kerala Staff nurse Answer key 2020:

Staff nurse jobsheeker for help job prepration best for Aiims,esic,railway and other,

Question1:-What is the meaning of community?
 A:-to come together
 B:-to participate together
 C:-to serve together
 D:-to enjoy together

 Correct Answer:- Option-C
Question2:-What is the exchange of information between individuals of same status or designation?
 A:-Horizontal Communication
 B:-Upward Communication
 C:-Downward Communication
 D:-Non-verbal Communication

 Correct Answer:- Option-A
Question3:-What is the population of a corporation?
 A:-Population below 1 lakh
 B:-Population below 2 lakh
 C:-Population above 1 lakh
 D:-Population above 2 lakh

 Correct Answer:- Option-C
Question4:-Which is the word used for converting contents into codes?
 A:-Feedback
 B:-Decoding
 C:-Source
 D:-Encoding

 Correct Answer:- Option-D
Question5:-Which concept is based on the definition of health given by World Health Organization
 A:-Biomedical concept
 B:-Concept of ecology
 C:-Concept of well being
 D:-Psycho social concept

 Correct Answer:- Option-C
Question6:-What is the tool for the community oriented case?
 A:-Evaluation
 B:-Survey
 C:-Community study
 D:-Community health nursing process

 Correct Answer:- Option-D
Question7:-Which is series of speeches on the selected subject by experts?
 A:-Panel Discussion
 B:-Role play
 C:-Symposium
 D:-Workshop

 Correct Answer:- Option-C
Question8:-Which is the major cause of nutritional blindness in children usually between 1 - 3 years of age.
 A:-Scurvy
 B:-Keratomalacia
 C:-Aneamia
 D:-Dandruff
 Correct Answer:- Option-B


Question9:-Who is the chief technical advisor to the government on all matters relating to medical case and public health at
the centre?
 A:-Health Secretary
 B:-Health Minister
 C:-Director of Health Services
 D:-Director General of Health Services

 Correct Answer:- Option-D
Question10:-What is the another name for the two-way communication?
 A:-Work shop
 B:-Socratic Method
 C:-Didactic Method
 D:-Simulation Excercise

 Correct Answer:- Option-B
Question11:-Who is the ex-officio secretary of Panchayat Samitti?
 A:-Block development officer
 B:-Block medical officer
 C:-Collector
 D:-District medical officer

 Correct Answer:- Option-A
Question12:-The government of India set up "Multipurpose Workers Committee" in which year?
 A:-1948
 B:-1950
 C:-1970
 D:-1972

 Correct Answer:- Option-D
Question13:-Another name for Target Free Approach?
 A:-ASHA
 B:-CNAA
 C:-IMNCI
 D:-C.S.S.M

 Correct Answer:- Option-B
Question14:-What is the new strategy, a unique concept of WHO, to provide universal coverage of rehabilitation to all
segments of society?
 A:-Occupational Rehabilitation
 B:-Medical Rehabilitation
 C:-Community based Rehabilitation
 D:-Institutional based Rehabilitation

 Correct Answer:- Option-C
Question15:-What is the best quality of a good counsellor?
 A:-good listener
 B:-good teacher
 C:-good speaker
 D:-good advocate

 Correct Answer:- Option-A
Question16:-Enlist 4 village level health workers?
 A:-ASHA, FHW, MHW DAI
 B:-AWW, FHW, DAI, VHG
 C:-AWW, ASHA, DAI, VHG
 D:-ASHA, DAI, MHW, VHG

 Correct Answer:- Option-C
Question17:-Which is the common media used by villagers in India?
 A:-Newspaper
 B:-Radio
 C:-Television
 D:-Computer

 Correct Answer:- Option-B
Question18:-The size of the uterus is --
 A:-7.5 mm x 5 mm x 2.5 mm
 B:-7.5 cm x 5 cm x 2.5 cm
 C:-7 cm x 5 cm x 2 cm
 D:-7 mm x 5 mm x 5 mm

 Correct Answer:- Option-B
Question19:-The type of nerves responsible for Flight or Flight response is--
 A:-Spinal
 B:-somatic
 C:-sympathetic
 D:-para-sympathetic

 Correct Answer:- Option-C
Question20:-Smooth long, long up and down strokes in massaging are--
 A:-Brush stroke
 B:-tapping
 C:-effleurage
 D:-petrissage

 Correct Answer:- Option-C
Question21:-A normal BMI can be maintained by --
 A:-exercise
 B:-posture
 C:-balanced diet
 D:-recreation

 Correct Answer:- Option-C
Question22:-The cheapest source of vitamin D is --
 A:-diet
 B:-sunlight
 C:-fish
 D:-egg

 Correct Answer:- Option-B
Question23:-Pernicious anaemia is caused by--
 A:-vitamin A
 B:-iron
 C:-niacin
 D:-vitamin B 12

 Correct Answer:- Option-D
Question24:-Weaning started at the age of--
 A:-3 months
 B:-6 months
 C:-8 months
 D:-1 year

 Correct Answer:- Option-B
Question25:-Road to Health Card is designed by --
 A:-David Morley
 B:-Hippocrate
 C:-James Simpson
 D:-Kuhn
 Correct Answer:- Option-A
Question26:-A pregnant lady gains weight from--
 A:-5 - 6 kg
 B:-7 - 8 kg
 C:-9 - 12 kg
 D:-13 - 15 kg

 Correct Answer:- Option-C
Question27:-Infectious disease hospital floor space should be--
 A:-90 sq. ft.
 B:-100 sq. ft.
 C:-120 sq. ft.
 D:-144 sq. ft

 Correct Answer:- Option-D
Question28:-Amount of bleaching powder used for disinfection of well is -
 A:-2.5 gm for 500 ml of water
 B:-5 gm for 500 ml of water
 C:-2.5 gm for 1000 L of water
 D:-5 gm for 1000L of water

 Correct Answer:- Option-C
Question29:-The Bore Hole Latrine should be atleast ------ feet away from source of water
 A:-50
 B:-100
 C:-150
 D:-200

 Correct Answer:- Option-A
Question30:-The temperature of the incinerator is --
 A:-1200 c
 B:-1300 c
 C:-1500 c
 D:-1800 c

 Correct Answer:- Option-B
Question31:-Fracture in old age is mainly due to --
 A:-fall
 B:-poor diet
 C:-menopause
 D:-osteoporosis

 Correct Answer:- Option-D
Question32:-ECT discovered by --
 A:-Duvall
 B:-Cerletti & Bini
 C:-Aristotle
 D:-Soranus

 Correct Answer:- Option-B
Question33:-Face saving defense in defense mechanism is ---
 A:-compensation
 B:-projection
 C:-rationalisation
 D:-regression

 Correct Answer:- Option-C
Question34:-Early signs of maladjustments can be detected by --
 A:-peer groups
 B:-adolescents
 C:-health worker
 D:-school teacher

 Correct Answer:- Option-D
Question35:-The disease affecting a large proportion of population in a wide geographic area is known as
 A:-Epidemic
 B:-Sporadic
 C:-Pandemic
 D:-Endemic

 Correct Answer:- Option-C
Question36:-An adverse effect of a preventive, therapeutic or diagnostic procedure which causes disability or death
 A:-Nosocomial infection
 B:-Iatrogenic disease
 C:-Opportunistic infection
 D:-Sequelae

 Correct Answer:- Option-B
Question37:-Koplik's spot is a characteristic lesion of
 A:-Rubeola
 B:-Rubella
 C:-Varicella
 D:-Herpes

 Correct Answer:- Option-A
Question38:-In which year WHO launched new "Stop TB strategy"?
 A:-1996
 B:-2006
 C:-1995
 D:-2005

 Correct Answer:- Option-B
Question39:-The anti TB drug which cause peripheral neuropathy is
 A:-Ethambutol
 B:-Thioacetazone
 C:-Rifampicin
 D:-INH

 Correct Answer:- Option-D
Question40:-The level of prevention in which the emergence of risk factors of a chronic disease in a population is prevented
 A:-Primary prevention
 B:-Primordial prevention
 C:-Secondary prevention
 D:-Tertiary prevention

 Correct Answer:- Option-B
Question41:-The simplest and most effective technique of barrier nursing
 A:-Use of PPE
 B:-Disinfection
 C:-Hand washing
 D:-Sterilization

 Correct Answer:- Option-C
Question42:-Biomedical waste management and handling rules came into force in India on
 A:-28th July 1998
 B:-28th June 1998
 C:-28th July 1999
 D:-28th June 1999

