rrb staff nurse model paper,aiims nursing officer model answer,


RRB Paramedical 2019: Practice solved Staff Nurse Previous Year Paper with Answers
Practice RRB Paramedical Previous Year Paper with Answers for free here. It will help you in improving your speed of attempting maximum questions in minimum time with accuracy.

By Shailesh Kumar
NOV 16, 2019 18:19 IST
RRB Paramedical All nursing paper pdf click here

 RRB Paramedical 2019: Practice Staff Nurse Previous Year Paper with Answers
RRB Paramedical 2019: Practice Staff Nurse Previous Year Paper with Answers
To crack the RRB Paramedical 2019 CBT Exam, candidates must practice the previous year papers of the different subjects (professional ability) for which they are applying this year. It will help them in improving their speed of attempting maximum questions in minimum time with accuracy.
So, in this article we have shared the RRB Paramedical Staff Nurse Previous Year Paper alongwith their answers.


RRB Paramedical 2019: Staff Nurse Previous Year Paper with Answers

S1- The presence of endometrial tissue outside the normal uterine cavity is called:

1. amenorhoea
2. endometriosis
3. menorrhagia
4. menarche

Ans ☆ 2

 S2.- The type of pelvis most favourable for normal vaginal delivery is:
1 platypelloid pelvis
2 android pelvis
3 gyanecoid pelvis
4 anthropoid pelvis

Ans ☆ 3

S3- The structure that stores genetic infomation is the:

1. tRNA1
2. RNA
3. DNA
4. mRNA

Ans ☆3

S4 - A statement of the researcher's expectations about relationships between the variables under investigation is:
1. research question
2. objective
3. hypothesis
4. A research design

Ans ☆ 3

S5 - Wharton's jelly is found in the:
1. lungs
2. stomach
3. umbilical cord
4. heart

Ans ☆ 3

S6-  HIV is NOT transmitted by:
1 intercourse
2 blood transfusion
3. sharing drug needles
4. shaking hands

Ans ☆ 4

S7- The mineral content in the bone can be calculated by:
1. spectrometer
2 X-rays
3 dual energy x-ray absorptiometry
4 ultrasound

Ans ☆ 3

S8-  During delivery, placental expulsion comes under:
1. stage II
2stage III
3 stage IV
4. stage I

Ans ☆ 2

S9 - The protozoa causing sexually transmitted diseases is:
1. trichomonas
2 gonoOcoccus
3. herpes simplex virus
4. chlamydia

Ans ☆ 1

S10 -  Which of the following is a homonal contraceptive?
1. Cervical cap
2 Vasectomy
3. Oral contraceptive
4 Condoms

Ans ☆ 3

11. Mode of transmission of Pertussis:

(a) Vector transmission

(b) Through contaminated water

(c) Droplet infection
(d) Faecoaral

Answer:    (c)

12. Time required to measure the Mantaux test:

(a) 24 to 48 hrs

(b) 48 to72 hrs

(c) 10 to12 hrs

(d) 2 to 4 hrs

Answer:    (b)


13. Namet of the oral Polio Vaccine:


(a) BCG

(b) TAB

(c) Salk

(d) Sabin

Answer:    (d)

14. The following are the standard tuberculosis drug except:

(a) Chloromycin

(b) Streptomycin

(c) INH

(d) PAS

Answer:    (a)

15. Combination of Tripple Antigen:

(a) DPT

(b) BCG

(c) TAB

(d) ECG

Answer:    (a)

16. The time interval between infection of suspected person and the appearance of signs and symptom of the disease is called

(a) Quarrentine

(b) Recovery period

(c) Incubation

(d) Isolation period

Answer:    (c)

17. Route of transmission of Hepatitis B:

(a) Oral

(b) Potential

(c) Faeco oral

(d) Contaminated water

Answer:    (b)

18. Mode of transmission of typhoid fever:

(a) Intravenous

(b) Oro facial

(c) Respiratory

(d) Droplet

Answer:    (b)

19. Causative organism of diphtheria:

(a) Mycobacteria

(b) Streptococcus

(c) Coryne Bacterium diphtheria

(d) Staphylococcus

Answer:    (c)

20. Incubation period of measles:

(a) 1-7 days

(b) 7-14 days

(c) 14-21 days

(d) 21-28 days

Answer:    (b)

RRB Paramedical 2019 Exam Pattern and Syllabus – Only Single CBT
RRB Paramedical All nursing paper pdf click here

21. Site for mantaux test:

(a) Outer and upper quadrant of gluteus maximus

(b) Deltoid region

(c) Posterior left forearm

(d) Anterior left forearm

Answer:    (d)

22. Media of transmission of bovine type of tubercle bacilli:

(a) Milk

(b) Water

(c) Air

(d) Food

Answer:    (a)

23. Painful Micturition:

(a) Eneuresis

(b) Dysuria

(c) Rentention of urine

(d) Diarrhoea

Answer:    (b)

24. Amount of solution used for evacuant enema in adults:

(a) 100-250 ml

(b) 250-350ml

(c) 500-1000ml

(d) 1000-1500 ml

Answer:    (c)

25. Drugs used to relieve pain:

(a) Anti inflammatory

(b) Antipyretics

(c) Antibiotics

(d) Analgesics

Answer:    (d)

26. Hormone secreted by the testes:

(a) Oestrogen

(b) Pitocin

(c) Androgens

(d) Progesterone

Answer:    (c)

27. One teaspoon contains …………. ml

(a) 2ml

(b) 5ml

(c) 10ml

(d) 15ml

Answer:    (b)

28. One ml contains ……….. drops

(a) 5 drops

(b) 10 drops

(c) 15 drops

(d) 20 drops

Answer:    (c)

29. Average weight of a new born baby:

(a) 2 kg

(b) 4 Kg

(c) 3kg

(d) 5kg

Answer:    (c)

30. How much salt must be added to one litre of water to make a solution of normal saline?

(a) 2 grams

(b) 5 grams

(c) 6 grams

(d) 9 grams

Answer:    (d)

RRB Paramedical 2019:Health inspector question paper click here,
RRB Paramedical All nursing paper pdf click here

31. Number of vertebra in the sacrum:

(a) 5

(b) 3

(c) 4

(d) 1

Answer:    (a)

32. Number of chromosome in a cell:

(a) 23

(b) 44

(c) 46

(d) 40

Answer:    (c)

33. A trial septal defect occurs due to the persistence of:

(a) Formen ovale

(b) Ductus arteriosis

(c) Ductus venosus

(d) Mitral valve

Answer:    (a)

34. ………. is a water soluble vitamin:

(a) Vitamin A

(b) Vitamin K

(c) Vitamin B

(d) Vitamin D

Answer:    (c)

35. Quickening means:

(a) Hearing of the fetal heart sound

(b) Sudden cessation of Menstruation

(c) The movement of the feuts in the uterus felt by the mother

(d) Nausa and vomiting in the morning

Answer:    (c)

36. Cholera is caused by a kind of bacterium called:

(a) Tubercle bacillus

(b) Vibrio cholera

(c) Protozoa

(d) Entamoeba histolytica

Answer:    (b)

37. Drinking of alcohol will severely effects the

(a) Kidney

(b) Brain

(c) Stomach

(d) Liver

Answer:    (d)

38. The disease in which the patients blood does not clot easily is:

(a) Sickle cell anaemia

(b) Haemophilia

(c) Rabies

(d) Diabetes

Answer:    (b)

39. Discolouration of teeth is caused by a kind of antibiotics called

(a) Streptomycin

(b) Neomycin

(c) Tetracycline

(d) Penicillin

Answer:    (c)

40. ……….. is caused by the fungus

(a) Malaria

(b) Athletes foot

(c) Filariasis

(d) Typhus fever

Answer:    (b)

Download Previous Year Papers of RRB Paramedical Exam for free
RRB Paramedical All nursing paper pdf click here

41. The Filariasis is transmitted by ……..

(a) Anopheles female mosquito

(b) Anopheles male mosquito

(c) Culex female mosquito

(d) Culex male mosquito

Answer:   (c)

42. The blood group contain no antibodies:

(a) A

(b) B

(c) O

(d) AB

Answer:   (d)

43. The disease that spread through sexual contact is ……….

(a) Leprosy

(b) AIDS

(c) Itches

(d) Scabies

Answer:   (b)

44. Typhoid is transmitted through –

(a) Water and food

(b) Air

(c) Touch

(d) Personal contact

Answer:   (a)

45. ………… is example for the disease caused by bacteria:

(a) Cold

(b) Typhoid

(c) Typhus fever

(d) Chicken pox

Answer:   (b)

46. ……… is the immunity get by the body after the first attack of disease.

(a) Natural immunity

(b) Passive immunity

(c) Artificial immunity

(d) Acquired immunity

Answer:   (d)

47. The cells that are responsible for the production of antibodies are …….

(a) Red blood cells

(b) Platelets

(c) Plasma

(d) White blood cells

Answer:   (d)

48. A healthy person can donate blood …… or ….. times a year.

(a) Six or seven

(b) Five or six

(c) Three or four

(d) Two or three

Answer:   (c)

49. Radio active cobalt and radium are used for the treatment of –diseases.

(a) Cholera

(b) Haemophilia

(c) Cancer

(d) Sickle cell anaemia

Answer:   (c)

50. World health day is on …….

(a) May 12th

(b) April 7th

(c) April 30th

(d) December 18th

Answer:   (b)

Click here to know RRB Paramedical 2019 important
RRB Paramedical All nursing paper pdf click here

51. To relieve from dyspnoea the appropriate position to be used is:

(a) Prone position

(b) Supine position

(c) Side lying position

(d) Fowler’s position

Answer:   (d)

52. Protein requirement for a pregnant woman per day:

(a) 50grams

(b) 55 grams

(c) 60 grams

(d) 65 grams

Answer:   (b)

53. The findus is at the level of umbilicus during ………. week pregnancy

(a) 16

(b) 20

(c) 24

(d) 28

Answer:   (c)

54. Total weight gain during pregnancy is

(a) 7-8 kg

(b) 10-11 kg

(c) 13-14 kg

(d) 15-16 kg

Answer:   (c)

55. The birth weight of the baby doubles at the age of

(a) 3 months

(b) 6months

(c) 9months

(d) 12months

Answer:   (b)

56. Infancy period is from

(a) Birth to one month

(b) One month to 1 year

(c) 1 years to 3 years

(d) 3 years to 5 years

Answer:   (b)

57. The following are the signs of dehydration except:

(a) Sunken tearless eyes

(b) Loss of skin elasticity

(c) Diuresis

(d) depressed fintenelle

Answer:   (c)

58. The following are the contests of ORS except:

(a) Sodium chloride

(b) Sugar

(c) Potassium Chloride

(d) Calcium Carbonate

Answer:   (d)

59. The most common from of malnutrition are the following except

(a) Beri-beri

(b) Protein energy malnutrition

(c) Marasmus

(d) Kwashiorkor

Answer:   (a)

60. The first course of oral pills should be stared on the ….. day of menstrual cycle.

(a) 2nd

(b) 7th

(c) 5th

(d) 10th

Answer:   (c)

61. The following are the natural method of contraception except:

(a) Foam tablet

(b) Basal metabolic temperature

(c) Rhythm method

(d) Safe period

Answer:   (a)

RRB Paramedical All nursing paper pdf click here

62.. ……… is the permanent method of sterilization.

(a) MTP

(b) Diaphragm

(c) Tubectomy

(d) D & C

Answer:   (c)

63. The following organs are situated in the abdominal cavity except:

(a) Stomach

(b) Oesophagus

(c) liver

(d) Spleen

Answer:   (b)

64. The system of body which helps for the removal of waste matter from body:

(a) Digestive system

(b) Endocrine system

(c) Respiratory system

(d) Excretory system

Answer:   (d)

65. Total number of bones in human body:

(a) 306

(b) 206

(c) 106

(d) 406

Answer:   (b)

66. Eruption of teeth starts at the age of ……. month

(a) 4 months

(b) 6 months

(c) 8 months

(d) 10 months

Answer:   (b)

67. The never, which carries messages from the brain and spinal cord muscles and glands:

(a) Motor nerve

(b) Sensory nerve

(c) Mixed nerve

(d) Autonomic nerve

Answer:   (a)

68. Speech centre is situated in:

(a) Perietal lobe

(b) Frontal lobe

(c) Occipital lobe

(d) Temporal lobe

Answer:   (a)

69. Largest gland in the body:

(a) Pituitary gland

(b) Adrenal gland

(c) Liver

(d) Gall bladder

Answer:   (c)

70. Head control of the infant occurs at the age of …… month

(a) 2

(b) 3

(c) 5

(d) 6

Answer:   (c)
RRB Paramedical All nursing paper pdf click here

RRB Paramedical 2019 Eligibility Criteria: Age Limit, Qualifications and Medical Standards

71. Peurparium is the period begins:

(a) As soon as the placenta is expelled and last for 6 to 8 weeks

(b) As soon as the baby is expelled and last for 6 to 8 weeks

(c) As soon as the membrane ruptures and last for 6 to 8 weeks

(d) As soon as the placenta is expelled and last for 10 to 12 weeks

Answer: (a)

72. When the umbilical cord lies in front of the presenting part and the membranes are intact it is known as:

(a) Cord prolapsed

(b) Cord presentation

(c) Cord pulsation

(d) Cord delivery

Answer: (b)

73. Starting of menstrual cycle is called:

(a) Ovulation

(b) Menstruation

(c) Menarche

(d) Menopause

Answer: (c)

74. Normal blood urea level is:

(a) 40-60 mg%

(b) 20-40 mg%

(c) 10-20 mg%

(d) 80-120 mg%

Answer: (b)

75. One gram of carbohydrate yields:

(a) 4 calories

(b) 8 calories

(c) 9 calories

(d) 1 calorie

Answer: (a)

76. A method of making the victim to breath passively

(a) Artificial respiration

(b) Spontaneous respiration

(c) Deep breathing

(d) Kusmal breathing

Answer: (a)

77. Minute, this walled blood vessels between the ends of the arteries and beginning of veins is called:

(a) Arteries

(b) Veins

(c) Capillaries

(d) Alveoli

Answer: (c)

78. A waste gas produced by the body and exhaled through the lungs is:

(a) Carbon dioxide

(b) Carbon monoxide

(c) Nitrogen peroxide

(d) Oxygen

Answer: (a)

79. A condition characterized by moving of bones out joint:

(a) Fracture

(b) Sprain

(c) Strain

(d) Dislocation

Answer: (d)

80. A tube of muscular tissue carrying ingested food from the mouth to stomach:

(a) Oesophagus

(b) Duodenum

(c) Trachea

(d) Pharynx

Answer: (a)

81. A red pigment in the blood cells which combines with oxygen and carbon dioxide for carrying them:

(a) Red blood cells

(b) Haemoglobin

(c) Platelet

(d) Plasma

Answer: (b)

82. Information given by the sufferer about his illness:

(a) Sign

(b) Symptom

(c) Observation

(d) Diagnosis

Answer: (b)

83. Normal respiratory rate in adults is:

(a) 20â€╕40/min

(b) 40â€╕60/min

(c) 16â€╕20/min

(d) 10â€╕15/min

Answer: (c)

84. The normal body temperature is …….. 0C.

(a) 350C

(b) 370C

(c) 400C

(d) 420C

Answer: (b)

85. Characteristic of the blood flow due to arterial bleeding is the following except:

(a) Bright red in colour

(b) Spunts at each cartrachian of the heart

(c) Flow is pulsatile

(d) Dark red in colour

Answer: (d)

86. An agent that has power to kill Micro-organism:

 (a) Bacteriostat

(b) Bacteriocide

(c) Antiseptic

(d) Bacteriostasis

Answer: (b)
RRB Paramedical All nursing paper pdf click here

87. Strength of savlon forcleaning of wounds:

(a) 1:10

(b) 1:100

(c) 1:1000

(d) 1:10000

Answer: (a)

88. Inflammation of the tongue:

(a) Glossitis

(b) Gingivitis

(c) Stomatitis

(d) Parotitis

Answer: (a)

89. Following are predisposing cause for bedsore except:

(a) Impaired circulation

(b) Lowered vitality

(c) Emaciation

(d) Anorexia

Answer: (d)

90. Inability to sleep is termed as:

(a) Dyspepsia

(b) Dyspnaea

(c) Anorexia

(d) Insumania

Answer: (d)

91. Tobacco contains a poisonous substance called

(a) Nicotine

(b) Narcotics

(c) Alcohol

(d) Caffeine

Answer: (a)

92. A disease caused by allergic disease is called

(a) Asthma

(b) Tuberculosis

(c) Cancer

(d) Gastroenteritis

Answer: (a)

93. An adult has …… litres of blood in his body.

(a) 7-8

(b) 5-6

(c) 9-10

(d) 2-3

Answer: (b)

94. Several persons in a town got the attack of leukemia. Which of the following can be possible reason for that?

(a) Exposed to radiation

(b) Drinking polluted water

(c) Smoking

(d) Breathing in impure air

Answer: (a)

95. The energy value of ……… is more than that of others

(a) Fats

(b) Starch

(c) Protein

(d) Sugar

Answer: (a)

RRB Paramedical All nursing paper pdf click here

96. The product formed when amino acid molecules combine together is called

(a) Nucleic acid

(b) Starch

(c) Carbohydrate

(d) Proteins

Answer: (d)

97. Women having normal limbs may sometimes give birth to babies with deformed limbs. This must be due to:

(a) Spontaneous generation

(b) Mutation

(c) Inheritance of acquired character

(d) Natural selection

Answer: (b)

98. Hormones are transported to all parts of the body through the

(a) Nerves

(b) Blood

(c) Lymph

(d) Muscles

Answer: (b)

99. Deficiency of ……. in food causes simple goiter.

(a) Sodium

(b) Iron

(c) Iodine

(d) Calcium

Answer: (c)

100. Cortisone is used as an effective anti-inflamatory drug in the treatment of ……….

(a) High blood pressure

(b) Arteroisclerosis

(c) Arthritis

(d) Diabetes

Answer: (c)

practice  makes the man perfect! The more you will practice, the more accuracy you will gain which will eventually lead you to a high score in the exam. Practice will help you in avoiding silly mistakes and making unnecessary guess works while attempting RRB Paramedical 2019 Exam. Therefore, practicing previous year papers will help you in achieving accuracy and high score in AIIMS / ESIC/ DSSSB/ CGVYAPAM/ MPNRHM/RRB Paramedical 2019 @ ALL NURSING Exam.

THANK YOU SO MUCH🙏😊

IF YOU LIKE THIS POST - SHARE TO YOUR FRIENDS
 HELP IS A HEARTLY NICE WORKS 
I LOVE HELP 🙏

HOST &  Article By - Shailesh Kumar
From Chhatisgarh
I am A lab techinician govt. Hospital
my youtube channel - Medical Tuber 
my secend blog. visit all type study material free download. medical tuber
www.medicaltubers.blogspot.com

कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें

google.com, pub-6066490989146594, DIRECT, f08c47fec0942fa0