Xray Technician mcqs previous Question paper

mcqs on xray production,radiology mcq undergraduate,radiology physics mcqs with answers,
autoradiography mcq,radiography testing questions and answers pdf,radiography test questions and answers pdf,mcq darkroom in radiology,mcq radiographic positioning,FINAL ANSWER KEY


Question Paper Code:   19/2016/OL
Category Code: 333/2013
Exam:    X ray Technician
Medium of Question:    English
Date of Test       29-01-2016
Alphacode          A


Question21:-Radioactivity was first described by
A:-Roentgen
B:-Becquerel
C:-Joseph Lister
D:-Khorana


Correct Answer:- Option-B
Question22:-Lymphatic drainage of anal canal is to
A:-Inguinal lymph nodes
B:-External iliac lymph nodes
C:-Internal iliac lymph nodes
D:-Para aortic lymph nodes


Correct Answer:- Option-A
Question23:-What is the main mode of heat transfer in rotating anode X-ray tube ?
A:-Conduction
B:-Convention
C:-Radiation
D:-All the above


Correct Answer:- Option-C
Question24:-The plane that divides the body into right and left halves
A:-Median sagittal plane
B:-Coronal plane
C:-Axial plane
D:-Mid-axillary plane

Correct Answer:- Option-A
Question25:-Half-life of Cobalt-60 is
 A:-6.26 years
B:-5.67 years
 C:-5.26 years
 D:-6.67 years



Correct Answer:- Option-C
Question26:-Most common histopathology in head and neck carcinoma is
A:-Squamous cell carcinoma
B:-Adenocarcinoma
 C:-Lymphoma
D:-Melanoma


Correct Answer:- Option-A
Question27:-Lymphatics from tonsil drain into
A:-Mediastinal lymph nodes
B:-Jugulodigastric lymph nodes
C:-Submental lymph nodes
D:- Lower deep cervical lymph nodes

 Correct Answer:- Option-B


Question28:-The original phosphor used in X-ray intensifying screen is
 A:-`CuWO_(4)`
B:-` CaSO_(4)`
C:-CsI``
D:-`TiO_(2)`



Correct Answer:-Question Cancelled

Question29:-Most common histopathology of carcinoma breast is
A:-Adenocarcinoma
B:-Infiltrating duct carcinoma
C:-Lobular carcinoma
D:-Squamous cell carcinoma

Correct Answer:- Option-B
Question30:-In which projection, is the central ray incident on the position aspect and emerges from the anterior aspect of the body ?
A:-Posteroanterior projection
 B:-Anteroposterior projection
 C:-Lateral projection
D:-Oblique projection

 Correct Answer:- Option-A
Question31:-Orthopantomogram is taken to rule out lesion in
A:-Mandible
B:-Maxilla
C:-Facial bone
D:-Skull


Correct Answer:- Option-A
Question32:-Length or esophagus is
A:-10 cm
B:-15 cm
 C:-25 cm
D:-40 cm


Correct Answer:- Option-C
Question33:-The process by which electrons are emitted from a X-ray cathode filament
A:-Ionization
B:-Photoconduction
C:-Thermo luminescence
D:-Thermionic emission

 Correct Answer:- Option-D
Question34:-Superficial X-ray therapy include X-rays of potentials ranging from
 A:-5 to 50 kilovolt
B:-50 to 150 kilovolt
 C:-100 to 150 kilovolt
D:-150 to 300 kilovolt


Correct Answer:- Option-B
Question35:-PET scan is
A:-Positive Emission Tomography
 B:-Positron Emission Tomography
 C:-Pulsatile Emission Tomography
D:-None of the above


Correct Answer:- Option-B
Question36:-The bed of stomach is NOT formed by        normally.
A:-Left Kidney
B:-Left suprarenal gland C:-Splenic vein
D:-Tail of pancreas Correct Answer:- Option-A
Question37:-Unity film speed is A:-`Gy^(-1)`
B:-`R^(-1)`
C:-`mS^(-1)`
D:-`S^(-1)`
Correct Answer:- Option-B
Question38:-Maximum dose region in Cobalt-60 teletherapy lies at       cm from the surface.
A:-0.1 cm
B:-1 cm
C:-5 cm
 D:-0.5 cm

Correct Answer:- Option-D
Question39:-The ability to demonstrate closely placed structures in the subject as separate entities in the image is
 A:-Resolution
B:-Brightness
 C:-Contrast
D:-None

Correct Answer:- Option-A
Question40:-In Cobalt-60 machine, which ray is used for external beam radiotherapy ?
A:-Alpha ray
 B:-Beta ray
C:-Gamma ray
D:-Protons

Correct Answer:- Option-C
Question41:-Lymphatics of breast drain into
A:-Posterior intercostal lymph node
B:-Axillary lymph node
C:-Internal mammary lymph node
D:-All of the above


Correct Answer:- Option-D
Question42:-Contrast is more with screen film combination than direct X-ray exposure because
 A:-X-ray to light conversion efficiency is more
B:-X-ray absorption efficiency is more
C:-Screen is more sensitive to high energy radiation
D:-Screen is more sensitive to low energy radiation


Correct Answer:- Option-C
Question43:-Most common histopathology in cancer cervix is
A:-Squamous cell carcinoma
B:-Adenocarcinoma C:-Lymphoma
D:-Melanoma

Correct Answer:- Option-A
Question44:-Geometric unsharpness can be reduced by
 A:-Reducing focal spot size
B:-Increasing object-image distance C:-Decreasing focus-image distance
D:-Using tube with large focal spot size

Correct Answer:- Option-A
Question45:-IMRT refers to
A:-Intensive Modulated Radiotherapy
 B:-Intensity Modulated Radiotherapy
 C:-Image Modulated Radiotherapy
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B
Question46:-Most vascular part of bone is
 A:-Epiphysis
B:-Metaphysis
C:-Diaphysis
D:-Epiphyseal cartilage

Correct Answer:- Option-B
Question47:-`(cd//m2)/(mR//sec)` is
 A:-Brightness gain
B:-Minification gain
C:-Conversion factor
D:-Flux gain

Correct Answer:- Option-C
Question48:-Which interaction of X-rays is the basis of radiographic contrast between bone and soft tissues ?
A:-Photoelectric effect
B:-Contrast scattering
C:-Compton scattering
D:-Pair production

Correct Answer:- Option-A
Question49:-The name of invisible image formed as a result of exposure to radiation which later becomes visible during photographic development
A:-Latent image
B:-Photographic image
C:-Fog
D:-Fixing


Correct Answer:- Option-A
Question50:-In conventional radiation therapy, daily fraction dose given will be
A:-1 to 1.5 Gy
B:-1.8 to 2 Gy
C:-2 to 2.8 Gy
D:-None of the above

 Correct Answer:- Option-B
Question51:-     is the beam modifying device used for tilt of isodose curves from normal position.
A:-Wedge
B:-Diaphragm
C:-Collimator
D:-Cerrobend blocks

Correct Answer:- Option-A
Question52:-Lymphatics from uterus drain to all except
 A:-External iliac lymph nodes
B:-Internal iliac lymph nodes
C:-Inguinal lymph nodes
D:-Mesenteric lymph nodes


Correct Answer:- Option-D
Question53:-Inherent filtration of X-ray tube is equivalent to
 A:-<0.5 mm Al
B:-0.5-1 mm Al
 C:-1.5 mm Al
D:-2.5 mm Al


Correct Answer:- Option-B
Question54:-     is the cheapest and most commonly used imaging modality in the initial staging of Hodgkin's disease.
A:-CT scan
B:-MRI scan
C:-Ultrasonogram
D:-PET scan


Correct Answer:- Option-A
Question55:-Which of the following layers of the film contain silver halide crystals ?
A:-Super coat B:-Base
C:-Adhesive layer
D:-Emulsion


Correct Answer:- Option-D
Question56:-Ammonium Triphosphate is used as
A:-Developing agent
B:-Buffer
C:-Hardener
D:-Fixing agent


Correct Answer:-Question Cancelled
Question57:-     is a tissue equivalent material placed close to skin surface.
A:-Orfit shell
 B:-Bolus
C:-Vaclock
 D:-Cone


Correct Answer:- Option-B
 Question58:-Cancer cervix staging following is
A:-TNM staging
B:-GTNM staging
C:-FIGO staging
D:-None of the above



Correct Answer:- Option-C
Question59:-The concentration of detectable hydrogen nuclei in a biological tissue is termed as
A:-Spin density
B:-Electron density C:-Spin echo
D:-Gyromagnetic ratio


Correct Answer:- Option-A

Question60:-Safe light used in dark room is related to film sensiti ve region of visible light as
A:-Low intensity
B:-Low volt
C:-Low frequency
 D:-Low wavelength


Correct Answer:- Option-C
Question61:-The ability of X-ray film or film-screen combination system to define an edge is
A:-Resolution
B:-Sharpness
C:-Speed
D:-Radiographic mottle


Correct Answer:- Option-B
Question62:-Commonest site from which nasopharyngeal carcinoma arises is
A:-Torus tubaris
B:-Fossa of Rossenmuller
C:-Posterior pharyngeal wall
D:-Basisphenoid


Correct Answer:- Option-B
Question63:-Radiation source used in HDR brachytherapy
A:-`226_(Ra)`
B:-`60_(Co)`
C:-`137_(Cs)`
D:-`199_(Ir)`


Correct Answer:- Option-D
Question64:-The process by which exposed silver halide crystals are converted to metallic silver is called A:-Development
B:-Fixing
C:-Rinsing
D:-Drying


Correct Answer:- Option-A
Question65:-The speed of intensifying screen increases with all the following except
 A:-Large crystal size
B:-Thick phosphor layer
 C:-Reflective layer
D:-Absorptive layer

 Correct Answer:- Option-D
Question66:-Film fog is caused by
A:-Increased development of exposed silver halide crystals
B:-Reduced development of exposed silver halide crystals
C:-Development of unexposed silver halide crystals
D:-Removal of unexposed silver halide crystals

Correct Answer:- Option-C
Question67:-Translate-rotate tube technology with multiple detectors is used in
 A:-Fourth generation CT scan
B:-Third generation CT scan
 C:-First generation CT scan
D:-Second generation CT scan

Correct Answer:- Option-D
Question68:-Typical effective dose with a chest X-ray postero-anterior view is
A:-0.02 millisievert
B:-2 millisievert
C:-10 millisievert
D:-100  millisievert

Correct Answer:- Option-A
Question69:-Uterus and fallopian tubes are assessed by
A:-Micturating cystourethrography
B:-Intravenous urethrography
 C:-Hysterosalpingography
D:-Myelography

Correct Answer:- Option-C
 Question70:-Sialogram is used to study
A:-Salivary glands
B:-Spinal cord
C:-Small intestine
D:-Blood vessel


Correct Answer:- Option-A
Question71:-Which of the following is an ionic contrast medium ?
A:-Iopamidol
B:-Iohexol
C:-Iopromide
 D:-Ioxaglate



Correct Answer:- Option-D
Question72:-Which is NOT true regarding mammography ?
A:-The generator must be able to maintain a very accurate Kvp in the range of 25-35 Kvp
B:-The X-ray tube has certain special design features, including a beryllium window and a molybdenum target
C:-Focal spot is very large
D:-The tube filter is 0.03 mm of molybdenum or 0.5 aluminium equivalent to absorb X-rays below the optimum Kvp range


Correct Answer:- Option-C
Question73:-Stenver's view is used to assess
 A:-Sella
B:-Mandible
C:-Greater tuberosity of humerus
D:-Petrous temporal bone


Correct Answer:- Option-D
Question74:-Xiphisternal joint is at the level of
 A:-`6^(th)` thoracic vertebra
B:-`9^(th)` thoracic vertebra
C:-`1^(st)` lumbar vertebra
 D:-`3^(rd)` lumbar vertebra


Correct Answer:- Option-B
Question75:-Lordotic view is used to demonstrate
A:-Exaggerated lumbar lordosis
B:-Para nasal sinuses
C:-Lung apices
D:-Middle lobe collapse


 Correct Answer:- Option-D
Question76:-In a postero-anterior view (PA view) of chest
A:-Cardiac shadow is magnified
B:-Scapula is projected over upper lobes
C:-Appears more diffusely opaque if overpenetrated
D:-Is adequate if 8-10 posterior ribs are seen above diaphragm

Correct Answer:- Option-D
Question77:-The activator commonly used with rare earth phosphor gadolinium oxysulphide is
 A:-Terbium
B:-Lanthanum
C:-Niobium
 D:-Thulium


Correct Answer:- Option-A
Question78:-Enteroclysis is used in the evaluation of
 A:-Hepatobiliary system
B:-Fallopian tubes
 C:-Small bowel
D:-Thecal sac


Correct Answer:- Option-C
 Question79:-SI unit of dose equivalent is
A:-Roentgens
 B:-Gray
C:-Rad
D:-Sievert


Correct Answer:- Option-D
Question80:-Which of the following is NOT a deterministic effect of radiation ?
A:-Skin erythema
 B:-Sterility
C:-Carcinogenesis
D:-Fetal abnormality



Correct Answer:- Option-C
Question81:-Radiation worker's exposure is limited to an annual effective dose equivalent of
 A:-5 mSv
B:-15 mSv
 C:-50 mSv
 D:-100 mSv


Correct Answer:-Question Cancelled
Question82:-Primary radiation barrier materials used include
A:-Concrete
B:-Lead
C:-Steel
D:-Any of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question83:-Personal monitoring devices include all EXCEPT
A:-Geiger Muller counter
B:-Film badges
C:-TLD badges
D:-Pocket dosimeters

 Correct Answer:- Option-A
Question84:-X-ray radiation monitoring instruments include all EXCEPT
A:-Ionization chamber
B:-Geiger Counter
C:-Neutron rem counter
D:-Photographic film

Correct Answer:- Option-C
Question85:-Therapeutic range of electrons is given by depth of             depth dose.
A:-70%
B:-90%
C:-80%
D:-85%


Correct Answer:- Option-B
Question86:-Field shaping is done by all EXCEPT
A:-Custom blocking
B:-Wedge filters
C:-Independent jaws
D:-Multi leaf collimators


 Correct Answer:- Option-B
Question87:-In linear accelerator, photon beam passes from the source till the exit from gantry head in the order
 A:-Primary collimator → ion chamber → filter → MLC
B:-Primary collimator → filter → ion chamber → MLC
 C:-Primary collimator → MLC → filter → ion chamber
D:-Filter → primary collimator → MLC → ion chamber

Correct Answer:- Option-B
Question88:-Gating is a newer technique used in the treatment of
 A:-Ca rectum
B:-Ca tongue
C:-Ca lung
D:-Ca ovary


Correct Answer:- Option-C
Question89:-Electronic Portal Imaging Device (EPID) in radiotherapy is used for
A:-Treatment planning
B:-Treatment verification
C:-CT simulation
D:-Conversional simulation

Correct Answer:- Option-B
Question90:-All head and neck malignancies have the same nodal staging in TNM system except in cancer.
A:-Buccal mucosa
B:-Oropharynx
C:-Tongue
D:-Nasopharynx


Correct Answer:- Option-D
Question91:-Radiation reactions in head and neck radiation include all EXCEPT
 A:-Mucositis
B:-Skin pigmentation
C:-Bleeding per vaginum
D:-Dry mouth



Correct Answer:- Option-C
Question92:-Total external beam radiation dose given in the treatment of cancer cervix stage III is
A:-25 Gy
B:-35 Gy
C:-45 Gy
D:-65 Gy


Correct Answer:- Option-C
Question93:-Which is the oncologic emergency treated with radiation ?
A:-Tumour lysis syndrome
B:-Superior venacaval obstruction
 C:-Polymyositis
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B
Question94:-Post mastectomy radiation is given by
 A:-4 field box technique
B:-Tangential fields
C:-Lateral parallel pair
D:-None of the above


Correct Answer:- Option-B
Question95:-Radiation treatment is given for the following non-malignant brain condition
A:-Astrocytoma
B:-Encephalitis
C:-Glioblastoma
D:-Craniopharyngioma

Correct Answer:- Option-D
Question96:-The following radiation fields are used in the treatment of lymphoma EXCEPT
 A:-Mantle field
B:-Inverted Y field
C:-Dog leg field
D:-Pencil beam field

Correct Answer:- Option-D
Question97:-Craniospinal irradiation is primarily used in the treatment of
A:-Craniopharyngioma
 B:-Vertebral metastasis
C:-Medulloblastoma
D:-Multiple myeloma

Correct Answer:- Option-C
Question98:-Scalp hair loss occurs in the following conditions EXCEPT
A:-Cranial irradiation
B:-Chemotherapy
C:-Both 1 & 2
D:-Pelvic irradiation

 Correct Answer:- Option-D
Question99:-Multiple punched-out lesions in skull X-ray is characteristically seen in
 A:-Non-Hodgkin's lymphoma
B:-Hodgkin's disease
C:-Soft tissue sarcoma
D:-Multiple Myeloma

Correct Answer:- Option-D
Question100:-The phenomenon in which light continues to emit for sometime even after the radiation exposure has ended is called
A:-Fluorescence
B:-Quantum mottle
 C:-Phosphorescence
 D:-None
Correct Answer:- Option-C

Host- Shailesh Gupta
From- Chhattisgarh
Medical Tuber
Tricker a2z shailesh
my youtube channel
&
Teligram join click
Whatsapp join click

 thanks to visit site🙏😊
My Book for Nursing and other Medical Category Mcqs .

  

           


                 

कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें