Histopathology Mcqs FreePdf,

Histopathology Mcqs FreePdf, Bellow Side
  • Q1 - which of the following can be used as  fixatives?
  • A 10% natural buffered Formalin
  • B-  Bouin’s  fluid
  • C- Carnoy’s  fluid
  • D- all of the above
  •  
  •  
  • Answer - D- all of the above
  •  
  •  
  • Q2- what should be the ratio between the volume of the tissue and the fixative
  • A-   1 ratio 5
  • B-    1  : 10
  • C-    1 ratio 20
  • D-    1 ratio 100
  •  
  • Answer – c
  •  
  • Q 3 - what is the usual concentration of the commercial formaldehyde available
  • A- 7 to 10%
  • B- 17 to 27%
  • C- 37 to 40%
  • D-40 to 50%
  •  
  •  
  •  
  • Answer – c
  •  
  •  
  • Q4 - which is the most commonly used fixative in clinical practice?
  • A-   10% natural buffered Formalin
  • B-     Zenkres fluid
  • C-    Bouins fluid
  • D-   Cornoy’s fluid
  •  
  •  
  •  
  •  
  • Answer – A
  •  
  • Q-5- Bouins fluid is yellow because of the presence of –
  • A-   chloroform
  • B-    picric acid
  • C-    formaldehyde
  • D-    Iodine
  •  
  •  
  • Answer – B
  •  
  •  
  • Q6 -  of the following…………… is a components of Zenkar’s fluids ?
  •  
  • A-   mercuric chloride
  • B-    potassium dichromate
  • C-    sodium sulphate
  • D-   all of the above  
  •  
  •  
  •  
  • Answer - D
  • Q 7 - which of the the following acid may be used for decalcification ?
  • A- 25% sulfuric acid
  • B-  5% nitric acid
  • C- 20% hydrochloric acid
  • D-30% orthophosphoric Acid
  •  
  •  
  •  
  • Answer - D
  •  
  •  
  •  Q8 -which of the following acid is used in the electrolytic method for decalcification?
  • A-    formic acid
  • B-    nitric acid
  • C-    HCL
  • D-   Acetic
  •  
  •  
  •  
  • Answer - A
  •  
  •  
  •  
  • Q9-  tissue Processing Unit are  also known as ?
  • A-   HistoKinette
  • B-    Histomat
  • C-    Histobath
  • D-   Histoform
  •  
  •  
  • Answer -  A
  •  
  •  
  •  
  • Q10 – The Section cutting Machine is Known as----
  • A-   Microtome
  • B-    Histomate
  • C-    Histocut
  • D-   Histoform
  •  
  •  
  •  
  •  
  • Answer - A
  •  
  •  
  •  


कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें