Human disease caused by bacteria- viruses-deficiency-infections


Human disease caused by bacteria- viruses-deficiency-infectionsबैक्टीरिया- वायरस-कमी-संक्रमण के कारण मानव रोग

1.Goitre disorder is caused by deficiency of
(a) Iron
(b) Protein
(c) Retinol
(d) Iodine



Answer: (d)
2.Which one of the following diseases is caused by bacteria
(a)AIDS
(b) Small pox
(c) Measles
(d) Tuberculosis




Answer: (d)
3.Bone cancer belongs to the category of
(a) Leukemia
(b) Lymphoma
(c) Sarcoma
(d) Carcenoma



Answer: (c)
4.AIDS day
(a) May 1
(b) December 20
(c) June 1
(d) December 1


Answer: (d)
5.One of the following is mainly infected by HIV (AIIMS)
(a) Helper T-lymphocytes
(b) Killer T-lymphocytes
(c) Cytotoxic T-lymphocytes
(d) Memory T-lymphocytes



Answer: (a)
6.Which one is carcinoma? (GUJARAT-CET)
(a) Cancer of lymph glands
(b) Cancer of muscle
(c) Cancer of blood
(d) Melanoma cancer of skin



Answer: (d)
7.HIV is a member of a group of viruses called (DPMT)
(a) Bacteriophages
(b) Lysogenic viruses
(c) Retroviruses
(d) Gemini viruses


Answer: (c)
8.Incubation period of typhoid is
(a) 7 – 17 days
(b) 5 – 10 days
(c) 1 – 5 days
(d) 3 – 4 days


Answer: (a)
9.Diseases of the heart, joints and nervous system are called
(a) communicable diseases.
(b) degenerative diseases
(c) deficiency diseases
(d) allergies

Answer: (b)
10.Insulin deficiency causes
(a) Huntington’s chorea
(b) Cretinism
(c) Diabetes insipidus
(d) Diabetes mellitus


Answer: (d)
11.Pernicious anaemia is caused by the deficiency of vitamin
(a) B1/Thiamine
(b) B12/Cobalamine
(c) C/Ascorbic acid
(d) D/Calaciferol


Answer: (b)
12.Kala-azar is caused by
(a) Taenia solium
(b) Trypanosoma gambiense
(c) Leishmania donovani
(d) Wuchereria bancrofti



Answer: (c)
13.Disease caused by Trypanosoma gambiense is
(a) Sleeping sickness
(b) Kala-azar
(c) Diphtheria
(d) Dysentery
Answer: (a)

14.       Which one of the following diseases is a communicable?
(a) rickets
(b) amoebiasis
(c) diabetes
(d) cancer       


Answer: (b)
15.       AIDS virus spreads in the body through
(a) Suppressor T-cells
(b) Carrier T-cells
(c) Helper T-cells
(d) Killer T-cells          


Answer: (c)
16.       The cells which act as parasites in the body (AIIMS)
(a) Schwann cells
(b) Hepatocytes
(c) Kupffer’s cells
(d) Cancer cells          


Answer: (d)
17.       TAB vaccine is useful against (AIIMS)
(a) Polio
(b) Diptheria
(c) Pertussis
(d) Typhoid     


Answer: (d)
18.       Which of the following specimen is tested the most for the detection of carrier of typhoid?
(a) Urine
(b) Blood
(c) Faeces
(d) Sputum     


Answer: (c)
19.       The pathogen of the typhoid is directly transmitted through
(a) urine
(b) water
(c) blood
(d) cerebrospinal fluid

Answer: (b)
20.       Scurvy disease is caused by the deficiency of vitamin
(a) B complex
(b) C
(c) D
(d) K    


Answer: (b)
21.       Select the vital disease
(a) Diabetes
(b) Tetanus
(c) Leprosy
(d) Poliomyelitis         


Answer: (d)
22.       A sexually transmitted bacterial disease is
(a) AIDS
(b) Syphilis
(c) Herpes
(d) Hepatitis   


Answer: (b)
23.       AIDS is due to
(a) reduction in number of helper T-cells
(b) Reduction in number of killer T-cells
(c) Autoimmunity
(d) Non-production of interferons     


Answer: (a)
24.       A disease transferred from mother to child through placenta is (AIIMS)
(a) German measles
(b) Syphilis
(c) AIDS
(d) all of the above    



Answer: (d)
25.       Kwashiorkor, a disorder of children is due to 
(a) Protein/essential amino acid deficiency
(b) Carbohydrate deficiency
(c) Genetic problem
(d) Vitamin deficiency           



Answer: (a)
26.       Down’s syndrome is caused by
(a) Monosomy of 21 chromosome
(b) Trisomy of 21st chromosome
(c) Deletion in chromosome
(d) Duplication of chromosome         


Answer: (b)
27.       Smoking may cause cancer of
(a) Lung
(b) Liver
(c) Skin
(d) Cervix       


Answer: (a)
28.       AIIDs spreads through (AMU)
(a) Blood transfusion
(b) Placental transmission
(c) Sexual contact
(d) all of the above    


Answer: (d)
29.       AIDS is characterized by sharp reduction in number of (Aiims)
(a) Helper T-cells
(b) Killer T-cells
(c) Suppressor T-cells
(d) B-lymphocytes      


Answer: (a)
30.       What is correct? (CBSE)
(a) Malignant tumours may exhibit metastasis
(b) Patients who have undergone surgery are given cannabinoids to relieve pain
(c) Benign tumours show metastasis
(d) Heroin accelerates body functions          


Answer: (a)
31.       Widal test is based on
(a) Serological interaction
(b) Sonography
(c) Endoscopy
(d) Angiography         



Answer: (a)
32.       AIDS causing HIV principally infects (Aiims delhi)
(a) All lymphocytes
(b) Activator B-cells
(c) T4 lymphocytes
(d) Cytotoxic T-cells   




Answer: (c)
33.       After entering a T-cell, HIV first forms .
(a) mRNA
(b) ssDNA
(c) dsDNA
(d) dsRNA       



Answer: (b)
34.       Which of the followings is a structural changes in cancer cells?
(a) Apoplasia
(b) Metastasis
(c) Both (a) and (b)
(d) Neithr (a) nor (b)  



Answer: (a)
35.       Malaria is caused by _____.
(a) Ascaris
(b) Plasmodium
(c) Entamoeba
(d) Trypanosoma        



Answer: (b)
36.       Scurvy is developed due to the deficiency of
(a) iodine
(b) vitamin B
(c) vitamin A
(d) vitamin C  



Answer: (d)
37.       Small pox and rabies are caused by (BHU)
(a) Bacterium
(b) Virus
(c) Protozoan
(d) Nematode 



Answer: (b)
38.       Sarcoma is cancer of (AIIMS)
(a) Bones
(b) Adipose tissue
(c) Connective tissue and muscular tissue
(d) All of the above    

Answer: (d)
39.       Most of the tumours /
(a) Malignant
(b) Benign
(c) Related to carcinoma
(d) Sample boils         



Answer: (b)
40.       Inactive cancer gene is called ?(BHU)
(a) Transposon
(b) Proto-oncogene
(c) Tumour promoter gene
(d) Tumour suppressor gene 



Answer: (b)
41.       ELISA – a test is helpful for the detection of which of the followings?
(a) Leprosy
(b) Cancer
(c) AIDS
(d) Malaria     


Answer: (c)
42.       The symptom of typhoid called intestinal hemorrhage occurs in ___ week of infection.
(a) 1st
(b) 2nd
(c) 3rd
(d) 4th



Answer: (c)
43.       Swine Flu is caused by
(a) HIV
(b) H1N1
(c) Herpes zostr
(d) Mumps virus         



Answer: (b)
44.       Infection of Ascaris occurs due to (BHU, MP-PMT)
(a) Contaminated food and water
(b) Mosquito bite
(c) Tse-tse fly
(d) Sand fly     



Answer: (a)
45.       Excessive bleeding from an injury is due to deficiency of (CBSE)
(a) Vitamin A
(b) Vitamin B
(c) Vitamin K
(d) Vitamin E  


Answer: (c)
46.       Typhoid is caused by a species of (RJPMT)
(a) Streptococcus
(b) Salmonella
(c) Staphylococcus
(d) Mycobacterium    



Answer: (b)
47.       Immune deficiency syndrome could develop due to (AIIMS)
(a) Defective liver
(b) Defective thymus
(c) AIDS virus
(d) Weak immune system      


Answer: (c)    
48.       Tumour enclosed in a capsule is (Pgimer)
(a) Malignant
(b) Benign
(c) Metastasis
(d) Basophils  


Answer: (b)
49.       Iodine deficiency causes ______ disease.
(a) Goiter
(b) Kwashiorkar
(c) Scurvy
(d) Anaemia   


Answer: (a)
50.       The branch which deals with the study of defense mechanism against diseases is called
(a) parasitology
(b) epidemiology
(c) immunology
(d) physiology 

Answer: (c)
51.       Disease existing at or before birth is.
(a) Congenital
(b) Communicable
(c) Noncommunicable
(d) none of these        


Answer: (a)
52.       Osteomalacia is due to deficiency of
(a) Vitamin D
(b) Vitamin K
(c) Vitamin A
(d) Vitamin E  


Answer: (a)
53.       A bacterial disease is (AIIMS)
(a) Leprosy
(b) Polio
(c) Chicken pox
(d) Influenza   



Answer: (a)
54.       AIDS is caused by (B.H.U.)
(a) Fungus
(b) Virus
(c) Bacterium
(d) Helminth   



Answer: (b)
55.       Carcinoma is cancer of (MHT-CET)
(a) Epithelial cells
(b) Connective tissue cells
(c) Bone cells
(d) Blood cells



Answer: (a)
56.       Benign tumour is the one which (MHT-CET)
(a) Shows metastasis
(b) Differentiated and capsulated
(c) Undifferentiated and non-capsulated
(d) Differentiated and non-capsulated          



Answer: (b)
57.       Most common type of Salmonella found in India is (CET)
(a) S. arizonae
(b) S. enteritidis
(c) S. typhi
(d) S. typhimurium     


Answer: (c)
58.       Western blot test is used for confirmation of (CG-SET)
(a) Typhoid
(b) HIV
(c) Cancer
(d) Malaria     


Answer: (b)
59.       Leprosy is ______ type of disease.
(a) Non-contagious
(b) contagious
(c) Allergic
(d) Hormonal 



Answer: (b)
60.       Frost bite is caused by
(a) chemical agent
(b) biological agent
(c) nutrient agent
(d) physical agent      



Answer: (d)
61.       Deficiency of iodine causes (MP-PMT)
(a) Tetany
(b) Cretinism
(c) Myxodema
(d) Goitre       



Answer: (d)
62.       Pair of viral diseases is.
(a) Ringwork, AIDS
(b) Typhoid, Tuberculosis
(c) Dysentery, common cold
(d) Common Cold, AIDS         


Answer: (d)
63.       Which of the following is known as slim disease?
(a) Leprosy
(b) Cancer
(c) Typhoid
(d) AIDS          



Answer: (d)
64.       Some protection is provided against carcinogens by (CGPMT)
(a) Penicillic acid
(b) Affatoxin
(c) Streptomycin
(d) Tocopherol/Vit. E 


Answer: (d)
65.       In AIDs the system which fails is (AIIMS DELHI)
(a) Digestive
(b) Repsiratory
(c) Defence
(d) Sensory     

Answer: (c)
66.       Enzyme responsible for replication of HIV is (AIIMS PATNA)
(a) RNA polymerase
(b) DNA ligase
(c) DNA polymerase
(d) Reverse transcriptase      


Answer: (d)
67.       Burkitt’s lymphoma is caused by (AIIMS)
(a) HIV
(b) Reovirus
(c) E-B virus
(d) None of the above


Answer: (c)
68.       Heamophilia disease can transfer through ______.
(a) Heredity
(b) Metal
(c) Pollutant
(d) Vector       



Answer: (a)
69..      Which of the following diseases is non contagious but infectious?
(a) leprosy
(b) AIIDS
(c) measles
(d) mumps      



Answer: (b)
70.       A vector borne disease is
(a) Scurvy
(b) Influenza
(c) Kala-azar
(d) Tuberculosis         


Answer: (c)

Host- Shailesh Gupta
From- Chhattisgarh
Medical Tuber
Tricker a2z shailesh
my youtube channel
&
Teligram join click
Whatsapp join click
 thanks to visit site🙏😊

कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें

google.com, pub-6066490989146594, DIRECT, f08c47fec0942fa0