoma

(2) Osteochondroma

(3) Malignant fibrous histiocytoma

(4) Synovial sarcoma

ANSWER- 4

 

47. In rheumatic fever fibrinoid necrosis occurs in

(1) Collagen

(2) Myocardium

(3) Pericardium

(4) Endocardium

ANSWER- 1

 

48. Duodenal ulcers are found most commonly at

(1) First part, anterior surface

(2) First part, posterior surface

(3) Second part, anterior surface

(4) Second part, posterior surface

ANSWER- 1

 

49. Barrett's oesophagus predispose to development of

(1) Reflux oesophagitis

(2) Oesophageal varices

(3) Squamous cell carcinoma

(4) Adenocarcinoma

ANSWER- 4

 

50.The following type of renal calculi are radiolucent

(1) Calcium phosphate

(2) Uric acid

(3) Magnesium ammonium phosphate

(4) Cystine

ANSWER- 2

51. Lymphatic metastasis of Prostatic  carcinoma occur initially to

(1) Obturator lymph node

(2) Perivesical lymph node

(3) Iliac lymph node

(4) Presacral lymph node

ANSWER- 1

 

52. Krukenberg tumour is bilateral metastatic tumour from the following primary site, except :

(1) Colon

(2) Endometrium

(3) Ovary

(4) Stomach

ANSWER- 2

 

53. Which is the most frequently altered oncogene in Pancreatic cancer?

(1) K-ras

(2) RB1 (139)

(3) MKK4 (17p)

(4) MYB (69)

ANSWER- 1

 

54. Herring bone pattern seen in

(1) Fibrosarcoma

(2) Leiomyoma

(3) Osteoma

(4) Osteosarcoma

ANSWER- 1

 

55. Bullous lesion of the skin is

(1) Lichen Planus

(2) Seborrhoeic dermatitis

(3) Pemphigus Vulgaris

(4) Psoriasis

ANSWER- 3

 

56. Antoni A and Antoni B growth pattern seen in

(1) Schwannoma

(2) Neurofibroma

(3) Meningioma

(4) Ganglioma

ANSWER- 1

 

कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें

google.com, pub-6066490989146594, DIRECT, f08c47fec0942fa0