Aiims rishikesh staff nurse exam 23 january answer key memory based

Aiims rishikesh staff nurse exam 23 january answer key memory based Questions.... एम्स ऋषिकेश स्टाफ नर्स का एग्जाम 23 जनवरी को हुआ है उसका आंसर के मेमोरी बेस पर यहां आपको मिलेगा उम्मीद करता हूं आपको यह पसंद आएगा और ऐसे ही जानकारी के लिए आप हमारे साइट को जरूर से जरूर सब्सक्राइब कर ले तथा अगर आपके पास कोई भी और क्वेश्चन हो तो मेरे को नीचे कमेंट कीजिए या फिर मेरे व्हाट्सएप नंबर 70897 52341 मैं मैसेज कर सकते हैं

1.Which Position provide for patient with
Air embolism?
Ans:- Trendelenburg


2.Glassgow coma scale used for ?
Ans:-check the level of consciousness


3.Antidote for Magnesium sulphate
MgSo4?
Ans:-Calcium gluconate


4.Antidote for Aspirin overdose?
Ans:- Sodium Bicarbonate


5.Early sign of Hydrocephalus ?
Ans:- Bulging the fontanel
Early signs of hydrocephalus in infants include: bulging fontanel, which is the
soft spot on the surface of the skull. a rapid increase in head
circumference. eyes that are fíxed downward.

6. Normal Protrombin time?
Ans. 6 se 12sec

7. A Component lack in human milk?
Ans. Vita D

8. Which Hepatitis seprate through feco-oral route?
Ans. Hepatitis A

9. Which is not STD?
Ans. Hepetitis A

10. Malaria is?
Ans. Protozoal Disease

11.Birth place of Florence nightangle?
Ans:-Italy
Florence Nightingale was born in Florence, Italy, on May 12, 1820,


12.Cardiac tamponade?
Ans.- Compression of the heart caused by fluid collecting in the
sac surrounding the heart.
Beck's triad is a collection of three medical signs associated
with acute cardiac tamponade, an emergency condition
wherein fluid accumulates around the heart and impairs its
ability to pump blood. The signs are low arterial blood
pressure, distended neck veins, and distant, muffled heart
sounds.

13. Which is wrong in glasgow coma scale?
Ans. 6 for Eye opening.

14. 5 month old child can do0?
Ans. Sitting straight with support.

15. Sign of sever dehydration?
Ans. Sunken fonatanale.

16. Frequent complication of peritonial dilysis?
Ans. Peritonitis.

17. Dextrose in collected blood do?
Ans. Preserve.


18. Diet for patient with Kidney Disease?
Ans:- Low protein diet


19.Governer of Uttarakhand?
Ans:- Baby Rani Maurya


20.Peritoneal dialysis?
Ans:- Peritoneal dialysis is a type of dialysis which
uses the peritoneum in a person's abdomen as the
membrane through which fluid and dissolved
substances are exchanged with the blood. It is
used to remove excess fluid, correct electrolyte
problems, and remove toxins in those with kidney
failure.


21.Leg cast ?
AIS.-An orthopacdic cast, or simply cast, is a shell, requently made from plaster or fiberglass,
encasinga limb (or, in some cases, large portions of the body) to stabilize and hold anatomical structures, most
often a broken bone (or bones), in place until healing is confirmed. It is similar in function to a splint.


22. Hyperkalemia antidote ?
Ans:-Intravenous calcium to temporarily
protect the heart and muscles from the
effects of hyperkalaemia. Sodium
bicarbonate administration to counteract
acidosis and to promote movement of
potassium from the extracellular space
back into the cells..


23.Ear drop instillation of 2 year old child?
Ans:- Gently pull the outer ilap of the
affected ear DOWNWARD and backward
to straighten the ear canal


24. Abruptio Placenta?
Ans:- Placental abruption is when
the placenta separates early from the uterus,
in other words separates before childbirth. It
occurs most commonly around 25 weeks of
pregnancy. Symptoms may include vaginal
bleeding, lower abdominal pain, and
dangerously low blood pressure.


25.If patient have paraplegia, best site for
IM injection ?
Ans:-When administering intramuscular or
subcutaneous injections to the client with a spinal
cord injury, the nurse should give the injection:
below the level of paralysis.
in the gluteus muscle.
above the level of paralysis.
in the vastus lateralis muscle.


26.Placenta previa ?
Ans:- Placenta previa is a condition in which
the placenta lies very low in the uterus and
covers all or part of the cervix. The cervix is the
opening to the uterus that sits at the top of the
vagina. Placenta previa happens in about l in
200 pregmancies.


27.Patient controller analgesia?
Is.° Patient-controlled analgesia (PCR is any method of allowing a person in pain to administer
their
intended, own pain zelioi. The infusion is programmable by the prescriber. Ilit is programmed and functioning
the machine is unlikely deliver overdose of medication. Providers must always observe the as
administration to
first of PCA medication which an
allergic reactions. amy has not already beon administered by the provider to respond
to


28.Increased ICP sign?
Ans:-Signs and symptoms
In general, symptoms and sigms that suggest a rise in
ICP include headache, vomiting without nausea,
ocular palsies, altered level of consciousness, back
pain and papilledema. If papilledema is protracted, it
may lead to visual disturbances, optic atrophy, and
eventually blindness.


29.APGAR score ?
Ans- The Apgar score is a tost given to newborns  after birth. This test checks a baby's heart rate, muscle tone, and other signs to see il extra medical care or emergency care is needed. The test is
usually grven twice: once at minute after birth, and again al 5 minutes after birth.

30.Hydrocephalus early signs?
Ans.Abnormal enlargement of the head.

31. Early symptom Mysthenia gravis ..?

Ans. Ptosis

32. Early sign of hypoglycemia?
Ans.Diaphorosis

33. VP shunt malfunction sign?
Ans. Crying

34. Head injury alarming event...?
Ans. Ear bleeding


35. GBS charcterised by.?
Ans. Motor paralysis

36. Priority Nursing action for Terminaly ill patient of advance cancer..?
Ans. Pain Management

37.Action of Frusemide at which portion of kindey.?
Ans. Loop of Henley

38. Drug if choice in malignant hypertension..?
Ans. Nitro fruside


39. During Tonic clonic phase of seizures
priority Nursing Action is?
Ans.prevent injury

40. During eclampsia immediate Nursing
action...?
Ans.Airway

41. Dicannulization means.?
Ans. Tracheostomy

42. Enzyme immediatly present after MI..( myocardial infarction) ?
Ans.Myoglobin



कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें