HematoLOGY Multiple Choice Questions with Answer,

Job and study's helping you

HematoLOGY  for All medical Students Multiple

Choice Questions with Answer😊🙏➡


1. Causes spurious decrease in MCV


A. Cryofibrinogen

B. hyperglycemia
C. autoaggutination
D. high WBC ct
E. reduced red cell deformability


Ans: A



2. When the entire CBC is

suppressed due to either anemia,
infection, or hemorrhage is called?


A. Erythroplasia

B. Thrombocytopenia
C. Pancytopenia
D. Leukopenia


Ans: C


3. Total RBC count for Women is?




A. 4.4-6

B. 4.2-5
C. 4.0-5.0
D. 4.2-5.2

Ans: C



4. Total RBC for men?




A. 4.0-5.0

B. 4.6-6.0
C. 4.2-6.5
D. 4.0-6.0

Ans: B




5. What is the major metabolically

available storage form of  iron in the
body?



A. Hemosiderin

B. Ferritin
C. Transferrin
D. Hemoglobin

Ans: B



6. The best source of active bone

marrow from a 20-year old would be:
A. Iliac Crest (hip)
B. Femur (thigh)
C. Distal radius (forearm)
D. Tibia (shin)

Ans: A



7. Laboratory Studies: Red Cell Indices:
Determination of relative size of RBC.
82-98 f1



A. MCH

B. MCV
C. MCHC
D. PCV 

Ans: B



8. Laboratory Studies: Red Cell Indices:
Measurement of average weight of
Hb/RBC. 27-33 pg



A. MCH

B. MCV
C. MCHC
D. PCV

Ans: B



9. Laboratory Studies: Red Cell Indices
Evaluation of RBC saturation with Hb.
32-36%



A. MCV

B. MCH
C. MCHC
D. PCV

Ans: C



10. There are 3 classifications of
Anemia. What are they?




A. In adequate production of Hb

B. Decreased RBC production
C. Increased Erythrocyte destruction
D. Blood loss

Ans: A
Lab Technician MCQs Book Free Click Here

11. What is the major metabolically

available storage form of iron in the
body?



A. Hemosiderin

B. Ferritin
C. Transferrin
D. Hemoglobin

Ans: B



12. Folic acid therapy can cause sickle

cell anemia



A. True

B. False
C. Both
D. none

Ans: B




14. Hydroxyurea increases hemoglobin

production and decreases reticulocyte
cells.



A. True

B. False
C. Both
D. none

Ans: A



15. Hydroxyurea:




A. decreases nitric oxide

B. increases neutrophil and monocytes
C. inhibits DNA synthesis by acting as a
ribonucleotide reductase inhibitor
D. none

Ans: C



16. Hydroxyurea icreases thhe serum

uric acid levels.



A. True

B. False
C. Both
D. none

Ans: A



17. Decitabine increases the fetal

hemoglobin production by inducing
methylation of DNA and thus prevents
the switch from gamma to beta-globin
production.



A. True

B. False
C. Both
D. none

Ans: B



18. Hypocupremia is seen in




A. osetoporosis, nephrotic disease

B. sprue, cliac disease
C. cardiovascular disease, colon cancer
D. A andB
E. B and C
F. All of the above

Ans: F



19. Wilsons disease can cause liver




problems




A. True

B. False
C. Both
D. none

Ans: A



20. What are the treatment options forr

wilson's disease?



A. Pencillamine

B. Riboflavin
C. Trientine
D. Potassium disulfide
E. Zinc
F. A, B and C
G. A, C, and D
H. A, C, D, and E

Ans: H



21. Aplasia can occur because of

riboflavin deficiency?



A. True

B. False
C. Both
D. none

Ans: A



22. Angular stomatitis.cheilosis is a

symptom of vitamin B12 deficiency?



A. True

B. False
C. Both
D. none


Ans: B



23. What is the major metabolically

available storage form of iron in the
body?



A. Hemosiderin

B. Ferritin
C. Transferrin
D. Hemoglobin
Ans: B



24. Which test can be used to detect
hemolytic anemia?




A. Coombs test

B. Genetic testing
C. Peripheral blood smear (PBS)
D. Schilling test
Ans: A



25. Which anemia is classified as not

being able to use iron properly to
synthesize hemoglobin because of a
inherited cause.



A. Iron deficiency anemia

B. hypochromic anemia
C. aplastic anemia
Ans: B



26. what is normal fasting Blood sugar,

A. 100-200
B. 70-110
C. 90_120
D None


Ans.. B



27. This fatal disorder results from

clot/thrombus formation in the blood
ciruclation



A. thromboembolism

B. DVT
C. PAD
D. Pulmonary embolism
E. All of the above




Ans: E



28. Homan's sign is classified as pain

behind the knee

A. True

B. False

C. None


Ans: A



29. Patients that are sensitive to aspirin

can take

A. Sulfinpyrazone

B. Clopidogrel
C. Ticlopidine
D. 1 and 2
E. 2 and 3


Ans: E


30. What is the life span of RBC

A. 120

B. 100
C. 200
D. 80


Ans: A



31. What is the major metabolically

available storage form of iron in the
body?

A. Hemosiderin

B. Ferritin
C. Transferrin
D. Hemoglobin


Ans: B




32. The most common type of protein




found in the cell membrane is:



A. Lipoprotein




B. Mucoprotein

C. Glycoprotein

D. Nucleoprotein

Ans: C



33. A multilineage cytokine among the
ILs is
A. IL-1
B. IL-2
C. IL-3
D. IL-4



Ans: A



34. Warfarin should be used with

caution in the following:

A. Alcoholic liver disease

B. Gastrointestinal bleeding
C. recent neurosugery
D. Liver impairment


Ans: D



35. Isozymes of 2C can greatly effect

warfarin

A. True

B. False

C. none


Ans: A



36. absolute lymphocytosis

5000/mm^3) without adenopathy,
hepatosplenomegaly, anemia,
thrombocytopenia is what stage in CLL
prognosis Scoring-Rai Staging System?

A. Stage 0

B. Stage I
C. Stage II
D. Stage III
E. Stage IV


Ans: A



37. Conventional treatment is

Rai stage II for
A. Antibiotics

B. chemotherapy
C. Antivirals
D. rest


Ans: B



38. In patients with low numbers of

neoplastic cells, sometimes due to
treatment, PCR to amplify DNA can
improve sensitivity, and detect signs of
relapse.

A. True

B. False

C. none


Ans: A



39. Chronic lymphocytic leukemia is

most common leukemia in what kind of
people? Slide 4

A. young adults

B. older adults

C. None


Ans: B



40. absolute lymphocytosis and

thrombocytopenia( < 100,000/mm^3)
with or without lymphadenopathy,
hepatomegaly, splenomegaly, or
anemia is what stage in CLL prognosis
Scoring-Rai Staging System?



A. Stage 0

B. Stage I
C. Stage II
D. Stage III
E. Stage IVN


Ans: E







41. Chronic Lymphocytic Leukemia is

characterized by peripheral blood and
bone marrow



A. lymphocytopenia

B. lymphocytosis
Ans: B



44. absolute lymphocytosis with either

hepatomegaly or splenomegaly with or
without lymphadenopathy is what
stage in CLL prognosis Scoring-Rai
Staging System?
A. Stage 0
B. Stage II
C. Stage II
D. Stage II
E. Stage Iv
Ans: C



45. absolute lymphocytosis without

lymphadenopathy without
hepatosplenomegaly, anemia, or
thrombocytopenia is what stage in CLL
prognosis Scoring Rai Staging System?
A. Stage 0
B. Stage I
C. Stage II
D. Stage II
E. Stage IV
Ans: B



46. IN Chronic Lymphocytic Leukemia

the Lymphocyte appearance: small or
slightly larger than normal, hyper-
condensed(almost.
nuclear chromatin patter, bare nuclei
called "smudge cells" are common.
 A. soccer-ball
B. basketball
C. football
D. tennis-ball
Ans: A



47. Which of the following forms of Hh

molecule has the lowest affinity for
oxygen?
A. Tense
B. Relaxed
C. Arterial
D. Venous
Ans: A



48. What is the recommended cleaner

for removing all oil from objective
lens?
A. 70 % alcohol or lens cleaner
B. Xylene
C. Water
D. Benzene
Ans: A



49. Intravascular hemolysis is the

result of trauma to RBCs while in the
circulation
A. True
B. False
Ans: A


50. Blood Hb level changes in mornging and evening Time.

A 1gm%
B. 2gm%
C. 1.5Gm%
D. 2.5gm%
answer -C



51. The shape of a cell is maintained by

which of the following?
A. Microtubules
B. Spindle Fibers
C. Ribosomes
D. Centrioles
Ans: A



52. At which month of fetal

development does the bone marrow
become the primary site of
hematopoiesis?
A. 2nd
B.5th
C. End of 6th month
D. End of 7th month
Ans: C



53. Which types of cells develop from

yolk sacs (Mesoblastic phase)?
A. Hb F, Hg A2, and Hg A
B. Gower 1 and Gower 2 Hgb
C. Portland Hgb
D. Only Erythrobla
Ans: D



54. Normal Adult Hb A contains the

following polypeptide chains:
A. alpha and beta
B. alpha and epsilon
C. alpha and delta
D. alpha and brotherton
Ans: A



55. Allergic reactions are frequently

associated with an increase in the
prescence of:
A. Lymphocytes
B. Neutrophils
C. Monocytes
D. Eosinophils
Ans: D



56. Lipid exchange between the RBC

membrane and the plasma occurs:
A. To replace lost lipids in the membrane
B. To provide a mechanism for excretion
of lipid-soluble RBC waste products
C. To ensure symmetry between the
composition of the interior and exterior
lipid layers
D. To provide lipid-soluble nutrients to the
RBC
Ans: A



57. After the microscope has been

adjusted for Kohler illumination, light
intensity should never be regulated by
using the...
A. Rheostat
B. Neutral density filter
C. Kohler magnifier
D. Condenser
Ans: D



58. Which of the followong types of

microscopy is valuable in the
identification of crystals that are able
to rotate ight?



A. Compound brightfield

B. Darkfield
C. Polarizing
D. Phase-contrast
Ans: C



59. During the Medullary Phase of

hematopoietic development, which
bone is the first to show hematopoietic
activity?



A. Femur

B. Iliac Crest
C. Skull
D. Clavicle
Ans: D



60. Given the following values,

calculate the RPI Observed reticulocyte
count - 6% Hct-30°%



A. 2

B. 3
C.4
D. 5
Ans: A



61. The lipids of the RBC membrane are

arranged:
A. In chains beneath a protein exoskeleton
B.So that the hydrophobic portions are
facing the plasma
C. In a hexagonal lattice
D. In two layers that are not symmetric in
composition
Ans: D


62. The hexose monophosphate

pathway activity increases the RBC
source of
A. Glucose and lactic acid
B. 2,3-BPG and methemoglobin
C. NADPH and reduced glutathione
D. ATP and other purine metabolites
Ans: C



63. Which single feature of normal

RBC's is most responsible for limiting
their life span?
A. Loss of mitochondria
B. Increased flexibility of the cell
membrane
C. Reduction of Hb iron
D. Loss of nucleus
Ans: D



64. In the Iron cycle, the transferrin

receptor carries:



A. Iron out of duodenal cells from the

intestinal lumen
B. Iron out of duodenal cells into the
plasma
C. transferrin-bound iron in the plasma
D. transferrin-bound iron into
erythrocytes
Ans: D



65. A multilineage cytokine among the

ILs is



A. IL-1

B. IL-2
C. IL-3
D. IL-4
Ans: A



66. Which of the following cells may

develop in sites other than the bone
marrow?



A. Monocyte

B. Lymphocyte
C. Megakaryocyte
D. Neutrophil
Ans: B



67. The acceptable range for

hemoglobin values on a control sample
is 13+or-0.4 g/dL. A hemoglobin
determination is performed five times
in succession on the same control
sample. The results are (in g/dL. 12 12.3,
12, 12.2, and 12.1) These results are:



A. Precise, but not accurate

B. Both accurate and precise
C. Accurate, but not precise
D. Neither accurate nor precise
Ans: A



68. The layer of the erythrocyte

membrane that is largely responsible
for the shape, structure, and
deformability of the cell is the



A. Integral protein

B. Exterior lipid
C. Peripheral protein
D. Interior lipid
Ans: C



69. During midfetal life, the primary

source of blood cells is the:



A. Bone marrow

B. Spleen
C. Lymph Nodes
D. Liver
Ans: D



70. In the bone marrow, RBC precursors

are located:

A. In the center of the hematopoietic cords

B. Adjacent to megakaryocytes along the
adventitial cell lining
C. Surrounding fat cells in apoptotic
islands
D. Surrounding macrophages near the
sinus membrane
Ans: D



71. Which of the following gathers,

organizes, and directs light through the
specimen?



A. Ocular

B. Objective lens
C. Condenser
D. Optical Tube
Ans: C



72. How are the globin chains genes

arranged? Note: a means alpha, B
means beta



A. With a genes and B genes on the same

chromosome including two a genes and
two B genes
B. With a genes and B genes on seperate
chromosomes, two a genes on one
chromosome and one B gene on a
different chromosome
C. With a genes and B genes on the same
chromosome - including four a genes and
four B genes
D. With a genes and B genes orn separate
chromosomes - four a genes on one
chromosome and two B genes on a
different chromosome
Ans: B



73. The maximum number of

erythrocytes generated by one
Multipotential Stem Cell is:



A. 8

B. 1
C. 12
D. 16
Ans: D



74. What is the distribution of normal

Hh in adults?



A. 80-90% Hb A, 5-10% Hb A2, 1-5% Hb F

B.>95% Hb A, <3.5 % Hb A2, <1-2% Hb F
Ans: B



75. The most frequent cause of needle

punctures is:



A. Patient movement during venipuncture

B. Improper disposal of phlebotomy
equipment
C. Inattention during removal of needle
after venipuncture
D. Faiure to attach needle firmly to tube
holder
Ans: B



76. Iron is incorporated into the heme

molecule in which of the following8
forms:



A. Ferrop

B. Ferrous
C. Ferric
D. Apoferritin
Ans: B






77. The most important practice in

preventing the spread of disease is:



A. Wearing masks during patient contact

B. Proper handwashing
C. Wearing disposable lab coats
D. Identifying specimens from known or
suspected HIV and HBV patients with a
red label
Ans: B



78. Which of the following would

correlate with an elevated ESR value?



A. Osteoarthritis

B. Polycythemia
C. Decreased globulins
D. Inflanmmation
Ans: D



79. The enzyme deficiency in the

Embden-Meyerhof pathway that is
responsible for most cases of
nonspherocytic hemolytic anemia is:



A. Hexokinase

B. Phosphotriptokinase
C. Pyruvate Kinase
D. Glyceraldehyde 3-Phosphate
Ans: C



80. The most common type of protein

found in the cell membrane is:


A. Lipoprotein

B. Mucoprotein
C. Glycoprotein
D. Nucleoprotein
Ans: C

☆☆☆NURSING NOTES☆☆☆
Cytology hindi mcqs  100+ free pdf
HISTOLOGY MCQS 100+
IMMUNOLOGY MCQs 100 +
HEMATOLOGY 100+ MCQs
DSSSB LAB TECHNICIAN 2015  A
DSSSB LAB TECHNICIAN 2015  B
DSSSB LAB TECHNICIAN 2015  C
Renal Function Test Mcqs Video date 25.10.19
Parasitology mcqs video 25.10.2019by medical tuber.
Urine Analysis mcqs super important video on medical tuber 17.10.19
Lab technician Mcqs Laboratory Introducation 16.10.19 video 
CGVYAPAM MLT EXAM 2019 VIDEO16.10.19 IN MEDICAL TUBER
MLT 100 super MCQs
MYCOBATERIUM NOTE / ☆MONTUX TEST / ZN NOTES
MALARIA LIFE CYCLE MCQS
MALARIA L. CY. PART 2
PREGNANCY TEST MCQS ☆SUPER IMPORTANT
LAB TECH HEMATOLOGY MCQS
ENDOCRINOLOGY  LAB MCQS
IMMUNOLOGY SUPER 30 MCQS
HISTOLOGY AND CYTOLOGY MCQS
HEMATOLOGY MCQS
HEMATOLOGY PART 2
ESIC LAB PAPER 
LAB TECH SUPER SHORT MCQS 1
LAB TECH SUPER SHORT MCQS 2
LAB TECH SUPER SHORT MCQS 3
LAB TECH SUPER SHORT MCQS 4
LAB TECH IMPORTANT MCQS  
☆NHM SURAJPUR EXAM ANSWER KEY
LAB MCQS PART 1
LAB MCQS PART 2
LAB MCQS PART 3
LAB MCQS PART 4
LAB MCQS PART 5
MYCOLOGY MCQS 

HEMATOLOGY MCQS MOST IMPORTANT

SCRAPPING OF HANSENSE PDF

SEMEN CSF SKIN NOTES

THROAT SWAB KLB TEST PDF

TOP IMPORTANT Q. 4 LAB TECH

URIN SHORT NOTE MY HAND WRITING

URIN SHORT NOTES 2

URIN SHORT NOTES

BIOCHEMISTRY LAB NOTE

ESIC LAB QUESTION PAPER


ANATOMY 100 SHORT NOTE PDF


ANATOMY NOTE 


NUTRITION NOTE


ANATOMY SUPER 30 PART 1

ANATOMY SUPER 30 PART 2


ANATOMY SUPER 30 PART 3


ANATOMY SUPER 30 PART 4


ANATOMY SUPER 30 PART 5


ANATOMY SUPER 30 PART 6


ANATOMY SUPER 30 PART 7


RAILWAY NURSING EXAM 2019 21 JULY FINAL ANSWER KEY




1 टिप्पणी: