Kerala psc lab technucian exam answer key 2018

Lab technician 100 mcqs
part 1 Gk Q1 to 20
part 2 Lab Q21 to 100

Exam: Laboratory Technician Gr II
Medium of Question: English
Department Health Services


Question1:-Which is a biodiversity hotspot in India ?
 A:-Eastern Himalayas
 B:-Thar Desert
 C:-Eastern Coast
 D:-Ganga Basin
 Correct Answer:- Option-A
Question2:-Indian Institute of Advanced Studies is situated at
 A:-New Delhi
 B:-Kolkata
 C:-Shimla
 D:-Bengaluru
 Correct Answer:- Option-C
Question3:-Black soil is normally found in
 A:-Sivalik Hills
 B:-Lakshadweep
 C:-Deccan Plateau
 D:-Northern Plains
 Correct Answer:- Option-C
Question4:-Mahabalipuram is located in the State of
 A:-Telangana
 B:-Karnataka
 C:-Maharashtra
 D:-Tamil Nadu
 Correct Answer:- Option-D
Question5:-The Play Neel Darpan was published during indigo revolt of Bengal by
 A:-Aurobindo Ghosh
 B:-Shisir Kumar Ghosh
 C:-Dinabandhu Mitra
 D:-Rabindranath Tagore
 Correct Answer:- Option-C
Question6:-Gadhar Party was formed by
 A:-Lala Har Dayal
 B:-Bagat Singh
 C:-S.C. Bose
 D:-Motilal Nehru
 Correct Answer:- Option-A
Question7:-Which is not a bird sanctuary in Kerala ?
 A:-Thattekkad
 B:-Kadalundi
 C:-Mangalavanam
 D:-Kottakkunnu
 Correct Answer:- Option-D
Question8:-The capital of Tipu Sultan in Malabar
 A:-Arakkal
 B:-Feroke
 C:-Kappad
 D:-Tirurangadi
 Correct Answer:- Option-B
Question9:-Kerala Kalamandalam is a
A:-Deemed University
 B:-Private University
 C:-State University
 D:-Central University
 Correct Answer:- Option-A
Question10:-How many times Gandhiji visited Kerala during freedom struggle ?
 A:-2
 B:-3
 C:-4
 D:-5
 Correct Answer:- Option-D
Question11:-The Golden Ball Winner of FIFA World Cup 2018
 A:-Lionel Messi
 B:-Luca Modric
 C:-Kylian Mbappe
 D:-Eden Hazard
 Correct Answer:- Option-B
Question12:-Tham Luang cave is situated in
 A:-Thailand
 B:-Indonesia
 C:-Philippines
 D:-Malaysia
 Correct Answer:- Option-A
Question13:-Secretary of States of America
 A:-James Mattis
 B:-Mike Pompeo
 C:-Rex Tillerson
 D:-Condoleezza rice
 Correct Answer:- Option-B
Question14:-President Ramnath Kovind previously served as the Governor from 2015 to 2017 of
 A:-U P
 B:-Bihar
 C:-Odisha
 D:-Jharkhand
 Correct Answer:- Option-B
Question15:-Who is the `53^(rd)` Jnanpith Award winner ?
 A:-Balchandra Nemade
 B:-Raghuveer Chaudhari
 C:-Shankha Ghosh
 D:-Krishna Sobti
 Correct Answer:- Option-D
Question16:-Malayali Social Union (Later renamed as Malayali Sabha) established at Thiruvananthapuram in the year
 A:-1877
 B:-1914
 C:-1899
 D:-1892
 Correct Answer:- Option-A
Question17:-Ayyankali was belonging to
 A:-Paraya family
 B:-Pulaya family
 C:-Cheruma family
 D:-Kanakka family
 Correct Answer:- Option-B
Question18:-Pampadi Joseph published 'Cheramar Dhoothan' from
 A:-Thiruvananthapuram
 B:-Mannanam
 C:-Changanassery
 D:-Kayamkulam
 Correct Answer:- Option-C

Question19:-The organization established at Alppuzha by the inspiration Vakkamabdulkhader Moulavi
 A:-Lajnett-ul-Hamdani
 B:-Rauzath-ul-uloom
 C:-Lajnett-ul-Muhammadiyya Sangham
 D:-Dar-ul-Maarif
 Correct Answer:- Option-C
Question20:-Who established 'Sidhashramam' at Alathur ?
 A:-Poikayil Yohannan
 B:-Chattambi Swamikal
 C:-Pandit Karuppan
 D:-Brahmanada Sivayogi
 Correct Answer:- Option-D
Question21:-Absolute zero of temperature corresponds to
 A:-`273.15^@` C
 B:-`-273.15^@` C
 C:-`0^@` C
 D:-`100^@` C
 Correct Answer:- Option-B
Question22:-On removing the valve, the air escaping from a cycle tube comes cool, because
 A:-It is an isothermal expansion
 B:-It is an isothermal compression
 C:-It is an adiabatic expansion
 D:-It is an adiabatic compression
 Correct Answer:- Option-C
Question23:-When a capillary tube of diameter 4 mm is immersed vertically in water, water rises upto a height of 5 cm. If
another capillary tube of diameter 2 mm is immersed in water, to what height water will rise to ?
 A:-4 cm
 B:-5 cm
 C:-8 cm
 D:-10 cm
 Correct Answer:- Option-D
Question24:-Which of the following is the unit of Universal Gravitational Constant ?
 A:-`kgm^2` `s^-1`
 B:-`m^3` `kg^-1` `s^-2`
 C:-`kgms^-2`
 D:-`mkg^3s^-2`
 Correct Answer:- Option-B
Question25:-What is the moment of inertia of a ring about a tangent to the circle of the ring ?
 A:-3/2 `MR^2`
 B:-1/4`MR^2`
 C:-2/5`MR^2`
 D:-`MR^2`
 Correct Answer:- Option-A
Question26:-Which one of the following is not ferromagnetic ?
 A:-Cobalt
 B:-Nickel
 C:-Iron
 D:-Bismuth
 Correct Answer:- Option-D
Question27:-The equation for the displacement of a particle in SHM is given by
x = 0.04 sin (`(2pi)/(0.01)` t + `(pi)/(4)`)
Where x is in cm, t is in seconds, the maximum velocity is
 A:-8`pi`
 B:-2`pi`/0.01
 C:-4`pi`
 D:-`pi`/4
 Correct Answer:- Option-A
Question28:-An electric dipole of length 2 cm is kept inclined at an angle `30^@` with an electric field of intensity
`4xx10^5` N/C. If it experiences a torque equal to 8 Nm, what is the charge on the dipole ?
A:-4 mC
 B:-1 mC
 C:-2 mC
 D:-6 mC
 Correct Answer:- Option-C
Question29:-Which of the following radiation is used to take photographs of distant objects ?
 A:-Microwaves
 B:-X-rays
 C:-UV-rays
 D:-IR-radiations
 Correct Answer:- Option-D
Question30:-If earth shrinks to half of its present radius without any change in its mass, then how does the duration of a
day changes ?
 A:-Decreases
 B:-Increases
 C:-No change
 D:-May increase or decrease
 Correct Answer:- Option-A
Question31:-Rutherford conducted the scattering experiment using
 A:-`beta` -particles
 B:-`alpha` -particles
 C:-`gamma` -particles
 D:-photons
 Correct Answer:- Option-B
Question32:-The hybridisation of carbon in diamond is
 A:-`sp^2`
 B:-sp
 C:-`sp^3`
 D:-`sp^3` d
 Correct Answer:- Option-C
Question33:-Permanent hardness cannot be removed by
 A:-Adding washing soda to water
 B:-Boiling water
 C:-Adding calgon
 D:-Passing through resin
 Correct Answer:- Option-B
Question34:-The shape of methane molecule is
 A:-tetrahedral
 B:-linear
 C:-pyramidal
 D:-planar
 Correct Answer:- Option-A
Question35:-Milk is an example of
 A:-foam
 B:-gel
 C:-emulsion
 D:-sol
 Correct Answer:- Option-C
Question36:-Graphite belongs to which type of crystalline structure ?
 A:-Hexagonal
 B:-Monoclinic
 C:-Triclinic
 D:-Cubic
 Correct Answer:- Option-A
Question37:-Germanium is refined by
 A:-distillation
 B:-liquation
 C:-electrolysis
 D:-zone refining

Correct Answer:- Option-D
Question38:-Non-sticky coating of frying pans is made by a polymer
 A:-PAN
 B:-HDP
 C:-TEFLON
 D:-Buna-N
 Correct Answer:- Option-C
Question39:-Which test is used for identifying phenol ?
 A:-Schiff's test
 B:-Tollen's test
 C:-Lucas test
 D:-Neutral ferric chloride
 Correct Answer:- Option-D
Question40:-The anode of Laclanche cell is made up of
 A:-Zinc
 B:-Copper
 C:-Aluminium
 D:-Magnesium
 Correct Answer:- Option-A
Question41:-Pollination by bat is
 A:-Hydrophily
 B:-Cheiropterophily
 C:-Malacophily
 D:-Entomophily
 Correct Answer:- Option-B
Question42:-Pisum sativum belongs to the family
 A:-Solanaceae
 B:-Fabaceae
 C:-Malvaceae
 D:-Liliaceae
 Correct Answer:- Option-B
Question43:-Pyramid of number is inverted in
 A:-Pond ecosystem
 B:-Grassland ecosystem
 C:-Parasitic ecosystem
 D:-Fresh water ecosystem
 Correct Answer:- Option-C
Question44:-In which phase of cell cycle does replication of genetic material takes place ?
 A:-S phase
 B:-`G_0` phase
 C:-`G_(1` phase
 D:-`G_2` phase
 Correct Answer:- Option-A
Question45:-Which among the following represents non-sense codons ?
 A:-UAA
 B:-UAG
 C:-UGA
 D:-All of these
 Correct Answer:- Option-D
Question46:-The chief pigment associated with photosynthesis is
 A:-Chlorophyll b
 B:-Chlorophyll c
 C:-Chlorophyll a
 D:-Chlorophyll d
 Correct Answer:- Option-C
Question47:-Hypercalcemic hormone is
 A:-Thyroxine
 B:-Thymosin
 C:-Parathyroid hormone
D:-Adrenalin
 Correct Answer:- Option-C
Question48:-The excretory organs in cockroach is
 A:-Gills
 B:-Malpighian tubules
 C:-Book gills
 D:-Book lungs
 Correct Answer:- Option-B
Question49:-Aorta arises from
 A:-Right atrium
 B:-Left atrium
 C:-Right ventricle
 D:-Left ventricle
 Correct Answer:- Option-D
Question50:-The protein portion of the enzyme is
 A:-Apoenzyme
 B:-Prosthetic group
 C:-Co-factor
 D:-Coenzyme
 Correct Answer:- Option-A
Question51:-Which of the following cells is not a WBC ?
 A:-Neutrophil
 B:-Basophil
 C:-Manocyte
 D:-Thrombocyte
 Correct Answer:- Option-D
Question52:-The colouring agent used in antisera AB is
 A:-Methelene blue
 B:-Acriflavin
 C:-Eosin
 D:-Safranin
 Correct Answer:- Option-C
Question53:-Name the anticoagulant present in purple coloured vacutainer tube
 A:-Heparin
 B:-EDTA
 C:-Sodium citrate
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question54:-pH of buffered distilled water used in Leishman's staining is
 A:-6.8
 B:-7.2
 C:-7.4
 D:-8
 Correct Answer:- Option-A
Question55:-Blood collected in CPD-A can be stored in blood bank refrigerator for ______ days.
 A:-35
 B:-28
 C:-21
 D:-25
 Correct Answer:- Option-A
Question56:-HDN due to Rh incompatibility can be prevented by giving anti-D antibody to Rh negative mother within
________ hours of delivery of Rh positive infant.
 A:-48 hrs
 B:-72 hrs
 C:-24 hrs
 D:-36 hrs
 Correct Answer:- Option-B
Question57:-Which of the following is not an RBC diluting fluid ?
 A:-Normal saline
B:-Dacies fluid
 C:-Turkes fluid
 D:-Toissons fluid
 Correct Answer:- Option-C
Question58:-During donor screening persons having history of malaria should be avoided for a period of _______________
years.
 A:-1 week
 B:-2 years
 C:-1 year
 D:-3 years
 Correct Answer:- Option-D
Question59:-Bombay blood group persons have _________ antigen in their blood.
 A:-A Ag
 B:-B Ag
 C:-h Ag
 D:-H Ag
 Correct Answer:- Option-C
Question60:-Depth of improved neubauer counting chamber is
 A:-0.1 mm
 B:-.01 mm
 C:-.001 mm
 D:-1 mm
 Correct Answer:- Option-A
Question61:-Name the enzyme estimation done in semen sample to analyse the secretory function of prostate
 A:-alanine transaminase
 B:-asparte transaminase
 C:-acid phosphatase
 D:-alkaline phasphatase
 Correct Answer:- Option-C
Question62:-The only cell in normal CSF is
 A:-Neutrophil
 B:-Lymphocyte
 C:-Manocyte
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question63:-Name the tests used to detect bile salt in urine.
 A:-Benzidine test
 B:-Fouchet's test
 C:-Ehrlich's test
 D:-Hays test
 Correct Answer:- Option-D
Question64:-Ketone bodies in urine are
 A:-acetone
 B:-`beta` hydroxy butyric acid
 C:-Both 1 and 2
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C
Question65:-Normal sperm count is
 A:-80 - 160 millions / ml
 B:-40 - 80 millions / ml
 C:-100 - 120 millions / ml
 D:-140 - 200 millions / ml
 Correct Answer:- Option-A
Question66:-Name the hormone detected in pregnancy.
 A:-ADH
 B:-GH
 C:-TSH
 D:-hCG
 Correct Answer:- Option-D
Question67:-Specific gravity of urine less than 1.010 indicates
 A:-Diabetes millitus
 B:-Diabetes insipidus
 C:-Diabetic ketoacidosis
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question68:-'Glucose memory test' is
 A:-GCT
 B:-Hb`A_1` C
 C:-GTT
 D:-PPBS
 Correct Answer:- Option-B
Question69:-Which of the following is not a renal function test ?
 A:-Serum urea
 B:-Serum creatinine
 C:-Cystatin - C
 D:-Total cholesterol
 Correct Answer:- Option-D
Question70:-Who is known as 'father of microbiology' ?
 A:-Louis Pasteur
 B:-Robert Koch
 C:-Alexander Fleming
 D:-Edward Jenner
 Correct Answer:- Option-A
Question71:-Serum electrolytes are analysed using
 A:-Calorimeter
 B:-Flamephotometer
 C:-Spectrophotometer
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question72:-Van-den-Bergh reaction is used to detect
 A:-Serum creatinine
 B:-Serum urea
 C:-Serum bilirubin
 D:-Blood glucose
 Correct Answer:- Option-C
Question73:-Cob-Web appearance of clot in CSF indicates
 A:-Jaundice
 B:-Haemorrhage
 C:-Spinal constriction
 D:-Tuberculous meningitis
 Correct Answer:- Option-D
Question74:-_____________ is otherwise known as 'bad cholesterol'.
 A:-LDL
 B:-HDL
 C:-VLDL
 D:-Chylomicrons
 Correct Answer:- Option-A
Question75:-All the following are motile bacteria except
 A:-E.Coli
 B:-Klebsiella
 C:-Vibrio
 D:-Proteus
 Correct Answer:- Option-B
Question76:-Oils and grease can be sterilised using
 A:-autoclave
 B:-vaccine bath
 C:-hot air oven
 D:-none of these
Correct Answer:- Option-C
Question77:-Solidifying agent of a culture media is
 A:-peptone
 B:-meat extract
 C:-sodium chloride
 D:-agar
 Correct Answer:- Option-D
Question78:-______________ is added to Mac Conkeys agar to inhibit the growth of gram positive bacteria.
 A:-Bile salt
 B:-Peptone
 C:-Neutral red
 D:-Agar
 Correct Answer:- Option-A
Question79:-All the following are examples of transport media except
 A:-VR medium
 B:-Thioglycollate medium
 C:-Stuarts medium
 D:-Amies medium
 Correct Answer:- Option-B
Question80:-Which of the following tests come under IMViC tests ?
 A:-Coagulase test
 B:-Catalase test