 Correct Answer:- Option-A
Question43:-Sudden attack of shivering accompanied by rapid rise of body temperature is known as
 A:-Crisis
 B:-Rigor
 C:-Lysis
 D:-Heat exhaustion

 Correct Answer:- Option-B
Question44:-Normal Serum sodium level is ----------
 A:-135-145 meq/l
 B:-130-140 meq/l
 C:-125-135 meq/l
 D:-130-150 meq/l

 Correct Answer:- Option-A
Question45:-Total number of vitamin A doses given to baby up to 3 Years of age
 A:-3
 B:-4
 C:-5
 D:-6

 Correct Answer:- Option-C
Question46:-Which is the vaccine that should not be given to the baby of HIV positive mother
 A:-Rubella
 B:-Hepatitis B
 C:-DPT
 D:-BCG

 Correct Answer:- Option-D
Question47:-As per 2015 American Heart Association Guideline, the compression ventilation ratio while performing
cardiopulmonary resuscitation is
 A:-15:2
 B:-30:2
 C:-15:1
 D:-30:1

 Correct Answer:- Option-B
Question48:-Diclofenac sodium is an -------
 A:-Anti hypertensive
 B:-Oral hypoglycaemic
 C:-Anti-inflammatory analgesic
 D:-Antipyretic

 Correct Answer:- Option-C
Question49:-Coronary Artery Disease which relieved by rest and nitroglycerine
 A:-Myocardial infarction
 B:-Angina
 C:-Arrhythmia
 D:-Heart block

 Correct Answer:- Option-B
Question50:-Excessive thirst and frequent and urgent urination is the feature of
 A:-Kidney failure
 B:-Nephrotic Syndrome
 C:-Hyperglycemia
 D:-Heart failure

 Correct Answer:- Option-C
Question51:-The formation and excretion of urine less than 500 ml in 24 hours is termed as
 A:-Anuria
 B:-Polyuria
 C:-Oliguria
 D:-Pyuria

 Correct Answer:- Option-C
Question52:-Which is the technique used to dislodge the impacted foreign body from upper respiratory tract to clear the
airway is?
 A:-Vasalva manoeuvre
 B:-Heimlich manoeuvre
 C:-Carotid sinus massage
 D:-Vagal manoeuvre

 Correct Answer:- Option-B
Question53:-The process in which there is continuous scrutiny of factors that determines the occurrence and distribution of
disease is termed as
 A:-Controlling
 B:-Virulence
 C:-Monitoring
 D:-Surveillance

 Correct Answer:- Option-D
Question54:-Bluish discolouration of skin and mucous membrane due to poor oxygenation is termed as
 A:-Pallor
 B:-Cyanosis
 C:-Erythema
 D:-Jaundice

 Correct Answer:- Option-B
Question55:-Which of the following disease is caused only by energy deficiency?
 A:-Kwashiorkor
 B:-Marasmus
 C:-Marasmic Kwashiorkor
 D:-Nutritional Marasmus

 Correct Answer:- Option-B
Question56:-Find out the most heat sensitive vaccine among the following?
 A:-Measles
 B:-Tetanus
 C:-Pentavalent
 D:-BCG

 Correct Answer:- Option-A
Question57:-Which among the following deficiency is due to vitamin `B_(5)`?
 A:-Beriberi
 B:-Rickets
 C:-Pellagra
 D:-Scurvy

 Correct Answer:- Option-C
Question58:-What is the psychosocial developmental stage of a preschooler?
 A:-Initiative Vs Guilt
 B:-Industry Vs Inferiority
 C:-Trust Vs Mistrust
 D:-Autonomy Vs Shame

 Correct Answer:- Option-A
Question59:-In which year UN adopted the "Declaration of the Rights of the Child"?
 A:-1956
 B:-1957
 C:-1958
 D:-1959

 Correct Answer:- Option-D
Question60:-Identify the reaction of a toddler towards hospitalization?
 A:-Despair
 B:-Repression
 C:-Projection
 D:-Displacement

 Correct Answer:- Option-A
Question61:-What percentage is the ideal weight gain during adolescence?
 A:-30
 B:-60
 C:-50
 D:-40
 Correct Answer:- Option-C
Question62:-Which infection in early intrauterine period causes miscarriage?
 A:-Measles
 B:-Varicella Zoster
 C:-Rubella
 D:-Toxoplasmosis
 Correct Answer:- Option-D
Question63:-NPAG stands for
 A:-National Program for Adolescent Girls
 B:-New Program for Adolescent Girls
 C:-Nutritional Program for Adolescent Girls
 D:-National Program for Adolescent Group
 Correct Answer:- Option-C
Question64:-At what age birth weight doubles?
 A:-24 months
 B:-30 months
 C:-36 months
 D:-48 months
 Correct Answer:- Option-D
Question65:-The milk which is produced after colostrum is
 A:-Preterm Milk
 B:-Mature Milk
 C:-Transitional Milk
 D:-Fore Milk
 Correct Answer:- Option-C
Question66:-Chest compression ventilation ratio in infant and child CPR with two rescuer is
 A:-15:2
 B:-30:1
 C:-30:2
 D:-15:1
 Correct Answer:- Option-A
Question67:-What is the typical play for a schooler?
 A:-Associative play
 B:-Co-operative Play
 C:-Parallel Play
 D:-Unoccupied play
 Correct Answer:- Option-B
Question68:-Normal weight gain in single torn pregnancy in an average Indian women?
 A:-15 kg.
 B:-20 kg.
 C:-9 kg.
 D:-11 kg.
 Correct Answer:- Option-D
Question69:-WHO recommendation of iron and folic acid for pregnant woman is
 A:-Elemental iron 60mg and 0.4 mg folic acid per day
 B:-Elemental iron 100 mg and 0.6mg of folic acid per day
 C:-Elemental iron 100 mg and 100mg of folic acid per day
 D:-Elemental iron 30 mg and 0.3 mg of folic acid per day
 Correct Answer:- Option-A
Question70:-Which one is a cause of physiological anaemia in pregnancy
 A:-Poor iron intake
 B:-Heamodilution
 C:-Vomiting
 D:-Blood loss
 Correct Answer:- Option-B
Question71:-Absence of spermatozoa is semen is called
 A:-Azoospermia
 B:-Oligospermia
 C:-Polyspermia
 D:-Chromospermia
 Correct Answer:- Option-A
Question72:-Basal body temperature is increased by ........... °F at the time of ovulation
 A:-2
 B:-1
 C:-3
 D:-0.5
 Correct Answer:- Option-B
Question73:-The fetal part which lies at the pelvic brim is called
 A:-Lie
 B:-Attitude
 C:-Presentation
 D:-Position
 Correct Answer:- Option-C
Question74:-Contraction without regularity, rhythm and progressive lengthening in duration is known as
 A:-Show
 B:-Braxton hicks contraction
 C:-Axis pressure contraction
 D:-Continues contraction
 Correct Answer:- Option-B
Question75:-Average number of cotyledons in a fully matured placenta is
 A:-15-25
 B:-30-35
 C:-10-15
 D:-25-45
 Correct Answer:- Option-A
Question76:-Menopause belongs to which type of amenorrhoea
 A:-Primary amenorrhoea
 B:-Oligomenorrhoea
 C:-Secondary amenorrhoea
 D:-Dysmenorrhoea
 Correct Answer:- Option-C

Question77:-When umbilical cord inserted to membrane some distance from placental edge is called
 A:-Battledore placenta
 B:-Circumvillate placenta
 C:-Bipirate placenta
 D:-Valementous placenta
 Correct Answer:- Option-D
Question78:-Pregnant endometrium is called
 A:-Decidua
 B:-Myometrium
 C:-Secreatory endometrium
 D:-Proliferative endometrium
 Correct Answer:- Option-A
Question79:-How many vertebras are fused to form Cocyx
 A:-2
 B:-3
 C:-4
 D:-5
 Correct Answer:- Option-C
Question80:-The narrow space of uterus between the cavity and cervix which forms the lower uterine segment during
pregnancy is
 A:-Neck of uterus
 B:-Corpus of uterus
 C:-Cornua
 D:-lsthmus
 Correct Answer:- Option-D
Question81:-Anti D vaccines given at which weeks of gestation
 A:-24 weeks
 B:-30 weeks
 C:-36 weeks
 D:-28 weeks
 Correct Answer:- Option-D
Question82:-Golden colour amniotic fluid is an indication of
 A:-Fetal distress
 B:-Obstructed labour
 C:-Rh incompatability
 D:-Large baby
 Correct Answer:- Option-C
Question83:-All of the following conditions may cause cord prolapse except one
 A:-Multiparty
 B:-Engagement of head
 C:-Breech presentation
 D:-Polyhydramnios
 Correct Answer:- Option-B
Question84:-A neonate should void at birth or within ................. hours following birth
 A:-48 hours
 B:-72 hours
 C:-12 hours
 D:-24 hours
 Correct Answer:- Option-A
Question85:-Bluish black skin present on skin of new born usually over the sacral area is
 A:-Rashes
 B:-Erythma
 C:-Navy spots
 D:-Mongolian spots
 Correct Answer:- Option-D
Question86:-Which one is not an indication of fetal well being
 A:-Increase in maternal weight and uterine size according to gestational age
 B:-Fetal movements appreciated by mother follows a regular pattern throughout pregnancy
 C:-Increase in fetal kicks with increase in gestational age
 D:-Fetal heart rate between 110-160 beats per minute
 Correct Answer:- Option-C
Question87:-Hard, swollen and painful breast with stasis of milk is an indication of
 A:-Breast Engorgement
 B:-Mastitis
 C:-Breast abscess
 D:-Breast infection
 Correct Answer:- Option-A
Question88:-Name the condition when uterus fails to contract in order to compress blood vessals and control bleeding.
 A:-Inversion of uterus
 B:-Cricket ball uterus
 C:-Atonic uterus
 D:-Hypotonic uterus
 Correct Answer:- Option-C
Question89:-Swelling due to collection of fluid in the layers beneath the scalp is called
 A:-Cephal heamatoma
 B:-caput succedaneum
 C:-subgaleal hematoma
 D:-subdural hamatoma
 Correct Answer:- Option-B
Question90:-The largest antero-posterior diameter in a fetal skull is
 A:-Biparietal diameter
 B:-Occipito mental diameter
 C:-Suboccipito bregmatic diameter
 D:-mento vertical diameter
 Correct Answer:- Option-D
Question91:-normal pregnancy period in human being is
 A:-250 days
 B:-270 days
 C:-280 days
 D:-300 days
 Correct Answer:- Option-C
Question92:-Signs of placental separation are the following except
 A:-Rise of temperature
 B:-Lengthening of umbilical cord at vulva
 C:-Shivering
 D:-Gush of blood
 Correct Answer:- Option-A
Question93:-The first pill of oral contraceptives starts on which day after starting of menstruation
 A:-1st day
 B:-3rd day
 C:-5th day
 D:-7th day


 Correct Answer:- Option-C
Question94:-Which one is not a natural method of contraception
 A:-Basal body temperature monitoring
 B:-Safe period
 C:-Rhythm method
 D:-Foam tablets


 Correct Answer:- Option-D
Question95:-The institution provides primary health care at grass root level in the community
 A:-PHS
 B:-Subcentre
 C:-CHC
 D:-FHC


 Correct Answer:- Option-B
Question96:-Pulse Polio Immunization Programme was launched in India..
 A:-1993
 B:-1997
 C:-1994
 D:-1995


 Correct Answer:- Option-D
Question97:-The theme of World Health Day 2019
 A:-Health for All
 B:-Blood save lives
 C:-Universal health coverage, everyone, everywhere
 D:-Make hospitals safe in emergencie


 Correct Answer:- Option-C
Question98:-The organizer for activities of PHC.
 A:-Medical officer
 B:-Health Superviser
 C:-Public health nurse
 D:-Health inspector


 Correct Answer:- Option-A
Question99:-A note book carried by a health worker during home visit and the information written in the proper record on
return to health centre.
 A:-Incidental report
 B:-Family folder
 C:-Village record
 D:-Daily diary


 Correct Answer:- Option-D
Question100:-A new initiative for child health screening and early intervention for birth defects, disease, deficiency and
developmental delays.
 A:-NSSK
 B:-RBSK
 C:-JSSK
 D:-JSY
 Correct Answer:- Option-B
Host- Shailesh Gupta
From- Chhattisgarh
Medical Tuber
Tricker a2z shailesh
my youtube channel
&
Teligram join click
Whatsapp join click
 thanks to visit site🙏😊

कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें

google.com, pub-6066490989146594, DIRECT, f08c47fec0942fa0