medical lab technologist mcqs free pdf

Medical lab technologist mcqs
MEDICAL LAB TECHNOLOGIST MCQS
1. Glassware used to measure 24-hour urine volumes is a:
a.   volumetric flask
b.  beaker
c.   Erlenmeyer cylinder
d.  graduated cylinder
e.   safety bulb
Answer: d) graduated cylinder

2. Glassware used to make 100 ml of a 12% solution is a:
a.   volumetric flask
b.  beaker
c.   Erlenmeyer cylinder
d.  graduated cylinder
e.   safety bulb
Answer: a) volumetric flask

3. A suction device used to draw up liquids is a:
a.   volumetric flask
b.  beaker
c.   Erlenmeyer cylinder
d.  graduated cylinder
e.   safety bulb
Answer: e) safety bulb

4. The pipette with a bulged-out portion in the middle is a:
a.   Mohr pipette
b.  pasture pipette
c.   serological pipette
d.  volumetric pipette
e.   micro-pipette
Answer: d) volumetric pipette

5. Which piece of glassware would not give critical measurement:
a.   volumetric flask
b.  beaker
c.   Erlenmeyer cylinder
d.  graduated cylinder
e.   safety bulb
Answer: b) beaker

6. The durable material used to make heat resistant glassware is:
a.   polyethylene
b.  soda lime
c.   polystyrene
d.  borosilicate
e.   polyvinyl chloride
Answer: d) borosilicate

7. Solid crystals of potassium oxalate are added to distilled water in a container. What term would describe the potassium oxalate?
a.   solution
b.  solvent
c.   solute
d.  reagent
e.   a & c
Answer: c) solute

8. The destruction of all micro-organisms including spores is called:
a.   sanitation
b.  antisepsis
c.   sterilization
d.  disinfection
e.   asepsis
Answer: c) sterilization

9. A ug is a unit to describe:
a.   time
b.  volume
c.   distance
d.  weight
e.   length
Answer: d) weight

10. A pH of 2 is _____ than a pH of 5:
a.   1000 times more acidic
b.  100 times more acidic
c.   2 times less acidic
d.  20 times less acidic
e.   1000 times more acidic
Answer: e) 1000 times more acidic

11. Cells in a hypertonic solution will:
a.   swell and burst
b.  dehydrate
c.   hemolyze
d.  not be affected
e.   stop mitosis
Answer: b) dehydrate

12. The solution used to fix a pap smear is:
a.   wright stain
b.  hematoxylin
c.   physiological saline
d.  cytospray
e.   methylene blue
Answer: d) cytospray

13. Blood for an RBC count must be prepared from:
a.   EDTA blood
b.  citrated blood
c.   heparinized blood
d.  oxalated blood
e.   clotted blood
Answer: a) EDTA blood

14. Which reagent is not routinely used to preserve tissue in a life-like manner:
a.   formic acid
b.  Zenker’s fluid
c.   40% formaldehyde dissolved in water
d.  Bouin’s fluid
e.   10% formalin
Answer: a) formic acid

15. Which piece of histology equipment is not temperature dependent:
a.   wax
b.  tissue processor
c.   microtome
d.  embedding center
e.   water bath
Answer: c) microtome

16. A biopsy is:
a.   a removal of biological fluid
b.  the removal of an organ
c.   a post mortem examination
d.  excision of a representative tissue sample
e.   a collection of blood
Answer: d) excision of a representative tissue sample

17. During tissue processing, what is the correct sequence of steps:
a.   clearing, dehydration, infiltration
b.  clearing, infiltration, dehydration
c.   dehydration, infiltration, clearing
d.  dehydration, clearing, infiltration
e.   embedding, sectioning, staining
Answer: d, dehydration, clearing, infiltration

18. Fixation is important in tissue processing because it:
a.   prevents cell morphology changes and shrinkage
b.  allows tissue to be examined in a life-like condition
c.   facilitates the staining process
d.  a & c
e.   a, b, & c
Answer: e) a, b, & c

19. The liquid portion of blood remaining after a clot has formed is called:
a.   the buffy coat
b.  serum
c.   plasma
d.  lymph
e.   tissue fluid
Answer: b) serum

20. Which test could not be performed on a serum sample:
a.   iron
b.  vitamin B12
c.   total lipids
d.  clotting factors
e.   potassium
Answer: d) clotting factors

21. The shape of a normal erythrocyte is described as:
a.   biconcave disc
b.  spherocyte
c.   polymorphonucleocyte
d.  thin column
e.   bull’s eye
Answer: a) biconcave disk

22. Glucose results are correctly reported in:
a.   g/mmol
b.  mmol/L
c.   g/L
d.  g/ml
e.   g/dl
Answer: b) mmol/L

23. If a patient refuses to have a venipuncture done you should:
a.   tear up the requisition
b.  collect a urine sample
c.   politely ask a patient to come back next week
d.  restrain the patient and proceed with the venipuncture
e.   notify the patient’s physician
Answer: e) notify the patients physician

24. Which statement is false when performing a venipuncture:
a.   the vein is entered at a 15-20 degree angle
b.  the tubes are pushed onto the needle with the thumb of the strongest hand
c.   the bevel of the needle is pointed up when entering the vein
d.  the tourniquet is removed before withdrawing the needle
e.   the patients arm is cleansed before palpating the vein
Answer: e) the patient’s arm is cleansed before palpating the vein

25. A biohazardous container is used to discard:
a.   lancets
b.  needled
c.   band-aid wrappers
d.  a & b
e.   a, b & c
Answer: d) a & b

26. Which needle gauge corresponds with the smallest needle size:
a.   18
b.  20
c.   21
d.  22
e.   23
Answer: e) 23

27. The vacutainer tube which is used to collect and separate serum is the:
a.   red
b.  green
c.   lavender
d.  light blue
e.   SST
Answer: e) SST

28. If a lavender top, plain red top, grey top, and light blue top tubes are collected, what is the order of draw:
a.   they can be collected in any order
b.  plain red top, lavender, blue, grey
c.   blue, plain red top, grey, lavender
d.  grey, blue, lavender, plain red top
e.   plain red top, light blue, lavender, grey
Answer: e) plain red top, light blue, lavender, grey

29. The tourniquet is:
a.   applied very tightly to the arm
b.  used to increase venous fill
c.   applied about 6-8″ above the elbow
d.  tied in a knot to keep it on securely
e.   released after the needle is withdrawn
Answer: b) used to increase venous fill

30. If a patient faints during a venipuncture, you should:
a.   call the physician at once
b.  remove the needle and attend to the patient
c.   yell loudly at the patient to keep him conscious
d.  continue the procedure until all blood is collected
e.   start artificial respiration immediately
Answer: b) remove the needle and attend to the patient

31. What vein/veins is not used to obtain a venous blood sample:
a.   basilica vein
b.  cephalic vein
c.   medial cubital vein
d.  femoral vein
e.   veins on the back of the hand
Answer: d) femoral vein

32. A blood specimen collected in a heparinized tube is centrifuged. It will separate into:
a.   serum and clot
b.  plasma and clot
c.   serum and plasma
d.  plasma, buffy coat, RBC
Answer: d) plasma, buffy coat, RBC

33. Hemolysis may result from:
a.   using a 25-gauge needle on an adult
b.  vigorously shaking the blood specimen
c.   refrigerating the vacutainer before use
d.  leaving the tourniquet on for 3 minutes
e.   all of the above
Answer: e) all of the above

34. The test procedure that uses a Westergren tube is:
a.   erythrocyte sedimentation rate
b.  hematocrit
c.   reticulocyte count
d.  microhematocrit
e.   differential
Answer: a) erythrocyte sedimentation rate

35. Latex gloves protect the lab employee from:
a.   accidental needle puncture
b.  microtome injury
c.   patient aerosols
d.  body fluid
e.   all of the above
Answer: d) body fluids

36. Which statement is false when setting up an ESR:
a.   it must be read in exactly one hour
b.  it should be set up near a centrifuge
c.   the blood level must be at exactly zero
d.  it should be performed on fresh blood
e.   it must be set up in a vertical position
Answer: b) it should be set up near a centrifuge

37. What is the normal temperature of a laboratory refrigerator:
a.   -4 C
b.  0 C
c.   3 C
d.20 C
e.37 C

Answer: c) 3 C

38. The purpose of doing a differential is to:
a.   determine the proportion of RBC in whole blood
b.  count the number of WBC’s in whole blood
c.   determine the proportions of WBC’s in whole blood
d.  c & e
e.   diagnose anemia
Answer: c) determine the proportions of WBC’s in whole blood

39. Blood samples for cell counts must be thoroughly mixed immediately before testing to:
a.   prevent the clumping of platelets
b.  prevent the formation of small clots
c.   oxygenate the sample
d.  ensure even distribution of all blood components
components
e.   mix anticoagulant with the blood
Answer: d) ensure even distribution of all blood components

40. An automated hematology cell count uses the principle of:
a.   diffusion
b.  color absorption changes
c.   high frequency sound waves
d.  changes in cell electrical currents
e.   light wave scattering
Answer: d) changes in cell electrical currents

41. The maximum depth to perform a heel puncture on a newborn is:
a.   1.5mm
b.  2.0mm
c.   2.4mm
d.  2.8mm
e.   3.0mm
Answer: c) 2.4mm

42. The first drop of blood is wiped away after performing a skin puncture to:
a.   remove any pathogens that are present
b.  increase blood flow to the area
c.   remove the last traces of alcohol
d.  remove any excess tissue fluid
e.   c & d
Answer: e) c & d

43. What areas on an infant are suitable for skin puncture:
a.   any calloused areas of the foot
b.  the second or third finger on either hand
c.   the posterior curvature of the heel
d.  the lateral, flat portion of the heel
Answer: d) the lateral, flat portion of the heel

44. What laboratory department studies antigen-antibody reaction:
a.   hematology
b.  microbiology
c.   immunology
d.  chemistry
e.   coagulation
Answer: c) immunology

45. what tube would be drawn for ANA:
a.   red
b.  grey
c.   SST
d.  green
e.   light blue
Answer: c) SST

46. A disinfectant used on metal surface is:
a.   10% formalin
b.  2% glutaraldehyde
c.   1% hypochlorite
d.  70% isopropyl alcohol
e.   15% iodine
Answer: b) 2% glutaraldehyde

47. What tube would be collected for a cross-match:
a.   lavender
b.  light blue
c.   green
d.  grey
e.   plain red top
Answer: e) plain red top

48. Separated serum that is dark yellow to amber in color is termed:
a.   crenated
b.  lipemic
c.   jaundiced
d.  icteric
e.   hemolyzed
Answer: d) icteric

49. Which factor would interfere with the growth of a pathogen:
a.   appropriate nutrients
b.  darkness
c.   a moist environment
d.  an acidic pH
e.   a temperature of 37 C
Answer: d) an acidic pH

50. A specimen is:
a.   material spread on a slide
b.  an amount of blood or urine
c.   a small sample taken to represent the whole organism or system
d.  a colony of micro-organisms growing on solid medium
e.   a technique used to microscopically examine urine
Answer: c) a small sample taken to represent the whole organism or system

51. The purpose of heat fixing a bacterial smear is to:
a.   prevent cells from being washed off during staining
b.  causes the cells to absorb the stain more easily
c.   provide a warm temperature for the bacteria to grow
d.  make the cells visible under the microscope
e.   destroy the bacterial cell wall
Answer: a) prevent cells from being washed off during staining

52. The site of a specimen must be written on a swab container:
a.   to warn staff about a possible pathogen
b.  only if time permits-it is always on the requisition
c.   to determine suitable agar and atmospheric requirements
d.  to determine the o.h.i.p. fee
e.   a, b, c, d and e
Answer: c) to determine selection of suitable agar and atmospheric requirements

53. Identify the correct sequence of steps on the gram stain procedure:
a.   primary stain, secondary stain, mordant, decolorizing
b.  mordant, primary stain, decolorizing, counterstain
c.   counterstain, mordant, primary stain, decolorizing
d.  primary stain, mordant, decolorizing, counterstain
e.   none of the above
Answer: d) primary stain, mordant, decolorizing, counterstain

54. How should commercially prepared culture plates be stored:
a.   in the freezer until several hours before use
b.  inverted to prevent condensation dripping on the media
c.   at room temperature in a dark area of the lab
d.  at a temperature of 2*C – 4*C
e.   b & d
Answer: e) b & d

55. Which Gram stain reagent acts as a mordant to bind the stain to the bacteria:
a.   Lugol’s iodine
b.  safranin
c.   acetone-alcohol
d.  Gram’s iodine
e.   crystal violet
Answer: d) Gram’s iodine

56. Identify the false statement regarding blood culture collection:
a.   the site is cleaned with betadine and alcohol
b.  an arterial sample is collected
c.   an aerobic specimen is required
d.  blood culture tubes are always drawn first
e.   the specimens are never refrigerated
Answer: b) an arterial sample is collected

57. Susceptibility testing:
a.   measures how fast a micro-organism can be destroyed
b.  identifies the types of micro-organisms in the specimen
c.   determines growth requirements of organisms
d.  produces a pure culture
e.   identifies the appropriate antibiotic needed to kill the micro-organism
Answer: e) identifies the appropriate antibiotic needed to kill the micro-organism

58. Identify the false statement when a specimen is cultured:
a.   the equipment required is a loop and a direct flame
b.  the media is brought to room temperature before use
c.   the media selected is dependent on the type of specimen
d.  the loop is sterilized prior to inoculation
e.   the petri lid is placed upright to the bench to prevent contamination
Answer: e) the petri lid is placed upright to the bench to prevent contamination

59. Which statement is false when a Gram stain is performed:
a.   distilled water is used for the washing steps
b.  acetone-alcohol decolorizes gram-negative bacteria
c.   safranin stains the gram-negative bacteria red
d.  Gram’s iodine is used to bind the primary stain
e.   crystal violet stains the gram-positive bacteria purple
Answer: a) distilled water is used for the washing steps

60. Which is most commonly used for protection when processing swabs, body fluid or blood:
a.   fume hood
b.  class l laminar flow hood
c.   class ll laminar flow hood
d.  class lll laminar flow hood
e.   glove box
Answer: c) class ll laminar flow hood

61. You are collecting a blood glucose level. The patient asks if you think he has diabetes. You would tell him:
a.   this is a possibility, but you are not positive
b.  you are unable to give him any information
c.   to discuss this with the doctor as he can answer the question
d.  you have been instructed not to give out any information, therefore you can’t discuss it
e.   to read a prepared pamphlet and make his own decision
Answer: c) to discuss this with the doctor as he can answer this question

62. The autoclave is set at _____ for small loads:
a.   121*C for 50min at 6 p.s.i.
b.  130*C for 30min at 30 p.s.i.
c.   121*C for 15min at 15 p.s.i.
d.  121*C for 45min at 15 p.s.i.
e.   154*C for 20min at 20 p.s.i.
Answer: c) 121*C for 15min at 15 p.s.i.

63. The universally accepted disinfectant for the medical workplace is:
a.   2% glutaraldehyde
b.  1% hypochlorite
c.   10% formalin
d.  70% isopropyl alcohol
e.   5% iodine
Answer: b) 1% hypochlorite

64. A patient’s health card # consists of ___ digits:
a.   4
b.  6
c.   8
d.  10
e.   12
Answer: d)10

65. A 1/6 dilution of serum in water was made. The glucose result was 4.0 mmol/L. What is the reported result:
a.   0.66 mmol/L
b.  4.0 mmol/L
c.   24.0 mmol/L
d.  40.0 mmol/L
e.   60.0 mmol/L
Answer: c) 24.0 mmol/L

66. 100ml of 20% hydrochloric acid will make how many mls of 4% hydrochloric acid:
a.   50ml
b.  80ml
c.   100ml
d.  500ml
e.   1000ml
Answer: d) 500ml

67. How many grams of NaCl are needed to make 300ml of a 2% solution:
a.   2 grams
b.  4 grams
c.   6 grams
d.  20 grams
e.   unable to determine with information
Answer: c) 6 grams

68. Approximately how many centimeters are in one foot:
a.   3
b.  12
c.   24
d.  30
e.   100
Answer: d) 30

69. Two standard deviations from the mean includes:
a.   5% of all values
b.  34% of all values
c.   50% of all values
d.  68% of all values
e.   95% of all values
Answer: e) 95% of all values

70. When performing a venipuncture, bright red blood spurts into the tube. This means:
a.   an arterial puncture
b.  high hemoglobin
c.   high hematocrit
d.  high blood pressure
e.   high blood pH
Answer: a) an arterial puncture

71. A patient has hepatitis, which test(s) will be increased:
a.   ALT
b.  AST
c.   alkaline phosphates
d.  bilirubin
e.   all of the above
Answer: e) all of the above

72. Acid phosphates is an enzyme which increases in:
a.   gout
b.  kidney disease
c.   liver disease
d.  prostatic cancer
e.   heart disease
Answer: d) prostatic cancer

73. Which enzyme(s) would be increased in a patient with acute myocardial infarction:
a.   Acid phosphatase
b.  Creatine kinase
c.   Aspartate aminotransferase
d.  b & c
e.   all of the above
Answer: d) b & c

74. Xylene is used in:
a.   fixation of autopsy material
b.  dehydration of tissues
c.   paraffin wax embedding process
d.  attaching cover slips to slides
e.   histology as a clearing agent
Answer: e) histology as a clearing agent

75. A 2 hr. p.c. glucose:
a.   is collected 2 hours after eating a meal high in carbohydrates
b.  is a valuable screening test for diabetes mellitus
c.   measures glucose when it is at its highest level after a meal
d.  is not affected by medication
e.   a & b
Answer: e) a & b

76. A routine GTT:
a.   is three hours long
b.  requires five blood samples
c.   includes 6 urine samples
d.  uses 100 grams of glucose in a 300ml solution
e.   uses 50 grams of glucose in a 500ml solution
Answer: b) requires five blood samples

77. Glycosylated hemoglobin:
a.   causes sickle cell anemia
b.  is affected by the patient’s food intake on the day of testing
c.   is drawn on a green top tube
d.  indicates blood glucose levels from preceding months
e.   requires an SST tube
Answer: d) indicates blood glucose levels from preceding months

78. Serum is acidified after separation for which test:
a.   uric acid
b.  Frederickson typing
c.   acid phosphate
d.  BUN
e.   creatine
Answer: c) acid phosphate

79. WHMIS stands for:
a.   worker harmful material information sheets
b.  worker handbook on mechanical and industrial safety
c.   workplace hazardous materials information system
d.  workplace harmful methods and industrial security
e.   none of the above
Answer: c) workplace hazardous materials information system

80. MSDS sheetsdo not contain:
a.   product identifier and use
b.  hazardous ingredients
c.   first aid measures
d.  preventative measures
e.   hazard symbols
Answer: e) hazard symbols

81. When using acid and water:
a.   acid is slowly added to water
b.  water is slowly added to acid
c.   water and acid are added together
d.  it makes no difference how they are added
e.   they are never mixed as heat is produced
Answer: a) acid is slowly added to water

82. Insidious hazards:
a.   include substances which react violently with each other
b.  include aerosols, carcinogens, mutagens, and radiation
c.   are substances which injury by direct chemical action
d.  are graded using TLV and TLV-S.T.E.L. values
e.   are always chemical in nature
Answer: b) include aerosols, carcinogens, mutagens, and radiation

83. Which test would not be performed on plasma or serum:
a.   lipoprotein electrophoresis
b.  iron
c.   BUN
d.  hemoglobin electrophoresis
e.   electrolyte profile
Answer: d) hemoglobin electrophoresis

84. The function unit of the kidney is the:
a.   renal cell
b.  renal cortex
c.   renal tubule
d.  bladder
e.   nephron
Answer: e) nephron

85. Pus cells or fat in urine would cause this color:
a.   red
b.  yellow-brown
c.   greenish-blue
d.  milky-white
e.   black
Answer: d) milky-white

86. The end products of protein digestion are:
a.   glycerol
b.  fatty acid
c.   triglycerides
d.  monosaccharides
e.   amino acids
Answer: e) amino acids

87. Which statement is true regarding the use of reagent dipsticks:
a.   heat and moisture do not affect the reagent reactivity
b.  timing of each reagent area is not necessary
c.   reagent sticks are held vertically when reading
d.  all reagent sticks tests do specific gravity
e.   reagent strips should be tested daily with control
Answer: e) reagent strips should be tested daily with control

88. A 1/8 dilution of urine is:
a.   1-part water and 8 parts urine
b.  1-part urine and 8 parts water
c.   1-part urine and 7 parts water
d.  1-part water and 7 parts urine
e.   1-part water and 9 parts urine
Answer: c) 1-part urine and 7 parts water

89. Before performing an R & M on a specimen, the urine would be;
a.   filtered
b.  brought to room temperature
c.   centrifuged
d.  well-mixed
e.   b & d
Answer: e) b & d

90. A backup test(s) to confirm a positive protein in urine would be:
a.   ictotest
b.  SSA test
c.   Clinitest
d.  TCA test
e.   b & d
Answer: e) b & d

91. Which test result would increase in a urine specimen sitting at room temperature for 3 hours:
a.   bilirubin
b.  nitrite
c.   leukocyte
d.  urobilinogen
e.   ketones
Answer: b) nitrite

92. Water free of charged particles is:
a.   distilled
b.  radioactive
c.   chlorinated
d.  de-ionized
e.   heavy
Answer: d) de-ionized

93. Identify the incorrect step when using a serological pipette:
a.   the pipette tip is below the liquid surface when filling
b.  releasing the safety bulb will draw liquid into the pipette
c.   it delivers total capacity or multiple volumes
d.  it is held vertically and allowed to drain freely
e.   the last portion of the pipette contents is discarded in a separate container
Answer: e) the last portion of the pipette contents is discarded in a separate container

94. A “TC” pipette is:
a.   allowed to drain freely
b.  marked with a double ring at the mouthpiece
c.   used for toxic corrosive liquids
d.  emptied forcibly with a safety bulb
e.   rinsed out after delivery
Answer: e) rinsed out after delivery

95. The destruction of erythrocytes to release hemoglobin is called:
a.   hemorrhage
b.  hemostasis
c.   erythropoiesis
d.  hemolysis
e.   hypoxia
Answer: d) hemolysis

96. Which factor may cause a blood smear to be too thin:
a.   the angle of the spreader is too high
b.  the edge of the spreader is cracked
c.   the smear is spread too slowly
d.  the angle of the spreader is too low
e.   a dirty spreader is used
Answer: d) the angle of the spreader is too low

97. The test measuring the oxygen-carrying capacity of RBC’s is the:
a.   CBC
b.  Hct
c.   ESR
d.  Hgb
e.   MCV
Answer: d) Hgb

98. An immature neutrophil is called:
a.   blast cell
b.  LE cell
c.   band cell
d.  reticulocyte
e.   packed cell
Answer: c) band cell

99. The test that counts the number of immature RBC’s is the:
a.   osmotic fragility test
b.  differential
c.   reticulocyte count
d.  RBC count
e.   stab cell count
Answer: c) reticulocyte count

100. Which test does not monitor a patient’s coagulation mechanism:
a.   PT
b.  ACTH
c.   APTT
d.  FDP
e.   platelet count
Answer: b) ACTH


कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें

google.com, pub-6066490989146594, DIRECT, f08c47fec0942fa0