 C:-Citrate utilisation test
 D:-None of above
 Correct Answer:- Option-C
Question81:-The type of immunoglobulin which provides local immunity is
 A:-`I_g` M
 B:-`I_g` D
 C:-`I_g` G
 D:-`I_g` A
 Correct Answer:- Option-D
Question82:-Confirmatory tests for AIDs is
 A:-Western blot
 B:-Southern blot
 C:-ELISA
 D:-CLIA
 Correct Answer:- Option-A
Question83:-The bacteria which require 'X' and 'V' factors for its growth is
 A:-staphylococcus
 B:-haemophilus
 C:-brucella
 D:-salmonella
 Correct Answer:- Option-B
Question84:-RPR and VDRL tests are done for the diagnosis of
 A:-AIDs
 B:-Hepatitis
 C:-Syphilis
 D:-Malaria
 Correct Answer:- Option-C
Question85:-All the following are examples of blood parasites except
 A:-Plasmodium
 B:-Brugia malayi
 C:-Leishmania
 D:-Giardia lamblia
 Correct Answer:- Option-D
Question86:-The fixative used for blood containing specimen is
 A:-Carnoy's fluid
 B:-95% ethyl alcohol
 C:-10% formalin
D:-Zenker's fluid
 Correct Answer:- Option-A
Question87:-Staining technique for assessment of hormonal status is
 A:-Pap stain
 B:-Shorrs stain
 C:-H & E stain
 D:-JSB stain
 Correct Answer:- Option-B
Question88:-The 'word' which refers to the 'closeness of a result on repeated analysis' is
 A:-accuracy
 B:-sensitivity
 C:-precision
 D:-specificity
 Correct Answer:- Option-C
Question89:-'Mycology' means the study of
 A:-bacteria
 B:-immunity
 C:-parasites
 D:-fungus
 Correct Answer:- Option-D
Question90:-Infections induced by a 'physician' is known as
 A:-iatrogenic
 B:-nosocomial
 C:-congenital
 D:-subclinical
 Correct Answer:- Option-A
Question91:-The enzyme estimation done for the diagnosis of pancreatitis
 A:-acid phosphatase
 B:-amylase
 C:-alkaline phosphatase
 D:-creatinine kinase
 Correct Answer:- Option-B
Question92:-The basic component of Leishman's stain is
 A:-cosin
 B:-malachite green
 C:-methelene blue
 D:-none of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question93:-Name the blood cells increased in asthma
 A:-basophil
 B:-neutrophil
 C:-lymphocyte
 D:-cosinophil
 Correct Answer:- Option-D
Question94:-Intermediate host of plasmodium is
 A:-man
 B:-female anopheles mosquito
 C:-male anopheles mosquito
 D:-none of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question95:-Which of the following is a Romanowsky stain
 A:-Leishmans stain
 B:-Giemsas stain
 C:-Jenners stain
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-D
Question96:-In wintrobes mixture, ammonium oxalate and potassium oxalate is mixed in the ratio
 A:-2 : 3
 B:-3 : 2
C:-1 : 4
 D:-2 : 1
 Correct Answer:- Option-B
Question97:-The anticoagulant used in OFT is
 A:-EDTA
 B:-Citrate
 C:-Heparin
 D:-Sodium flouride-potassium oxalate mixture
 Correct Answer:- Option-C
Question98:-The bacteria showing swarming growth is
 A:-E.coli
 B:-Salmonella
 C:-Proteus
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-C
Question99:-To remove blood clots from blood pipette, it is immersed in
 A:-KOH
 B:-`NH_4OH`
 C:-INHCl
 D:-3% acetic acid
 Correct Answer:- Option-A
Question100:-Incomplete antibodies are detected using
 A:-Electrophoresis
 B:-Coombs test
 C:-Agglutination test
 D:-VDRL test
 Correct Answer:- Option-B

  

           

                 

कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें