histology 700 multiple choice questions pdf histopathology techniques mcq pdf mcq histology 2nd year histology review 2000 multiple choice questions and referenced answers junqueira's basic histology test bank pdf histopathology quiz questions and answers histology questions for medical students histopathology and cytology mcq


HISTOLOGY Multiple Choice Questions

A1. What vein/veins is not used to obtain
a venous blood sample:
a. basilica vein
b. cephalic vein
c. medial cubital vein
d. femoral vein
Answer: d) femoral vein

A2. A blood specimen collected in a heparinized tube is centrifuged. It will separate into:
a. serum and clot
b. plasma and clot
c. serum and plasma
d. plasma, buffy coat, RBC
Answer: d) plasma, buffy coat, RBC

*Lab Technician (Histology)Practice Set 1

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 1 CLICK HERE 

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 2 CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 3  CLICK HERE


A3. Hemolysis may result from:
a. using a 25-gauge needle on an adult
b. vigorously shaking the blood specimen
c. refrigerating the vacutainer before use
d. leaving the tourniquet on for 3 minutes
Answer: e) all of the above

A4. The test procedure that uses a Westergren tube is:
a. erythrocyte sedimentation rate
b. hematocrit
c. reticulocyte count
d. microhematocrit
Answer: a) erythrocyte sedimentation rate
A5. Latex gloves protect the labemployee from:
a. accidental needle puncture
b. microtome injury
c. patient aerosols
d. body fluid
Answer: d) body fluids
A6. Which statement is false when setting up an ESR:
a. it must be read in exactly one hour
b. it should be set up near a centrifuge
c. the blood level must be at exactly zero
d. it should be performed on fresh blood
Answer: b) it should be set up near a centrifuge

7. Within the cell, DNA is found in the nucleus. Which of he other structures within the cell listed below normally contains DNA as well?
A. perioxisome
B. mitochondrion
C. Golgi Apparatus
D. smooth ER
Ans: B
8. Steroid synthesis occurs within which of the following structures?
A. peroxisome
B. mitochondrion
C.golgi apparatus
D. smooth ER
Ans: D

9. During catabolic activity, the potential for oxidative insult can be considerable. Which of the following structures within the cell functions primarily to reduce this potential insult?
A. peroxisome
B. mitochondrion
C.golgi apparatus
D. Smooth ER
Ans: A
10. Which of these structures is responsible for the production of protein?
A. peroxisome
B. mitochondrion
C. Golgi Apparatus
D. smooth ER
Ans: E


11. Of the following cellular modifications associated with epithelia, which provides a morphological barrier between adjacent cells?
A. glycocalyx
B. macula adherens
C. zonula adhernens
D. nexus
Ans: E


12. Within the extracellular matrix of connective tissues, this structure consists of small fibers that normally remain unbundled and froms a useful enviornment for cells of defense.
A. Collagen type I
B. Collagen type II
C. Collagen type II
D. Collagen type IV
Ans: C

13. The structure (fiber) and environment described in the
previous question mostly occurs in:
A. loose connective tissue
B. dense irregular connective tissue
C. dense regular connective tissue
D. cartilage

Ans: A
14. Among the defending cells of connective tissue, the one that forms antibodies and provides humoral immunity is the
A. TLymphocyte
B. plasma cells
C. mast cell
D. histiocyte
E. none of the above
Ans: E





*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 4 CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 5 CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 6  CLICK HERE



15. Antibodies known as IgE become attached to this cells surfaces as specific receptors with in there promotes the allergic response.
A. melanocyte
B. fibrocyte
C. mast cell
D. macrophage
Ans: C
16. The yellow coloration sometimes associated with adult fat is due to the presence of numerous lipid droplets.
A. true
B. false
Ans: B


17. Cement lines are regularly formed in
A. cancellous bone
B. osteonal bone
C. trabecular bone
D. immature bone
Ans: B
18. The length of the long bone is primarily dye to the interstitial growth of the cartilaginous plate.
A. True
B. False
Ans: B

19. Of the extracellular matrices in following tissues, which would most likely have collagen type II?
A. bone
B. fibrocartilage
C. dense irregular connective tissue
D. hyaline cartilage
Ans: D

20. What is the function of hyaline cartiledge.
A. to protect and support the body and assist in motion
B. to store lipid
C. to transport a variety of substances
D. to protect and support organs
Ans: D


21. What is the function of adipose tissue
A. to protect and support the body and
assist in motion
B. to store lipid and cushion organs
C. to transport a variety of substances
D. to protect and support organs
Ans: B
22. What is the function of blood?
A. to store lipid and cushion organs
B. to protect and support organs
C. to transport a variety of substances
D. to protect and support the body and assist in motion
Ans: C
23. Skeletal muscle creates heat.
A. Truee
B. False
Ans: A




*Test 1 Anatomy Click here

*Test 2 Anatomy CLICK HERE



24. Skeletal muscle creates heat.
A. True
B. False
Ans: A
25. The function of smooth muscle is to
A. create heat
B. propel blood into the circulatory system
C. propel food through the GI tract
D. cushion organs
Ans: C
26. What are the three types ofepithelial cell junctions
A. Tight, Gap, Macula Adherens
B. Macula Adherens, Junctions, Gap
C. Gap, Loose,
D. Tight
Ans: A
27. What are the 4 types of tissues found in the Body?
A. Blood, Nerve, Epithelial, Skeletal
B. Epihelial, Nerve, Muscle, Bone
C. Epithelial, Nerve, Connective, Muscle
D. Connective, Bone, Skin, Blood
Ans: C

28. This type of Epithelim cell has one layer and flat like eggs
A. Stratified Cuboidal
B. Simple Cuboidal
C. Simple Columnar
D. Simple Squamous
Ans: D
29. What is this type of epithelial cell?Location-Glands, ducts; portions of kidey tubules; thyroid glands Function-Limited protection, secretion, absorption
A. Simple Cuboidal
B. Simple Squamous
C. Simple Columnar
D. Stratified Cuboidal
Ans: A

30. This type of epithelial tissue lines the nasal cavity, trachea and bronchii.
A. Transitional Epithelium
B. Pseudostratified Ciliated Columnar
Epithelium
C.Stratified Squamous Epithelium
D. Stratified Columnar Epithelium
31. This type of tissue covers exposed surfaces, lines internal
passageways & chambers, and forms glands
A. Skin
B. Connective Tissue
C. Epithelial Tissue
D. Nerve Tissue
Ans: C

32. Connexins are the proteins found in which plasma membrane specialisation?
A. Desmosomes
B. Gap Junctions
C. Microvilli
D. Tight Junctions
Ans: B
33. Histologically, the ascending colon, the transverse colon and the descending colon are indistinguishable from one another.
A. True
B. False
Ans: A

34. Which of the following is NOT primarily composed of connective tissue?
A. Spinal cord
B. Pubic symphysis
C. Ligament
D. Areolar tissue

Ans: A

35. What are the valves whichregulates the flow of bile into the intestine?
A. Rokitansky-Aschoff sinuses
B. Ducts of Luschka
C. Duct of Wirsung
D. Ampulla of Vater
E. Sphincter of Oddi
Ans: E
36. What do you call a tissue composed of a conglomeration of cells which are tightly packed together, yet which does not have a free surface? An example of such a tissue would be the parenchyma of the adrenal gland.
A. Epithelioid tissue
B. Mesothelium
C. Endothelium
D. Transitional
E. Pseudostratifie


37. What is another term for the valve of Kerckring?
A. Lacteal
B. Crypts of Lieberkuhn
C. Plicae circulares
D. Striated border
E. Villi Explanation The plica circulares is a projection with a core of submucosa. The plica circulares is also called the valve of Kerckrinng


38. Which of the following is NOT considered neuroglia?
A. Astrocytes
B. Ependymal cells
C. Oligodendrocytes
D. Microglia
E. Schwann cells
Ans: E


39. What type of tissue lines the upper esophagus?
A. Simple squamous epithelium
B. Simple cuboidal epithelium
C. Simple columnar epithelium
D. Stratified squamous epithelium
E. Transitional epithelium
Ans: D
40. Which cell is a resting osteoblast?
A. Chondrocyte
B. Chondroblast
C. Osteocyte
D. Osteoclast
E. Bone lining cel
Ans: E


*Lab Technician (Histology)Practice Set 1

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 1 CLICK HERE 

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 2 CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 3  CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 4 CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 5 CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 6  CLICK HERE


*Test 1 Anatomy Click here


*Test 2 Anatomy CLICK HERE



41. What forms the skeleton of the fetus?
A. Elastic cartilage
B. Hyaline cartilage
C. Fibrocartilage
D. Spongy bone

Ans: B
42. Which type of neuron is multipolar?
A. Motor neuronns
B. Interneurons
C. Sensory neurons
D. Motor neurons and Interneurons
E. All of the above
Ans: D


43. What structure contributes to the cells cytoskeleton?
A. Ribosomes
B. Peroxisome
C. Microfilaments
D. Centrioles
E. Nucleoli
Ans: C
44. What is the glomerulus?
A. Afferent arteriole
B. Efferent arteriole
C. Capillary tuft
D. Peritubular capillaries
E. Vasa recta
Ans: C
45. What are neurons in the retina?
A. Unipolar
B. Pseudounipolar
C. Bipolar
D. Multipolar
E. Unipolar and Pseudounipolar
Ans: C
46. The colloquialism "gray matter"refers to somebody using his intellect or reasoning ability. In reality, what is gray matter?
A. Meninges
B. Myelinated nerve fibers
C.Cell bodies
D. Nodes of Ranvier
E. Neurofilaments
Ans: C
47. What type of tissue is a tendon Composed of?
A. Mucous connective tissue
B. Mesenchyme
C. Loose irregular connective tissu1e
D. Dense irregular connective tissue
E. Dense regular connective tissue
Ans: E
48. What is a gland called if the secretory portion is flask shaped?
A. Simple gland
B. Compound gland
C. Tubular
D. Alveolar
E. Tubuloalveolar
Ans: D
49. Which type ofneuron is most abundant?
A. Sensory neurons
B. Motor neurons
C. Interneurons
D. Sensory neurons and Motorneurons
Ans: C
50. What covers the visible portion of a tooth?
A. Pulp cavity
B. Dentin
C. Dental pulp
D. Cementum
E. Enamel
Ans: E

51. What is the term for the process used by cells for the transport in of particulate matter?
A. Endocytosis
B. Exocytosis
C. Pinocytosis
D. Phagocytosis
Ans: D
52. What type of muscle is specialized for contraction?
A. Skeletal muscle
B. Cardiac muscle
C. Smooth muscle
D. Skeletal muscle and Cardiac muscle
E. Skeletal muscle, Cardiac muscle and Smooth muscle
Ans: E

53. Where is mesothelium found?
A. Mucosa
B. Sub mucosa
C. Muscularis externa
D. Serosa
Ans: D


*Lab Technician (Histology)Practice Set 1

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 1 CLICK HERE 

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 2 CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 3  CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 4 CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 5 CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 6  CLICK HERE


*Test 1 Anatomy Click here


*Test 2 Anatomy CLICK HERE



54. What type of glands are the ceruminous glands?
A. Sebaceous glands
B. Eccrine sweat gland
C. Endocrine gland
D. Apocrine sweat gland
E. Oil gland
Ans: D
55. Which microscope makes things appear three dimensional?
A. Simple microscope
B. Compound microscope
C. Phase contrast microscope
D. Dissection microscope
Ans: D
56. Which meninx covers the brain intimately?
A. Dura mater
B. Arachnoid
C. Pia mater
D. Dura mater and Arachnoid
Ans: C

57. What forms the brush border?
A. Microvilli
B. Stereocilia
C. Cilia
D. Keratinization
Ans: A
58. Which sensory receptor in the skin is NOT encapsulated?
A. Ruffini endings
B. Free nerve endings
C. Pacinian corpuscles
D. Meissner's corpuscles
Ans: B
59. Where is the site of protein synthesis?
A. Ribosomes
B. Peroxisome
C. Microfilaments
D. Centrioles
Ans: A
60. What is the lining of the inner bone on the side which abuts the medullary cavity?
A. Perimysium
B. Periosteum
C. Perichondrium
D. Perineurium
E. Endosteum
Ans: E
61. Which fiber type is seen in smooth muscle?
A. Red fibers
B. White fibers
C. Internmediate fibers
D. None of the above
Ans: d
62. Which type of cartilage forms the skeleton of the fetus?
A. Hyaline cartilage
B. Elastic cartilage
C. Fibrocartilage
D. All of the above
Ans: A

63. What type of muscle contains centrally placed nuclei?
A. Smooth muscle
B. Cardiac muscle
C. Skeletal muscle
D. Smooth muscle and Cardiac muscle
E. Smooth muscle, Cardiac muscle and Skeletal muscle
Ans: D
64. Which of the following layers comprise the skin?
A. Epidermis
B. Dermis
C. Hypodermis
D. Epidermis and Dermis
Ans: D

65. Which organelle is involved in lipid metabolism?
A. Rough endoplasmic reticulum
B. Smooth endoplasmic reticulum
C. Lysosome
D. Golgi apparatus
Ans: B
66. What type of tissue makes up the "Adam's apple"?
A. Hyaline cartilage
B. Fibrocartilage
C. Elastic cartilage
D. Hyaline cartilage and Fibrocartilage
Ans: A

67. What are motor neurons?
A. Unipolar
B. Pseudounipolar
C. Bipolar
D. Multipolar
Ans: D
68. What type of epithelium forms the epidermis?
A. Simple squamous epithelium
B. Simple cuboidal epithelium
C. Simple columnar epithelium
D. Stratified squamous epithelium
Ans: D
69. Which type of cartilage forms the epiphyseal growth plate?
A. Hyaline cartilage
B. Elastic cartilage
C. Fibrocartilage
D. All of the above
Ans: A
70. What percent of the matrix of cartilage is water?
A. 0
B. 10-40
C. 40-60
D. 60-80
E. 80-100
71. What type of tissue lines most of the gastrointestinal tract?
A. Simple squamous epithelium
B. Simple cuboidal epithelium
C. Simple columnar epithelium
D. Stratified squanmous epithelium
Ans: C
72. Which of the following is NOT a function of the liver?
A. Conversion of glucose into glycogen
B. Storage of glycogen
C. Storage of bile
D. Storage of fat soluble vitamins
Ans: C
73. Which layer of the epidermis has cells which have keratohyaline granules?
A. Stratum basale
B. Stratum spinosum
C. Stratum granulosum
D. Stratum lucidum
Ans: C
74. What are the basophilic clusters of ribosomes and rough
endoplasmic reticulum seen in neurons called?
A. Ganglion
B. Perikaryon
C. Astrocyte
D. Nissl
Ans: D
75. What is the cell body ofa neuron called?
A. Ganglion
B. Soma
C. Astrocyte
D. Nissl
Ans: B
76. Which of the following is composed of smooth muscle?
A. Upper esophagus
B. Heart
C. Tongue
D. Biceps muscle
E. Walls of the visceral organs
Ans: E
77. During the preparation of a routine H&E slide, what allows tha tissue to hold its from?
A. Fixation
B. Embedding in paraffin
C. Staining
D. Slicin8
Ans: B


*Lab Technician (Histology)Practice Set 1

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 1 CLICK HERE 

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 2 CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 3  CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 4 CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 5 CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 6  CLICK HERE


*Test 1 Anatomy Click here


*Test 2 Anatomy CLICK HERE

78. What is a characteristic of the cells in the epidermis of the skin?
A. Microvilli
B. Stereocilia
C. Cilia
D. Keratinizationn
Ans: D
79. What is woven bone?
A. Cancellous bone
B. Compact bone
C. Dense bone
D. Immature bone
Ans: D
80. What do you call the space where a chondrocyte sits in?
A. Space of Disse
B. Space of Mall
C. Vacuole
D. Lacuna
Ans: D
81. What is the portion of the nail which is underneath skin?
A. Lunula
B. Eponychium
C. Matrix
D. Nail bed
E. Root
Ans: E
82. Which cell is a macrophage found in the central nervous system?
A. Kupffer cells
B. Histiocyte
C. Dust cell
D. Langerhans cell
E. Microglia
Ans: E
83. Which cell is the mature bonecell?
A. Chondrocyte
B. Chondroblast
C. Osteocyte
D. Osteoclast
E. Bone lining cell
84. What type of epithelium appears stratified, but is not?
A. Epithelioid tissuue
B. Mesothelium
C. Endothelium
D. Transitional
E. Pseudostratified
Ans: E
85. Which organelle containsdigestive enzymes?
A. Rough endoplasmic reticulum
B. Smooth endoplasmic reticulum
C. Lysosome
D. Golgi apparatus
Ans: C
86. Which structures are part of the portal triad?
A. Portal vein
B. Hepatic artery
C. Central vein
D. Sinusoids
E. Portal vein and Hepatic artery
Ans: E
87. During the preparation ofa routine H&E slide, how is the
preserved?
A. Fixation
B. Embedding in paraffin
C.Staining
D. Slicing
Ans: A
88. During the preparation of aroutine H&E slide, what allows the tissue to be visualized?
A. Fixation
B. Embedding in paraffin
C. Staining
D. Slicing
Ans: C
89. Which type of cartilage forms the hammer, anvil and stirrup?
A. Hyaline cartilage
B. Elastic cartilage
C. Fibrocartilage
D. All of the above
E. None of the above
Ans: E
90. Which of the following is an element of the central nervoussystem?
A. Receptors
B. Brachial plexus
C. Sciatic nerve
D. Ganglia
E. Spinal cord
Ans: E
91. What is the limiting membrane of a cell?
A. Plasmalemma
B. Glycocalyx
C. Protoplasm
D. Cristae
Ans: A
92. What is the functional unit of the liver?
A. Lobule
B. Portal triad
C. Central vein
D. Hepatocyte
Ans: A
93. Which cell is the most abundant cell in the epidermis?
A. Langerhans cell
B. Keratinocyte
C. Melanocyte
D. Merkel cell


94. Which cells secrete pepsinogen?
A. Parietal cells
B. Oxyntic cells
C. Chief cells
D. Mucous neck cells
E. Parietal cells and Oxyntic cells
Ans: C
95. What are the small tunnels seen in bone?
A. Canaliculi
B. Sharpey's fibers
C. Trabeculae
D. Tome's process

Ans: A

*Lab Technician (Histology)Practice Set 1

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 1 CLICK HERE 

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 2 CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 3  CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 4 CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 5 CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 6  CLICK HERE


*Test 1 Anatomy Click here


*Test 2 Anatomy CLICK HERE


96. Which type of cartilage is the most abundant?
A. Hyaline cartilage
B. Elastic cartilage
C. Fibrocartilage
D. Hyaline cartilage and elastic cartilage equally

Ans: A
97. What is the connective tissue covering which surrounds
cartilage?
A. Perimysium
B. Periosteum
C. Perichondrium
D. Perineurium

Ans: C

98. Which fiber type has a lot of mitochondria?
A. Red fibers
B. White fibers
C. Intermediate fibers
D. All of the above
Ans: A
99. Which fiber type is seen in smooth muscle?
A. Red fibers
B. White fibers
C. Internmediate fibers
D. None of the above
100. Which cell is a macrophage found in the skin?
A. Kupffer cells
B. Histiocyte
C. Dust cell
D. Langerhans celI

Ans: D


HISTOLOGY Questions and Answers pdf Download
Lab Technician exam most important question and answer, Hematology mcqs for lab technician,
मेरे पास के सभी book का लिंक दिया हुं आप  देख कर online order कर सकते है।








Thank you for watching
HOST और लेख By - शैलेश कुमार
from chhattisgarh
I am a Lab technologist
Rntcp govt. hospital of cg.

*Lab Technician (Histology)Practice Set 1

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 1 CLICK HERE 

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 2 CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 3  CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 4 CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 5 CLICK HERE

*LAB TECHNICIAN MOCK TEST 6  CLICK HERE


*Test 1 Anatomy Click here


*Test 2 Anatomy CLICK HERE


कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें