SEARCH HERE

Knowledge About Blood MCQS

Knowledge About Blood
1. Which is known as ‘River of Life’?
Answer: Blood
2. Blood circulation was discovered by?
Answer: William Harvey
3. The total blood volume in an adult?
Answer: 5-6 Litres
4. The pH value of Human blood?
Answer: 7.35-7.45
5. The normal blood cholesterol level?
Answer: 150-250 mg/100 ml
6. The fluid part of blood?
Answer: Plasma
7. Plasma protein fibrinogen has an active role in?
Answer: Clotting of blood
8. Plasma protein globulins functions as?
Answer: Antibodies
9. Plasma proteins maintain the blood pH?
Answer: Albumins
10. Biconcave discs shaped blood cell?
Answer: RBC (Erythrocytes)
11. Non nucleated blood cell?
Answer: RBC (Erythrocytes)
12. Respiratory pigments present in RBC?
Answer: Haemoglobin
13. Red pigment present in RBC?
Answer: Haemoglobin
14. RBC produced in the?
Answer: Bone marrow
15. Iron containing pigment of Haemoglobin?
Answer: Haem
16. Protein containing pigment of Haemoglobin?
Answer: Globin
17. Graveyard of RBC?
Answer: Spleen
18. Blood bank in the body?
Answer: Spleen
19. Life span of RBC?
Answer: 120 Days
20. Total count is measured by an instrument known as?
Answer: Haemocytometer
21. A decrease in RBC count is known as?
Answer: Anemia
22. An increase in RBC count is known as?
Answer: Polycythemia
23. A high concentration of bilirubin in the blood causes?
Answer: Jaundice
24. The disease resistant blood cell?
Answer: WBC (leucocytes)
25. Which WBC is known as soldiers of the body?
Answer: Neutrophils
26. Largest WBC?
Answer: Monocyes
27. Smallest WBC?
Answer: Lymphocytes
28. Antibodies producing WBC?
Answer: Lymphocytes
29. Life span of WBC?
Answer: 10-15 days
30. Blood cell performs an important role in blood clotting?
Answer: Thrombocytes (Platelets)
31. Vessels is called?
Answer: Thrombus
32. Anticoagulant present in Blood?
Answer: Heparin
33. A hereditary bleeding disease?
Answer: Haemophilia
34. Bleeder’s disease?
Answer: Haemophilia
35. Christmas disease?
Answer: Haemophilia
36. A type of Anemia with sickle shaped RBC?
Answer: Sickle cell anemia
37. Viscosity of Blood?
Answer: 4.5 to 5.5
38. Instrument used to measure haemoglobin?
Answer: Haemoglobinometer
39. Who demonstrated blood groups?
Answer: Karl Landsteiner
40. Who demonstrated Rh factor?
Answer: Karl Landsteiner
41. Blood group which is called Universal donor?
Answer: O
42. Blood group which is called Universal recipient?
Answer: AB
43. Blood group is most common among the Asians?
Answer: B


     
             
        

             
   



कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें

google.com, pub-6066490989146594, DIRECT, f08c47fec0942fa0