CYTOGENETICS MCQS,


Q1 - human cytogenetics is the study of man
A-Chromosomes
B- cytoplasm of cell
C- nuclei of the cell
D- All of the above


Answer - A

Q2-human beings process 46 chromosomes divided as-
A-  44 autosomes and 2 sex chromosomes
B-   46 are autosomes
C-  40 are autosomes and 6 sex chromosome
D-  None of the above

Answer - A



Q3-human cytogenetics study help in
A-  prenatal diagnosis
B-   In diagnosing  genetic disorder
C-   in establishing gene therapy
D-  all of the above                     


Answer - D

Q4- name some common technique for deduction of abnormality in early foetus
A-  amniocentesis
B-  culturing of chronic villi
C-  a and b
D- none of these  


Answer – C

Q5- which of the following is a type of cell division?
A- mitosis
B-  meiosis
C-   a and b
D- none of these



Answer - c


Q6- mitosis occurs in
A- somatic cell
B-  Germ cell
C-   a and b
D-  none of these


Answer - A

Q7- meiosis occurs in in
A- somatic cell
B-  germ cell
C-   a and b
D- none of these


Answer – B

Q8- total number of human beings chromosomes
A- 36 chromosome
B-  46 chromosome
C-   48 chromosome
D- 42 chromosome

Answer – B

Q9 -  what number of sex chromosome ?
A- 8 chromosome
B-  10 chromosome
C-   2 chromosome
D- 4chro mosome


Answer- C
Q10- what is number of chromosomes pairs
A-  23pairs
B-  22 pairs
C-   24 pairs
D- 46 pairs


Answer -  A

Q11-  what time duration in cytology aspiration at an FNAC ?
A- 20 second
B-  30 second
C-  40 seconds
D- 60 seconds
When a lump, or a bump is discovered in superficial areas of the body such as the breast and neck, a test known as Fine Needle Aspiration Cytology (FNAC) is recommended to determine whether the lump is cancer. This procedure is also used to test for thyroid, salivary glands and lymph nodes illnesses
Answer- A

Q12- After cytology aspiration how many times patients in under observation?
A- 1 hour
B-  2 hour
C-  3 hour
D- 4 hour



Answer – B

Q13-  aspiration of liver what diameter of needle
A-  20 gauge
B-   22 gauge
C-  24 gauge
D- 26  gauge


Answer – B

14. Humans with the disorder PKU develop light colored hair. What kind of genetic effect is this?
पीकेयू विकार वाले मनुष्य हल्के रंग के बाल विकसित करते हैं। यह किस प्रकार का आनुवंशिक प्रभाव है?
 A. epistatic.
B. pleiotropic.
C. phenotypic.
D. variable expressivity.
E. incomplete penetrance.
 Answer- C

            Q 15: The human genome project was published in
A.               1999
B.               2008
C.               2005
D.              2002

Answer – D


Q 16 Nitrogenous base adenine of one nucleotide forms pair with
A.              thymine
B.               cytosine
C.               guanine
D.              adenine

Adenine forms a base pair with thymine with two hydrogen bonds, while guanine pairs with cytosine with three hydrogen bonds.

Answer – A



Q17 -  Fundamental principles of genetics were developed by
A.              Gregor Johann
B.               Edward Jenner
C.               J.Watson and F.Crick
D.              Darwin and Lamark

Mendel's principles of inheritance. Our understanding of how inherited traits are passed between generations comes from principles first proposed by Gregor Mendel in 1866. ... He proposed the key laws of genetics from this work on inheritance of traits in peas in 1866.
Answer – A

 Q18- Phenotype is the expression of
A.  genetic makeup
B.   physical makeup
C.   chemical composition
D.  metabolism


Phenotype is what you see - the visible or observable expression of the results of genes, combined with the environmental influence on an organism's appearance or behavior.
Answer - B


Q19: The round structures of Deoxyribonucleic Acid (DNA) around histone proteins are called
A.  monohybrid genes
B.   hybrid genes
C.   chromosomes
D.  nucleosomes

The DNA in eucaryotes is tightly bound to an equal mass of histones, which form a repeating array of DNA-protein particles called nucleosomes. The nucleosome is composed of an octameric core of histone proteins around which the DNA double helix is wrapped.

Answer – D

Q20: Gregor Mendel developed the fundamental principles of
A.  botany
B.   genetics
C.   chemistry
D.  inheritance

Answer  - B



Q 21 - How many hydrogen bonds are present between cytosine and guanine?
A.     1
B.     2
C.     3
D.     4

Answer -  C

Q 22 Nitrogenous base of one cytosine nucleotide forms pair with

A.   thymine
B.               cytosine
C.               guanine
D.       adenine

Answer-  C


Q 23 - How many hydrogen bonds are present between adenine and thymine?
E.      1
F.      2
G.     3
H.     4


Answer -  F

कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें