SEARCH HERE

Microbiology mcqs Medical Tuber live april 2020


 Q 1 - Identify correct statement regarding Robert Koch
A. He is known as father of bacteriology
B the causative organism of cholera, Vibrio cholera was
identified by him
C. He discovered hypersensitivity phenomenon
D. All the above


ANSWER - D




Q2-Father of antiseptic surgery is
A Louis Pasteur
B. Robert Koch
C. Antonie Van Leeuwenhoek
D. Lister


ANSWER - D


Q3- which among the following is a contribution by Louis Pasteur in the field of microbiology?
A Techniques of Pasteurization
B. Process of Fermentation
c. Rabies, cholera and anthrax vaccine
D. All the above



ANSWER - D



Q 5 - Mycobacterium leprae is also known as ...............
A. Golden bacilli B. Koch's bacillus
C. Magical bacilli D. Hansen's bacilli



ANSWER - D




Q6- Drug of choice to treat leprosy is .........
A Rifampicin
B. Acyclovir
C. Zidovudine
D. Dapsone



ANSWER - D




Q7 - Mycobacterium tuberculosis is also known as
A Golden bacilli
B. Koch's bacillus
C. Magical bacilli
D. Hansen's bacilli





ANSWER - B
  



Q 8 -Correct statement regarding microscope is.......
A Electrons are used as a source of illumination in Electron
microscope
B. Antonie Van Leeuwenhoek developed microscope first
time
C. Knoll & Ruska developed electron microscope
D. All the above



ANSWER - D



Q8 - All of the following are acid-fast organisms EXCEPT
A Mycobacterium tuberculosis
B. Nocardia
C. Isospora belli
D. Staphylococcus



ANSWER - D




9. Bacterial structure involved in respiration is
A Ribosome
B. Pili
C. Mesosome
D. Flagella


ANSWER - C

10. Identify correct statement regarding bacteria
A. Respiration, cell division and sporulation are the
functions of mesosome in bacteria
B. Capsule in bacteris enables adherence to surface and
protection against phagocytosis
C. Heterotrophs are the bacteria that are unable to
Synthesize their own food materials
D. All the above


ANSWER - D

Q11 -Correct regarding cocci are .............
A Cocci are spherical shaped bacteria
B. Cocci present in chain is known as streptococci
C. Cocci present in the shape of grapes is known as
staphylococci
D. All the above



ANSWER - D




12. Coma shaped bacteria are known as
A. Staphylococci
B. Streptococci
C. Vibrio
D. Bacillus



ANSWER – C

13. Which of the following is most resistant to sterilization?
A Tubercle bacilli B. Viruses
C. Spores
D. Prions




ANSWER - D



14. Endoscope is sterilized by:
A Glutaraldehyde
B. Formaldehyde
C. Atuoclaving
D. Hot ait oven


ANSWER - A


16. Recommended transport medium for stool specimen
suspected a contain Vibrio Cholerae is:
A Buffered glycerol saline medium
B. Venkatraman-Ramakrishanan medium
C. Nutrient broth
D. Boood agar



ANSWER - A

17. Which is an enriched media?
A Selenite F broth
B. Peptone water
C. MacConkey agar
D. Chocolate agar


ANSWER - B



18. Which of the following factor does not affect microbial
growth? (RPSC Nsg Tutor 2009)
A Moisture
B. Disinfection
C Darkness
D. Temperature


ANSWER - C




19. Agar concentration required to prepare nutrient agar is:
A 1-2%
B. 4-6%
C. 0.25-0.5%
D. 0.5-1%



ANSWER - A



20. HIV is a
A. Retrovirus
B. DNA virus
C. Fungus
D Bacteria


ANSWER – A



21. Mechanism of direct transfer of free DNA:
A. Transformation
B. Conjugation
C Transduction
D. Transposition

ANSWER – A

21. MRSA is mediated due to
A Plasmid
B. Chromosome
C. Transposons
D. None



ANSWER – B

22. All of the following are vector bone diseases except
A. Malaria
8. Filariasis
C. Rubella
D. Chagas disease









ANSWER – C






23. Primary immune response the correct statement is:
A Involves IgG
B. Antibody producing cells. Memory B cell
C. No lag period
D. Slow and sluggish




ANSWER – D


24- Which of the following infectious agents can be transmitted
through blood transfusion?
A HIV
B. Treponemapallidum
C. Toxoplasmagondi
D. All of the above






ANSWER – D


25- which one of the following is post streptococcal sequelae:
A Acute rheumatic fever
Cellulitis
cPharyngitis
D impetigo





ANSWER – A



26. A positive tuberculin test is indicated by and area of
induration of:
A.  <5mm in diameter
B.   B. 6-9 mm in diameter
C.> 10 mm in diameter
D.Noinduration






ANSWER – C

27. Diagnostic test used for typhoid fever is
A Blood culture
B. Dick Test
C. shick test
D. Widal test






ANSWER – D

27. Diagnostic test used for diphtheria is
A Blood culture
B. Dick Test
C. Shick test
D. Widal test







ANSWER – C



29. Diagnostic test used for TB is.....
A Mantoux test
B. Dick Test
C hick test
D.Widal test







ANSWER – A


30. Diagnostic test used for scarlet fever is ....
A.Mantoux test
B. Dick Test
C. shick test
D.  Widal test





ANSWER – B





31. Diagnostic test used for typhus fever is
Mantoux test
B. Dick Test
C shick test
D.  Weil Felix

ANSWER – D

32. Route of injecting shick test toxin/ purified protein derivative(mauntox test) is ............
A Intra vascular
B. Intra dermal
C intra muscular
D Subcutaneous





ANSWER – B




33. Site for injecting shick test toxin/ purified protein derivative
mauntox test) is ...
A Right upper arm
B Left upper arm
C. Left fore arm
D.Right forearm






ANSWER – C




34. Most accurate method of diagnosis of Helicobacter pylori is:
A Culture
B. Biopsy urease test
C. Histopathology
D. Urea breath test





ANSWER – D



35. All of the following viruses are transmitted by respiratory
route except:
A influenza virus
B Rota virus
C. Respiratory syncytial virus
D. Rhinovirus





ANSWER – B

36. Acid fast staining is used to detect
A. Mycobacterium TB
B Ctetani
C HIV/AIDS
D.  Meningococci




ANSWER – A



37. During the window period of patient with AIDS, best
diagnostic test is:
A. ELISA
B. Western Blot
C. Rapid test
D. RT-PCR




ANSWER – D

38. Best indicator of HIV prognosis
A CD4T cell count
B. CD8 T cell count
C. HIV RNA
D ELIS




ANSWER – A


39. Most effective mode of transmission of HIV:
A. Sexual
B. Blood product
C. Needle/syringe
D Mother of fetus



ANSWER – B




40. Most common malignancy in AIDS is;
A. Kaposi sarcoma
B. B-cell lymphoma
C. Leukemia
D. Burkitt's lymphoma




ANSWER – A



41- Food poison is caused by ..
A Clostridium perfringens
B. Clostridium botulism
C. Corynebacteriumdiphtherae
D. Clostridium tetani



ANSWER – B


42 -Which of the following is used for sterilization of ystoscopesendoscopes and bronchoscopes?
A Gluteraldehyde
3. Ethanol
C Methanol
D Ethylene oxide





ANSWER – A



43. Method of sterilization used for culture media is...
A Autoclave
B. Hot air oven
C. Pasteurization
D. None of the above




ANSWER – A




44. Which of the following is LIVE ATTENUATED VACCINE?
A BCG vaccine
B. Rabies vaccine
C Diphtheria toxoid
D.Tetanustoxoid





ANSWER – A

45- Which of the following single dose is sufficient for
immunization
A Live attenuated vaccine
B Killed vaccine
C. Taxoids
D. None of the above






ANSWER – A

46- The method of killing of all microorganisms including their
spores is known as
A. Sterilization
B. Disinfection
C.  incineration
D. Lysis





ANSWER – A

47. The method of reducing the number of pathogens from anyarticle, surface or medium is called as
A Sterilization
B. Disinfection
C. Incineration
D. lysis







ANSWER – B


48. The causative agent of Tuberculosis (T.B.) is
A. Mycobacterium tuberculosis
B. Mycobacterium leprae
C. Treponemapallidum
D. Borrelia species





ANSWER – A

49. The causative agent of Syphilis is
A. Mycobacterium tuberculosis
B. Mycobacterium leprae
C. Treponemapallidum
D. Borrelia species





ANSWER – C


50. VDRL test is used for the diagnosis of
A. Syphilis
B. Tuberculosis
C. Pneumonia
D. AIDS






ANSWER – A

51. Which of the following is moist heat method ofsterilization?
A. Boiling
B. Autoclaving
C. Hot air oven
D. Both a &b






ANSWER – D






52. Temperature range used for autoclaving is....
A. 100°C for 10 min
B. 100°C for 30 min
C. 121°C for 15 min
D. 121°C for 30 min




ANSWER – C

53. ELISA is used for the diagnosis of
A. AIDS
B. Night blindness
C. Sickle cell anaemia
D. All of the above








ANSWER – A



54. Name the first organic acid produced by microbial
fermentation.
A. Acetic acid
B. Lactic acid
C. Butyric acid
D. None of the above





ANSWER – B


: 55. The most common viral cause of gastroenteritis:
A Rotavirus
B. Norwalk virus
C. Adenovinis
D. Hepadnavirus



ANSWER – A

56. All are true about SARS EXCEPT:
A Epidemic is seen in India
B. Spreads by droplet
C Diagnosed by PCR
D.Caused by a type of coronavirus





ANSWER – A


57. Perinatal Hepatitis B transmission is maximum in
A 1" trimester
B. 2-trimester
C. 3 trimester
D.During delivery




ANSWER – D




58. Which Hepatitis virus is associated with highest mortality in pregnancy?
A Hepatitis A
B Hepatitis B
c. Hepatitis C
D. Hepatitis E




ANSWER – D

59. Hepatitis virus that spreads by fecal-oral route:
A. Hepatitis A
B. Hepatitis B
C. Hepatitis C
D. Hepatitis D



ANSWER – A

60. Acute hepatitis B infection is best diagnosed by:
A HBsAg
B HBeAg
C. IgM Anti HBc antobody
D.HBcAg




ANSWER – C

61. Which parameter is not included in HAI surveillance?
A CA-UTI (catheter associated urinary tract infection)
B. CLABSI (central line associated bloodstream infection)
C. VAP (ventilator associated pneumonia)
D. Open wound infections





ANSWER – D

62. Hand rub should not be used in which condition?
A. Before touching patient
B. After touching patient
C. After touching patient's surrounding
D. Hands are visibly soiled






ANSWER – D

63. How many moments of hand hygiene have been laid down
by WHO?
A. 5
B. 6
C 7
D.8




ANSWER – A


 64. Which antibody crosses placenta?
B IgG
A. IGA
C. IgE
D. IgM





ANSWER – B

65. Which is an example of surface lg?
A IgA
B. IgG
C. IgE
D.        IgM




ANSWER – A

66. Type I hypersensitivity is mediated by which of the following immunoglobulins?
A IgA
B. IgG
C IgM
D IgE




ANSWER – D

67. Wheal and flare is which type of hypersensitivity reaction:
A Type I
B Type II
C. Type IV
D. Type V




ANSWER – A


68. Type I hypersensitivity includes all of the following except:
A. Autoimmune hemolytic anemia
B. Anaphylaxis
C. Extrinsic asthma
D. Hay fever




ANSWER – A


69. A positive tuberculin test is an example of:
A. Type I hypersensitivity
B. Type Il hypersensitivity
C. Type IlI hypersensitivity
D. Type IV hypersensitivity





ANSWER – D

70. Application of skin graft for the second time from the same donor will result in:
A. First set rejection
B. Second set rejection
C. Both
D. None







ANSWER – B



71. Transplantation between members with same genetic
constitution is known as:
A Autograft
B. Isograft
C. Allograft
D. Xenograft





ANSWER – B

72. All of the following are live-attenuated vaccines except:
A MMR
B. Yellow fever 17D vaccine
C. Salk polio vaccine
D. Sabin polio vaccine





ANSWER – C


73 : Amphitrichous flagella means
Flagella all-round the cell
Flagella at both ends
Flagella at one end
D. Flagella in tufts



ANSWER – B

74: When Flagella is present all around the cell it is called
A Amphitrichous
B. Monotrichous
C Peritrichous
D. Lopotrichous




ANSWER – C

75: India ink is used to demonstrate the following part of bacteria
A. Cell wall
B. Nucleus
C. Capsule
D. Flagella




ANSWER – C

76. Reflected light is used in
A. Light microscope
B. Phase contrast microscope
C. Darkfield microscope
D. Electron microscope





ANSWER – C

77 . Bacteria that grow between 25 to 40'C are
A Capnophilic
B. Psychrophilic
C Thermophilic
D. Mesophilic






ANSWER – D

78 . Shape of cocci
A Rod
8. Spherical
C. Comma
D. Spiral





ANSWER – B

79. Best way of sterilizing disposable plastic syringes is:
I wove 2 & 3)
A. UV rays
B.Autoclave
C. Gamma rays
D.Hot air oven





ANSWER – C

80. . The most suitable disinfectant for decontamination of HIV contaminated endoscope is (MAH19)
A 1% sodium hypochlorite
B. 2% glutaraldehyde
C 5% phenol
D. 70% ethanol






ANSWER – B

81- . Flexible fibre optic endoscopes are sterilized by
A. Autoclave
B. Cetrimide
C. 2% glutaraldehyde
 D. Gamma-radiation




ANSWER – C

82- . Which of the following organism can survive pasteurization by Holder method?
A Mycobacterium
B. Brucella
D. Coxiella burnetii
C. Salmonella






ANSWER – D

83 . Temperature and duration for flash process of Pasteurization
A 77" for 20 seconds
B 100°C for 20 seconds
C. 63°C for 20 seconds
D. 63C for 30 minutes





ANSWER – A

84 . Sterilization of heat labile media is done by
A. Filtration
B. Pasteurization
C. Autoclaving
D. Tyndalization



ANSWER – D

85 . Immunoglobulin that is inactivated at high temperature
A   IgG
B   IgA
с   Igм
D  IgE




ANSWER – D

86. Immunoglobulins are
A. Glycolipids
B. Glycoproteins
C. Polypeptides
D. Proteoglycans




ANSWER – B



87. Exotoxins are usually
A. Protein
B. Heat labile
C. More antigenic
D. Non-enzymatic






ANSWER – A

88. True about exotoxins
A. Produced only by gram positive bacteria
B. Neutralized by antitoxin
C. Less potent than endotoxin
D. Pyrogenic






ANSWER – B

89. The function of an adjuvant in a vaccine is to enhance its:
A. Distribution
B immunogenicity
C. Absorption
D. Shelf life





ANSWER – B

90. The Immunity resulting in the infant, as a result of
immunization of a pregnant woman with tetanus tosold is
called
A. innate immunity
B. Natural active immunity
C. Artificial active immunity
D. Natural passive immunity





ANSWER – D

91. Anti-D given to a Rh negative pregnant woman with Rh-
positive fetus, before delivery is an example of
A. Artificial active immunity
B. Artificial passive immunity
C. Natural passive immunity
D. Adoptive immunity






ANSWER – B


92: Gram-positive bacterials which is usually sensitive to
penicilinis
A.. Staphylococcus aureus
B.Enterococcus faecalis
C.Streptococcus pyogenes
D.Staphylococcus epidermidis




ANSWER – C

93-  Streptococ causing neonatal meningitis
A Group-A
B. Group-B
C Group-C
D Group-D




ANSWER – B

94 . Which of the following gram positive bacteria is responsible for food poisoning?
A. Mycoplasmas
B. Pseudomonas
C. Clostridia
D. All of the above





ANSWER – C

95- . Methicillin resistance bacteria are
A Streptococci
B. Pseudomonas
C. Haemophilus
D. Staphylococci



ANSWER – D

96-  The organism causing UTI in sexually active women
A.  Staphylococcus aureus
B.Staphylococcus epidermidis
C. Staphylococcus saprophyticus
D. Streptococcus viridians





ANSWER – C

97- . Antibiotic used in Toxic shock syndrome
A. Vancomycin
B.Cephalosporins
C. Streptomycin
D. Clindamycin





ANSWER – D

98 . Grave's disease belongs to
A Type I hypersensitivity
B. Type Il hypersensitivity
C Type III hypersensitivity
D. Type IV hypersensitivity




ANSWER – B

99. Type of hypersensitivity involved in Rh incompatibility
A Type I hypersensitivity
B Type Il hypersensitivity
C Type Ill hypersensitivity
D Type IV hypersensitivity




ANSWER – B

100. Chemically an antigen may be
A Lipid
B. Polysaccharide
C Protein
D. Any of the above




ANSWER – D




101. Example of cell mediated hypersensitivity
A Transfusion reactions
B.Arthus reactions
C. Type Il lepra reaction
D. Tuberculin test




ANSWER – D

102. Tuberculin test is an example of
A Type hypersensitivity
B. Type Ilhypersensitivity
C Type Ill hypersensitivity
D. Type IV hypersensitivity





ANSWER – D

103. Organism that has considerable resistance to antiseptics
disinfectants and antibiotics
A E.coli
B. Pseudomonas
c. Staphylococci
D. Streptococci





ANSWER – A

104. Endocarditis in a patient with colon cancer is caused by
A. Staphylococcus epidermidis
B. Streptococcus bovis
C. Streptococcus sanguis
D. Streptococcus mutans





ANSWER – B

105 . Which is a lactose fermenter?
A. Pseudomonas
B.Salmonella
C. Klebsiella
D. Shigella






ANSWER – C

106 . Rice water stool is associated with? DNB 2015
A. Cholera
B. Bacillary dysentery
C. Salmonella infection
D. Pseudomembranous colitis





ANSWER – A



107. Bacteria associated with dental caries
A. Streptococcus mutans
B. Streptococcus pyogenes
C. Streptococcus faecalis
D. Streptococcus agalactiae




ANSWER – A

108 . Dose of human teanus Ig for post exposure prophylaxis
A. 250-500 units
B. 500-750 units
C. 750-1000 units
D. 1000-1200 units





ANSWER – A



109. Most important cause of traveler's diarrhea is
A Enterotoxigenic Escherichia coli
B. Enteroinvasive E.coli
C. Enterohemorrhagic E.coli
D. Enteropathogenic E.coli






ANSWER – A


110 . Smallest virus is: (wave)
A Pox virus
B. Herpes virus
C. Parvo virus
D. Adeno virus






ANSWER – C

111-  incubation period of measles
A. 1-2 days
B. 3-6 days
C. 1-7 days
D. 9 - 11 days





ANSWER – D

112. Dengue is caused by
A. Alphavirus
B. Bunyavirus
C Flavivirus
D. Hantavirus





ANSWER – C

113. Yellow fever is caused by
A Flavivirus
B Alphavirus
C Calcivirus
D. Bunyavirus




ANSWER – A

114. Infective period of Aedes mosquitoes in dengue
A 1-2 days
B-10 days
C.- Till next bite
D- Till death





ANSWER – D

115. Scrub typhus is transmitted by:
A Louse
B. Trombiculid mite
C. Rat fles
D. Soft tick





ANSWER – B

116. Tinea pedis is casued by
A. E floccosum
B.T rubrum
C. Microsporum
D. T schoenleinii






ANSWER – B

117. Tenia pedia is seen among
A. People of cold countries
B. Those wearings socks and shoes
C. Those walking barefoot
D. Hospitalized peope







ANSWER – B

118. Chances of perinatal HIV infectin to the baby
A 0.5-1%
B. 30%
C. 50%
D. 90%







ANSWER – B




119. VDRL is used in the diagnosis of
A. Syphilis
B. HIV
C. Typhoid
D. Tuberculosis






ANSWER – A



120. Incubation period for primary syphilis
A 1-2 days
B. 1-2 weeks
C. 1 month
D. 3 months





ANSWER – C



121. Jarisch-Harxheimer reaction is common in
A Congenital syphilis
B. Primary syphilis
C. Secondary syphilis
D. Tertiary syphilis




ANSWER – B



122. Lyme disease is caused by
A Borrelia vincenti
B. Borrelia burgdoferi
C. Borrelia recurrentis
D. Leptospira interrogans





ANSWER – B



123. SARS virus is a
A. Coronavirus
B. Lentivirus
C. Calcivirus
D. Arenavirus




ANSWER – A






124- Which one of the following agent can be used to
malaria?
A Chloroquine
B. Albendazole
C. Attenuated vaccine
D Chloramphenice



ANSWER – A

125 . Range of incubation period in typhoid
A 3-21 days
B 10- 30 Day
C 1 - 3 months
D. 3-6 months






ANSWER – A

126. Route of administration of influenza vaccine
A. Intradermal
B. Subcutaneous
C. Per oral
D. intranasal






ANSWER – D

127. Incubation period for influenza pandemic H1N1
A. 12-24 hours
B. 1-3 days
C. 1 - 7 days
D. 5-10 days






ANSWER – C

128. Incubation period of mumps
A. 1-7 days
7-14 days
C 12-24 days
D. 21-28 days






ANSWER – C

129. Who discovered Oral polio vaccine which is used now-a-das
Α. Καρrowsky
В. СоX
C. Salk
D. Sabin






ANSWER – D


130. Usual dose of purified protein derivative in Mantoux testis
A- 5 IU
B.- 50 IU
C-100 IU
D -500IU






ANSWER – A

131. Corneal beading is a complication of
A. Leprosy
B AIDS
C. Herpes simplex keratitis
D. Acanthamoeba keratitis






ANSWER – A





132. Most common site of extrathoracic TB in children
A Lymph node
B. Skeleton
C. Central nervous system
D. Heart





ANSWER – A



133. Mantoux +ve is induration measuring
A 10mm
B. 6-9mm
C. <5mm
D. >20mm





ANSWER – A



134. The botulism intoxication occurs due to
A. An endotoxin
B. An exotoxin
C. Neurotoxin
D. Mycotoxin



ANSWER – C

important Link

1. Lab Technician Mcqs In Hindi



कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें

google.com, pub-6066490989146594, DIRECT, f08c47fec0942fa0